maandag 31 augustus 2009

Kasteel Twickel

Vandaag een foto van het bij het stadje Delden gelegen kasteel Twickel. Op de foto is zowel het kasteel als de tuinen mooi te zien. Tot 1953 waren kasteel en landgoed familiebezit. De laatste eigenaresse, barones Van Heeckeren van Wassenaer, bracht het landgoed onder in de Stichting Twickel. Voor het kasteel bepaalde zij dat het particulier bewoond moest blijven. De huidige bewoner van het kasteel is haar achterneef Christian zu Castell Rüdenhausen met zijn gezin.

zondag 30 augustus 2009

Engbertsdijksvenen

Nog een luchtfoto van de Engbertsdijksvenen, ditmaal van het centrale deel van dit gebied.

zaterdag 29 augustus 2009

Engbertsdijksvenen


Vandaag een foto van de hoogveenkern in de Engbertsdijksvenen. Als je goed kijkt zie je de kade om deze hoogveenkern liggen.

vrijdag 28 augustus 2009

Haaksbergerveen

Nog een foto van het Haaksbergerveen gemaakt vanuit de Cessna. Deze keer is vooral het centrale deel van het veen goed in beeld. Je ziet hier ondanks de droogte van de afgelopen periode nog veel open water.

donderdag 27 augustus 2009

Haaksbergerveen

Vandaag kreeg ik een unieke kans om met een cessna skyhawk een rondvlucht te maken vanaf het Duitse vliegveld Stadtlohn-Vreden. We zijn eerst over het Haaksbergerveen gevlogen waar ik deze foto heb gemaakt. Op deze foto is het zuidelijkdeel van het veengebied te zien met het fietspad dat van de Wennewickweg naar de Peddedijk loopt. Binnenkort volgen meer foto's ook van enkele andere gebieden.

woensdag 26 augustus 2009

Teunisbloem

Dit plaatje enige tijd geleden al gemaakt op een lokatie langs de schipbeek in Haaksbergen. De teunisbloem komt van oorsprong uit de gematigde streken van Noord- en Zuid-Amerika. Enkele soorten daarvan zijn verwilderd in Europa. Zo is de grote teunisbloem (Oenothera erythrosepala) dikwijls in groten getale in juni en juli in bermen langs wegen en vaarten te zien. Voor de tuin is de grootbloemige teunisbloem en de heester teunisbloem van belang. Beide soorten bloeien evenals de wilde soorten voornamelijk vanaf juni tot het einde van de zomer.

dinsdag 25 augustus 2009

Hooibeestje ( Coenonympha pamphilus )

In 1991 vertoonde het hooibeestje een plotselinge sterke achteruitgang, maar in de jaren daarna heeft de soort zich plaatselijk op eigen kracht weer hersteld.
Kenmerken
Voorvleugellengte: circa 15 mm. De bovenkant van de vleugels is oranje met een smalle bruine rand. In de vleugelpunt van de voorvleugel bevindt zich op de bovenkant een kleine zwarte oogvlek, die ook aan de onderkant van de vleugel te zien is en daar witgekernd is. Deze oogvlek is bij het vrouwtje op de bovenkant scherper afgezet dan bij het mannetje. Op de onderkant van de achtervleugel bevinden zich geen of bijna geen oogvlekken.
Bron: Vlindernet.nl

maandag 24 augustus 2009

Heidelibel van dichtbij

Deze mooie Bruinrode Heidelibel bleef wel heel rustig zitten. Ik kon zo een hele serie maken en ook enkele close-up opnames van het kopje met de grote facetogen.

zondag 23 augustus 2009

Klein springzaad


Nogmaals een foto van het prachtige bloempje van het kleinspringzaad.

zaterdag 22 augustus 2009

Flowerpower

Deze kwam ik tegen langs een slootje, moest gelijk een plaatje schieten. Het licht was mooi zacht want op dat moment was het bewolkt.

vrijdag 21 augustus 2009

Vlasbekje (Linaria vulgaris)

Een detailfoto van het vlasbekje dat vroeger vlasleeuwenbek werd genoemd. Het is een algemeen voorkomende plant van de Helmkruidfamilie, Scrophulariaceae . De plant komt voor in heel Europa.
De planten lijken als ze nog niet bloeien veel op jonge vlasplanten. De plant kan tot 90 cm hoog worden en bloeit in trossen aan de stengeltoppen van juni tot eind september met gele bloemen.

donderdag 20 augustus 2009

Zweefvlieg

Lijkt wat kleur betreft wel op een wesp maar dit keer een foto van een zweefvlieg zittend op de bloemen van het boerenwormkruid.

woensdag 19 augustus 2009

Wesp

Deze foto van een wesp, de juiste soort weet ik niet, heb ik de afgelopen dagen gemaakt. Deze wesp was druk bezig bij de bloemen van een struik die ook volop werd bezocht door lieveheersbeestjes. Even een update, het betreft hier een zogenaamde Franse Veldwesp.
Deze soort komt voor op open, warme plekken, bijv. op rotsige schraallanden, maar ook in stedelijke omgeving. In Midden- en Zuid-Europa algemeen, in noordelijkere streken veel zeldzamer. In Nederland vooral in Zuid-Limburg, elders zeldzaam; niet zeldzaam in Zuidoost-België.

dinsdag 18 augustus 2009

Bloemenpracht


Zomaar, omdat ik vind dat het een mooi plaatje is geworden.

