zaterdag 24 januari 2009

Ringmus

De volgende uit de serie de Ringmus.
De Ringmus is iets kleiner dan de huismus. Het mannetje en vrouwtje hebben dezelfde kleuren. Wat kenmerkend is voor de Ringmus is de zwarte vlek op de witte wang en een bijna doorlopende witte halsband. Buiten de broedtijd komen ringmussen ook in gemengde groepen voor met vinken en gorsen.
De Ringmus is in Midden-Europa een veel voorkomende broedvogel. Hij leeft in tegenstelling tot de huismus meestal in landbouw-gebieden met houtwallen en andere kleine landschapselementen. Ook komt hij in sommige steden voor. Zijn favoriete broedplaats is in hagen, struiken in het veld, bosrand en fruittuin.
BroedgedragDe Ringmus is een holenbroeder en bouwt zijn nest in allerlei soorten gaten. Ook broeden ze wel in nestkasten. Ze leggen vanaf april de eieren. Dit zijn er meestal 4 tot 6. Soms broeden ze wel 2 of 3 keer in een jaar. De eieren zijn licht met donkere tekeningen. Het mannetje en vrouwtje broeden samen 11 tot 14 dagen op de eieren. Daarna zorgen beide ouders nog 13 tot 15 dagen voor de jongen in het nest.
VoedselDe Ringmus eet vooral zaden, loten, kleine vruchten, insecten.TrekgedragDe Ringmussen zijn echte standvogels, dus het hele jaar in Nederland te vinden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten