zondag 28 februari 2010

Groenling


Gisteren snel even een plaatje gemaakt op mijn voerplaatsje dat druk door de groenlingen werd bezocht.

zaterdag 27 februari 2010

Hazelaar

Een van de eerste bloeiers van het voorjaar de Hazelaar. De bloeiwijze is 1 huizig, 2 slachtig, dat wil zeggen er zijn mannelijke en vrouwelijke bloemen, maar beide in de zelfde plant. Bij de hazelaar zijn de vrouwelijke bloemen klein en bladknopvormig, fel rood als ze bloeien. De mannelijke bloeivorm zijn de katjes, tot 6 cm lang.

vrijdag 26 februari 2010

Klapekster

Ook de klapekster had ik de laatste weken niet veel gezien ik denk dat ook deze soort wat zuidelijker was getrokken om aan de sneeuw en de kou te ontkomen. Maar nu zijn ze weer terug om over enkele weken weer verder naar het noordoosten te trekken.

donderdag 25 februari 2010

Kraanvogels

De trek van de kraanvogels was de afgelopen dagen goed op gang. Boven het Haaksbergerveen zijn diverse groepjes overgetrokken. Altijd schitterend om te zien en vooral om ze te horen roepen.

woensdag 24 februari 2010

Krokus

Behalve zingende en overtrekkende vogels laat ook de natuur in de tuin zien dat het voorjaar in volle hevigheid losbarst. Geweldig om weer bloeiende bloemen op de foto te kunnen zetten.

dinsdag 23 februari 2010

Cladonia

Nu de sneeuw weer weg is zie je weer meer kleur in de natuur, zo kun je ook deze cladonia soort tegen komen op de heide.

zondag 21 februari 2010

Keep


De hele winter niet gezien op de voerplaats maar nu de sneeuw is verdwenen zijn ze er weer de Kepen. Ze zijn weer op weg naar het noorden en noord-oosten naar hun broedgebieden.

zaterdag 20 februari 2010

Roerdomp

Deze keer nogmaals een foto uit de serie die ik laatst kon maken van deze prachtige vogel.

vrijdag 19 februari 2010

Kramsvogel

Heb deze foto gemaakt in het Haaksbergerveen en je kunt zien dat de kramsvogel zich niet best voelt, ze liet zich ook tot enkele meters benaderen. Mooie van deze foto is dat je kunt zien dat ze een geweldig mooie schutkleuren hebben, als ze op de grond tussen het blad lopen dan zie je ze bijna niet.

donderdag 18 februari 2010

Grote Bonte Specht

De grote bonte spechten beginnen nu met het zoeken en verdedigen van een territorium. Dit doen ze o.a. door te roffelen op een dode stam of tak. En het is heus niet zo dat elke dode tak of stam goed is, het moet wel zo zijn dat het geluid door het hele bos te horen is.

woensdag 17 februari 2010

Staartmeesje

Dit staartmeesje op de plaat gezet op een voerplaats, op deze boom komen veel verschillende vogels een hapje eten. Dat dit gebeurt is te danken aan een zeer gedreven iemand die dagelijks meerdere keren een lekkernij aan deze boom smeert. (Deze man heeft inmiddels de bijnaam smeer Appie). Maar hierdoor kon ik in ieder geval enkel mooie plaatjes maken.

dinsdag 16 februari 2010

Rood met witte stippen

Zaterdagmiddag kon ik niet weg en in huis was ik op zoek naar iets om te fotograferen. Plotseling zag ik op het keukenraam dit lieveheersbeestje zitten. Ik heb hem gauw op een kamerplant gezet. Daarna heb ik de de plant en het diertje een beetje verlicht en er een zwart t-schirt achter gehangen. Dit is uiteindelijk het resultaat geworden.

maandag 15 februari 2010

Rietganzen

De eerste week van februari zaten er rond het Haaksbergerveen veel ganzen. Het ging om toendra en taiga rietganzen, kolganzen en grauwe ganzen.

zondag 14 februari 2010

Winterlandschap


Een foto van de Berkel bij het dorpje Rekken. Op deze plek proberen veel watervogels de winter door te komen.

