
vrijdag 30 mei 2008
Kleine plevier

woensdag 28 mei 2008
Vuurjuffer

Door de overwegend rode kleur is de vuurjuffer eenvoudig te herkennen. Op het achterlijf bevinden zich een aantal zwarte segmenten en ook de poten zijn zwart. Deze libelle heeft ongeveer een lengte van 3.6 cm. De vuurjuffer komt voor in allerlei stilstaande en zwak stromende wateren en is ook veel te vinden bij tuinvijvers. Het is een voorjaarssoort, en wordt vaak voor het eerst gezien vanaf half april. Het is een van de vroegst vliegende libellen, hij overwintert als larve.
dinsdag 27 mei 2008
Snuitvlieg
maandag 26 mei 2008
zondag 25 mei 2008
zaterdag 24 mei 2008
Bont dikkopje

Een vrij zeldzame standvlinder die vliegt in twee gescheiden gebieden: enerzijds Noord-Brabant en Midden-Limburg (inclusief een populatie bij Schinveld) en anderzijds het oostelijke deel van de Achterhoek en Twente. Vanaf 1993 breidt de soort zich ook enigszins uit richting West-Brabant.
Vliegtijd en gedrag
Begin mei-half juni in één generatie. De mannetjes zijn snelle vliegers en vertonen territoriaal gedrag vanaf een tak of een hoge grasspriet. De vlinders voeden zich met nectar van onder andere braam en echte koekoeksbloem.vrijdag 23 mei 2008
Wulpen

De wulp wijst met zijn snavel naar zijn gulp' luidt het ezelsbruggetje. De wulp is een onmiskenbare grote bruine vogel met lange omlaag gebogen snavel. Wulpen zijn vooral te zien in het oosten van het land: Drenthe, Overijsselen Noord-Brabant herbergen het leeuwendeel van de Nederlandse wulpen. Ook de Waddeneilanden huisvesten veel wulpen. Het geluid van de wulp is zeer kenmerkend en wie het eenmaal kent zal het niet snel vergeten. Het is een mysterieus aanzwellend geluid, dat vooral in de ochtend- en avondstilte bijzonder ver kan dragen.
donderdag 22 mei 2008
Klein geaderd witje

De vlinder komt algemeen voor. Je kunt ze vooral aantreffen in vochtige bossen, langs bosranden, op weilanden en in wegbermen.
De aders op de onderkant zijn grijsgroen bestoven. De zwarte vlek in de voorvleugelpunt loopt naar beneden toe. Op de bovenkant van de voorvleugels staan bij de mannetjes één en bij de vrouwtjes twee donkergrijze of zwarte vlekken.
woensdag 21 mei 2008
Zweefvlieg
dinsdag 20 mei 2008
Rietzanger

De rietzanger is een onopvallende vogel die uitstekend in staat is om langs verticale rietstengels te klimmen. De vogel heeft een witte wenkbrauwstreep die het gehele jaar duidelijk zichtbaar is. De rietzanger is het best te onderscheiden van enkele verwante soorten door de zang en de korte zangvluchten. De zang bestaat onder andere uit een reeks woit klanken.
Het nest van de rietzanger wordt in dicht struikgewas vlak bij de grond gebouwd. In tegenstelling tot de nesten van veel verwante soorten wordt het nest van de rietzanger zelden aan verticale rietstengels opgehangen. De rietzanger broedt in grote delen van Europa, maar overwinterd in Afrika.
maandag 19 mei 2008
zondag 18 mei 2008
Noordse Witsnuitlibel

De Noordse Witsnuitlibel kun je in meerdere kleuren aantreffen. Het mannetje is rood en het vrouwtje is geel. De grootte van deze libellen zit tussen de 38 en 42 mm. Je kunt ze vroeg in het jaar aantreffen. Ze vliegen namelijk vooral in mei en juni. Het leefgebied van deze libel zijn hoogvenen en venen. Soms kun je ze aantreffen bij kleine watertjes in laagveen en in de duinen. Deze libellen zijn in Nederland vrij zeldzaam. Het meest algemeen zijn ze in het noorden.
zaterdag 17 mei 2008
Kleine bonte specht

