vrijdag 29 februari 2008

Koeien in de stal

Nog een foto van een tijdje geleden uit de stal. Zelf vind ik er een gemoedelijke sfeer vanuit gaan vandaar dat ik hem nog wil laten zien. De foto is bewerkt in van kleur naar twee kleuren namelijk zwart en mauve.

donderdag 28 februari 2008

Zeearend

Gisteren naar de Mepper hooilanden in de provoncie Drenthe geweest om daar naar vogels te kijken, een van de eerste en gelijk ook de meest bijzondere soort die we zagen was de Zeearend. Deze foto is gemaakt toen de vogel tijdens de jacht op eenden en ganzen over ons heen vloog. Jammer genoeg was de afstand te groot om een mooie scherpe foto te krijgen.
Met een spanwijdte van bijna 2,5 meter is de zeearend één van de grootste Nederlandse vogels. In de vlucht is de zeearend goed te herkennen aan de rechthoekige vleugels met losstaande veren aan de uiteinden. In de vlucht vallen ook de korte, witte staart en de ver uitstekende kop op. De vogel vliegt vaak laag over het water en houdt in de zweefvlucht beide vleugels horizontaal. De zeearend is in Europa mede door invloed van de mens een erg zeldzame roofvogel geworden. In Midden-Europa wordt tegenwoordig veel gedaan om de zeearend als broedvogel te beschermen. Mede door deze maatregelen breidt het broedgebied van de zeearend zich steeds verder uit en in 2006 broedde de zeearend voor het eerst in Nederland.

woensdag 27 februari 2008

Ree

Een Ree in de mist in het Haaksbergerveen. Deze foto heb ik een tijdje geleden gemaakt toen het vroeg in de ochtend licht vroor en mistig was. Deze omstandigheden hebben wat mij betreft gezorgd voor een sfeervol plaatje.

dinsdag 26 februari 2008

Haaksbergerveen

Dit keer een foto van een deel van het Haaksbergerveen dat de Groeneplas wordt genoemd.

maandag 25 februari 2008

Grote Bonte Specht

Een foto van een Grote Bonte Specht gemaakt bij het kantoor in de Engbertsdijksvenen.

zondag 24 februari 2008

Muis

Verleden week gefotografeerd deze muis, weet niet helemaal zeker welke soort dit is, maar het is in iedergeval wel een leuk plaatje.

zaterdag 23 februari 2008

Wat water en wind kunnen doen.

Dit is een foto van een beekje (De Koffygoot) dat pas weer is hersteld. De beek mag weer zijn vrije loop volgen en dat doet hij hier door een fijnsparbos. Tijdens een harde wind een tijdje geleden zijn er veel bomen omgewaaid en deze liggen nu in de loop van de beek.

vrijdag 22 februari 2008

Aalscholver

In de Engbertsdijksvenen zijn deze Aalscholvers regelmatig te zien, ze jagen op vis in de kanalen en rusten dan uit in de bomen aan de rand van het veen.
Een sigaar met vleugels - dat is typisch een aalscholver in vlucht. Het zijn onmiskenbare vogels, mede door de lange snavel met haakpunt. Aalscholvers zijn koloniebroeders. Het menu bestaat uitsluitend uit vis. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden vormt paling slechts een zeer klein deel van het menu. Uit onderzoek is gebleken dat vooral brasem wordt gegeten.

donderdag 21 februari 2008

Eenarig wollegras

Voor in deze maand heb ik al eens een foto geplaatst van éénarig wollegras, nu ruim veertien dagen later ziet het er zo uit. En over ongeveer twee maande zijn dit mooie pluizebollen.

woensdag 20 februari 2008

Muskusrat

Laatst liep ik in het Haaksbergerveen en toen zag ik de eerste Muskusratten weer smullen van de wortel van veenpluis en lisdodde. Als ze dan op een mooie zonnige dag zitten te vreten dan laten ze zich ook makelijk fotograferen, als je een beetje rustig loopt en geen onverwachte bewegingen maakt dan kun je ze op enkele meters benaderen.

dinsdag 19 februari 2008

Patrijs

Gisteren deze Patrijs op de foto gezet aan de rand van de Engbertsdijksvenen. De roep van de patrijs is een duidelijk herkenbaar kir-ik, dat vooral 's avonds en 's nachts te horen is. Bij gevaar drukken de vogels zich tegen de grond, of vliegen laag over de grond weg, luid roepend en met duidelijk hoorbare vleugelslagen. De vogel leeft voornamelijk op de grond, op graslanden en akkers. Ondanks de oranje-bruine kop, de grijze borst, de strepen op de flanken en de zwarte vlek op de buik is de patrijs een onopvallende vogel. De vogel komt met name voor in cultuurlandschap en bouwt het nest op een goed verscholen plaats op de grond. Het vrouwtje bebroedt de ongeveer 10 eieren terwijl het mannetje het nest beschermd. Met name door de intensivering van de landbouw en het verdwijnen van houtwallen is het aantal patrijzen in Nederland sterk afgenomen.

maandag 18 februari 2008

Klein hoefblad

De heldergele bloemhoofdjes van het Klein Hoefblad een wijd verspreide plantensoort gaan in het vroege voorjaar open, soms al vanaf eind januari. De holle, geschubde bloemstelen dragen bloemhoofdjes die bestaan uit goudgele schijf- en lintbloempjes. De brede, eironde bladeren komen pas na de bloei aan de plant; ze groeien uit lange ondergrondse stengels en kunnen wel 50 cm lang worden.

zondag 17 februari 2008

Koe

Nog een foto die ik afgelopen vrijdag heb gemaakt.

zaterdag 16 februari 2008

Buizerd

Gisteren zag ik deze Buizerd op een paal zitten en zoals het zo vaak gaat als je ze wilt fotograferen vliegen ze weg. Maar ondanks dat vind ik de foto nog redelijk gelukt.

vrijdag 15 februari 2008

Genieten van de eerste zonnestralen.