zaterdag 13 februari 2010

Grote Zilverreiger

Deze grote zilverreiger stond langs de slootkant met zijn kop in de aanslag en net op het moment dat ik afdrukte ging hij in de aanval. Dit leverde dit mooie plaatje op en een kleine kikker voor de reiger.

vrijdag 12 februari 2010

Kramsvogel

Waar je ook komt in het bos langs sloten in weilanden en zelfs in stad en dorp overal zie je kramsvogels. Het zijn er wel verschrikkelijk veel en door de aanhoudende winter hebben ze erg veel honger. Om ze te voeren kun je zo hier en daar een appel neer leggen dit lusten ze graag.

donderdag 11 februari 2010

Aalscholver

Deze aalscholver begint ondanks de kou al weer in het broedkleed te komen, witte onderkin en aan de zijkanten van de kop en nek. Later in het voorjaar raakt hij dit broedkleed weer kwijt.

woensdag 10 februari 2010

Roerdomp


Roerdompen komen in dit deel van twente niet veel voor en als je ze dan ook nog ziet dan is dat wel een heel bijzondere gebeurtenis. Het merendeel van de roerdompen zijn standvogels en in een strenge winter zoals dit jaar dan hebben ze het ook wel erg moeilijk. Hun eten bestaat onder andere uit vissen, kikkers, muizen en grote insekten.

dinsdag 9 februari 2010

Staartmees

Verleden week liep ik in het bos toen er een groepje staartmeesjes langs kwam, heb snel even een paar plaatjes uit de hand geschoten.

maandag 8 februari 2010

Druppel


Laatst zat ik op een zaterdagmiddag een poging te wagen om een waterdruppel die op een steen uiteen valt te fotograferen. Dit is één van de resultaten die middag. Het valt verschrikkelijk tegen om het juiste moment vast te leggen.

zondag 7 februari 2010

Aalscholver

Deze aalscholver kwam even mooi overvliegen moest er een plaatje van maken.

zaterdag 6 februari 2010

Dodaars

Een grote groep van deze kleine fuutachtige vogels waren aan het vissen achter een stuw in de Berkel

vrijdag 5 februari 2010

Drie soorten op een plaatje.

Kon er net geen drie op een rij van maken. De linker meerkoet moest met alle geweld ook op deze foto.

donderdag 4 februari 2010

Zwart - Wit

Een grote groep meerkoeten met daartussen een kuifeend man en als je goed kijkt zie je bovenin de foto ook nog een wilde eend vrouwtje. Allemaal probeerden ze zo, in een wak de winter door te komen.

woensdag 3 februari 2010

Grote Zaagbekken

In het riviertje de Berkel zag je verleden week op de delen die niet waren bevroren grote groepen watervogels. Tussen deze verschillende eendensoorten trof ik o.a. deze Grote Zaagbekken aan.

dinsdag 2 februari 2010

Kramsvogel

De afgelopen periode zag je overal Kramsvogels, eerst alleen in het buitengebied maar later ook in dorpen en steden. Deze foto heb ik verleden week gemaakt toen de sneeuw een beetje begon weg te dooien, je kwam toen op veel weilanden en langs wegbermen en slootjes Kramsvogels tegen.

maandag 1 februari 2010

Grote Zaagbek

Deze Grote Zaagbek zat met meerdere soortgenoten op de Berkel bij de stuw in Rekken. Op deze plaats overwinteren meerdere vis etende vogels en ik plaats de komende dagen dan enkele foto's van deze soorten.
De Grote Zaagbek is de grootste van de zaagbekken. Ze hebben een sterk gehaakte snavel. Het mannetje is wit met zwart met een groene kop en een lange donkerrode snavel. Aan het eind van de snavel heeft de zaagbek een haak. Het vrouwtje is grauwer van kleur met een bruine kop. Het voedsel van de Grote Zaagbek bestaat uit vis, wat ze vangen door onder water te duiken en soms lang onderwater te blijven. In Nederland is de Grote Zaagbek een echte wintergast. Hij is dan soms in grote groepen waar te nemen langs de kust.