maandag 17 augustus 2009

Paringswiel

Een paartje lantaarntjes die een paringswiel vormen, foto gemaakt op het landgoed het Lankheet.

zondag 16 augustus 2009

Bloemenpracht

Tijdens een van de wandelingen door het waterpark dit plaatje gemaakt van het harig wilgenroosje.

zaterdag 15 augustus 2009

Gehakkelde aurelia


Een close up van een vlinder met de naam gehakelde aurelia, deze zat zo mooi rustig en liet zich van dichtbij op de foto zetten.

vrijdag 14 augustus 2009

Klein springzaad


Een foto van een prachtig bloempje dat best wel veel voorkomt het klein springzaad.
Klein omdat deze plant het kleine broertje/zusje is van het Groot Springzaad.
Het woord Springzaad heeft te maken met de manier hoe het zaad verspreid wordt. Als de zaden rijp genoeg zijn is een kleine aanraking van een insect of druppel water al genoeg om de zaaddoos te laten barsten zodat de zaden weg kunnen springen.

donderdag 13 augustus 2009

Tandradje

Dit plaatje van een Bruine Sprinkhaan ook wel Tandradje genoemd, heb ik gemaakt in het waterpark op het landgoed het Lankheet.

woensdag 12 augustus 2009

Steenrode Heidelibel

Afgelopen dagen een paar keer naar het waterpark in het Lankheet geweest om plaatjes te schieten. Deze schitterende steenrode heidelibel is een van deze plaatjes.

dinsdag 11 augustus 2009

Margrieten


Zomaar een plaatje van margrieten gemaakt in de Engbertsdijksvenen.

maandag 10 augustus 2009

Vurige liefde

Deze twee Vuurvlinders hebben elkaar gevonden, na een korte begroeting en het verspreiden van geurstoffen en het maken van baltsrituelen, vond de paring plaats.

zondag 9 augustus 2009

Landkaartje

Het betreft hier de tweede generatie van deze vlindersoort. En deze zien er heel anders uit dan de vlinders van de zelfde soort in het voorjaar. Kijk maar eens naar een foto van twee maanden geleden; http://roy-fotos.blogspot.com/2009/06/landkaartje.html

zaterdag 8 augustus 2009

Reebok

De afgelopen periode was de het volop bronstijd voor de reeën, je hebt dan ook veel kans om ze te zien want ze lopen dan ook overdag veel. Deze mooie bok kon ik in het Buurserzand op de foto zetten.

vrijdag 7 augustus 2009

Hoogveenglanslibel

Ook een zeldzame soort in Nederland de Hoogveenglanslibelle. Ook deze foto is gemaakt in west Siberië.

donderdag 6 augustus 2009

Freija's parelmoervlinder


Nogmaals een opname gemaakt in West Siberië. Freija's parelmoervlinder plant zich voort in moeras- en veengebieden. Het vrouwtje zet de eitjes één voor één af op Vaccinium uliginosum (rijsbes), mogelijk ook op Rubus chamaemorus , Arctostaphylos alpina , A. uva-ursi (berendruif) en Empetrum nigrum (kraaiheide). De vlinders kunnen op zoek naar nectarplanten ook bij drogere, grazige vegetaties worden gevonden. Met name Silene acaulis is een veel gebruikte nectarplant. De soort heeft één generatie per jaar.

woensdag 5 augustus 2009

Weidebeekjuffer dame

Deze schitterende Weidebeekjuffer kon ik laatst langs de Schipbeek op de plaat zetten, een prachtig mooi beestje. Meer weten van deze soort die deze maand ook soort van de maand is klik dan even op deze link; http://www.soortvandemaand.nl/soortinfo.php?soort=6

dinsdag 4 augustus 2009

Veenbesblauwtje

Deze heb ik op de foto gezet in west siberië, de soort is in Nederland bijzonder zeldzaam.

maandag 3 augustus 2009

Junne

Nog maar een foto gemaakt tijdens een fietstocht door het vechtdal.

zondag 2 augustus 2009

Steenrode Heidelibel

Nogmaals een foto van de zelfde steenrode heidelibel. De steenrode heidelibel (Sympetrum vulgatum) is een echte libel uit de familie van de korenbouten (Libellulidae). De libel wordt 35 à 40 mm lang en komt voor in vrijwel heel Europa. In Nederland is het een algemene soort van begin juli tot begin november.De steenrode heidelibel kan gemakkelijk verward worden met de bruinrode heidelibel (Sympetrum striolatum). Het belangrijkste verschil is de streep over het voorhoofd die bij de eerste soort doorloopt langs het oog en bij de bruinrode heidelibel niet.De steenrode heidelibel is meestal te vinden bij ondiep, stilstaand water. Ze kunnen over grote afstanden zwerven en dan in concentraties worden aangetroffen in grasland of wegbermen. Zoals de meeste korenbouten jaagt deze libel vanaf uitkijkposten op kleine insecten.De paring en het afzetten van de eieren vinden vliegend in tandem plaats. Het vrouwtje strijkt de eitjes aan het wateroppervlak af door wippende bewegingen van het onderlijf.De levenscyclus van de steenrode heidelibel duurt een jaar, waarbij de eitjes overwinteren. De nimfen zijn jagers en leven op een modderige bodem van kleine ongewervelden als muggenlarven.
Bron: Wikipedia

zaterdag 1 augustus 2009

Steenrode Heidelibel

Ik was eigenlijk bezig met het fotograferen van een vlinder toen deze prachtige steenrode heidelibel boven mij ging zitten.