De kleine bonte specht is de kleinste bonte specht van Nederland. Met zijn lente van 16 centimeter en de opvallend rode kruin is hij te onderscheiden van de grote bonte specht. De rug is zwart met grote witte vlekken. Met daarboven een brede band zonder witte vlekken.
Het aantal broedparen van de kleine bonte specht neemt toe. Ongeveer 5000 broedparen zijn er in Nederland te vinden. In holen in de bomen wordt een nest gemaakt. Meestal zijn deze holen te vinden in oude en dode bomen. In april-mei worden 4 of 5 kleine witte eitjes gelegd die binnen 12 dagen door de mannetjes worden uitgebroed. Na 20 dagen verlaten de jongen het nest.
vrijdag 16 mei 2008
Citroenvlinder
donderdag 15 mei 2008
Kleine bonte specht

woensdag 14 mei 2008
Bont zandoogje

Het bont zandoogje is een bruine vlinder met kleine gele vlekjes die leeft in het bos. Het mannetje zit vaak op kleine zonnige plekjes in het bos te wachten op een vrouwtje. Die zonnige plekjes zien er net zo uit als zijn eigen gele vlekjes, zodat je hem soms bijna niet ziet zitten. Als er een ander mannetje op zijn plekje komt jaagt hij hem snel weg. Dan vliegen ze om elkaar heen hoog de lucht in.
dinsdag 13 mei 2008
Pendelzweefvlieg

Het diertje wordt dan verward met een wesp en dat is ook wel begrijpelijk want deze vlieg
heeft zich gecamoufleerd als wesp, een verschijnsel wat micrimie wordt genoemd.
De pendelzweefvlieg is, net als de wesp en de bij, op zoek naar honing, maar heeft als voordeel dat het al bij temperaturen actief is, dus al vroeg in het voorjaar.
maandag 12 mei 2008
zondag 11 mei 2008
zaterdag 10 mei 2008
Elzenhaantje
vrijdag 9 mei 2008
Pimpelmees
donderdag 8 mei 2008
Beekrombout

Voorkomen
Bij schone, stromende beken en rivieren met zandige bodem. In Nederland zeldzaam geworden door watervervuiling en beekkanalisering: Noord-Limburg, Midden-Brabant, Oost-Overijssel.
Levenswijze
De beekrombout is bij de jacht op insecten vaak ver te vinden van het water waarin hij als nimf leefde. Bij het water wijzen alleen de vele vervellingshuidjes op zijn aanwezigheid.
woensdag 7 mei 2008
Groene bladsnuitkever

dinsdag 6 mei 2008
Adelaarsvaren

De adelaarsvaren is een grote forse varen met een dikke zwarte diep in de grond kruipende wortelstok waaruit op verschillende afstanden sterk samengestelde veren oprijzen die op gunstige groeiplaatsen wel meer dan 3 meter hoog kunnen worden. De omtrek van het gehele blad is driehoekig.
Als de bladsteel wordt doorgesneden is er met enige fantasie een adelaarsfiguur te herkennen welke wordt veroorzaakt door donkerkleurige bastbundels.
De adelaarsvaren is een van de algemeenste varens in bosachtige zandstreken en komt op de gehele wereld voor (cosmopoliet).
maandag 5 mei 2008
zondag 4 mei 2008
Groentje
zaterdag 3 mei 2008
Kleine plevier
vrijdag 2 mei 2008
Bijtje
donderdag 1 mei 2008
Vuursalamander

De vuursalamander (Salamandra salamandra) is één van de grootste salamanders van Europa en kan wel 20 cm groot worden. Hij heeft een gedrongen zwart lichaam met daarop een patroon van gele vlekken of strepen. Hij is met geen één andere salamander in Nederland te verwarren. De larven zijn bruinzwart en krijgen als ze ouder worden al licht gele vlekken. Op de poten zitten lichte vlekken bij de aanhechting aan de romp.
Abonneren op:
Posts (Atom)