Vandaag had ik de mogelijkheid om wat foto's te maken in een stal vol koeien. Deze koe staat zichtbaar te genieten van de warmte van de eerste zonnestraal die na een koude nacht de stal binnenkomt.

donderdag 14 februari 2008

Buurserzand

Een foto verleden week tijdens een fietstochtje gemaakt in het Buurserzand. Op de foto zijn de steenhaarplassen te zien, deze zijn door de overvloedige regen van de afgelopen periode goed gevuld.

woensdag 13 februari 2008

Gewone Goudwesp Chrysis ignata

Afgelopen zondag tijdens het schitterende mooie weer kon ik deze goudwesp bij mij achterthuis fotograferen.
Goudwespen zijn net als koekoekshommels parasitair, maar dan een graadje erger. De goudwesplarven eten namelijk de larven van hun gastheer op. Er zijn in België en Nederland meer dan veertig goudwespsoorten. Alle zijn erg mooi, metaalachtig glinsterend en parasitair. In Nederland en België vind je geen mooier gekleurde insecten. Het precies op naam brengen is vaak erg moeilijk, maar alles wijst hier op de gewone goudwesp.

dinsdag 12 februari 2008

Fuut

Afgelopen zaterdag gefotografeerd deze Fuut. Zit alweer op de plaats waar ze jaarlijks broeden, maar is nog niet in prachtkleed. Maar dat zal ook bij deze volgens mij nog jonge vogel
(1e jaars) wel snel komen.

maandag 11 februari 2008

Engbertsdijksvenen

Vandaag was ik voor mijn werk in de Engbertsdijksvenen en daar kon ik deze foto maken. Het was een schitterende dag met een prachtig mooie blauwe lucht. Doordat er geen wind was vandaag een glad wateroppervlak, met een mooie weerspiegeling van de bomen op de achtergrond.

zondag 10 februari 2008

Vlieg

De eerste vlieg die ik dit jaar tegen kwam en gelukkig was ik net bezig een paddestoel te fotograferen. Gelukkig met de macrolens erop en zo kon ik mooi een paar plaatjes van deze vlieg maken.

zaterdag 9 februari 2008

Krokus

Dit is echt mooi weer om enkele macro opnames te maken van de eerste bloemen van het voorjaar. Voldoende licht en prachtig gekleurde bloemen.

vrijdag 8 februari 2008

Klapekster

Deze foto gemaakt in de Engbertsdijksvenen laat een met twee kleuren geringde Klapekster zien.
Klapeksters zijn vogels van ruige, vaak licht beboste open terreinen. In Nederland werd vooral gebroed op heidevelden, hoogvenen en kap- of stormvlaktes in het bos, maar helaas niet meer sinds 2002. Het voedsel bestaat hoofdzakelijk uit woelmuizen en kevers. Klapeksters uit noordelijker streken overwinteren nog wel in ons land. Ze kunnen aangetroffen worden op allerlei uitzichtpunten op heide en hoogvenen.

donderdag 7 februari 2008

Eiken

Een foto van enkel oude eiken die langs een oude loop van een beek staan.

woensdag 6 februari 2008

Grauwe gans

Terwijl de Kolganzen nog wachten op de lente in het noorden van europa zijn de grauwe ganzen in het Haaksbergerveen al bezig met paren en misschien al met het leggen van eieren. Ze vliegen in ieder geval luid roepend over het veen.

dinsdag 5 februari 2008

Morgenrood water in de sloot

Gistermorgen op weg naar mijn werk zag ik deze schitterende lucht en ik kon het natuurlijk niet laten om er een foto van te maken. En de uitspraak morgenrood water in de sloot kwam zowel gisteren als vandaag weer uit.

maandag 4 februari 2008

Kolgans

De kolgans is een van de algemeenste overwinterende ganzen in Nederland. Als broedvogel is de soort schaars. De typische witte snavelbasis en de dwarse zwarte 'vegen' over de buik maken de soort gemakkelijk herkenbaar. Deze foto is gemaakt aan de rand van het Haaksbergerveen waar de laatst dagen een behoorlijke groep loopt.

zondag 3 februari 2008

Eenarig wollegras

Een van de planten die het eerst bloeit in het hoogveen is het éénarig wollegras. Vandaag in het Haaksbergerveen zag ik volop van deze bloeiende pollen wollegras.

zaterdag 2 februari 2008

Kleine bonte specht

Vanmorgen kwam ik in het Haaksbergerveen deze kleine bonte specht tegen. Kon er jammer genoeg niet dichter bij komen om hem mooi vrij op de foto te zetten. Maar ik vind het zo ook wel een mooi plaatje.

vrijdag 1 februari 2008

Wilgenkatjes

De eerste tekenen van het voorjaar zijn weer te zien en te horen. De merels beginnen zij het nog zachtjes te zingenen de wilgen laten hun katjes weer zien. Deze foto gisteravond in huis gemaakt.