zaterdag 30 april 2016

Grauwe gans

Zoveel foto's al gemaakt van vliegende ganzen maar het blijft altijd leuk om te doen.

vrijdag 29 april 2016

Kneu

Overal waar ze een eigen plekje willen zitten de mannetjes kneutjes al volop te zingen. Hier zit een mannetje aan de rand van de adelaarsvarens in een vuilboompje.

donderdag 28 april 2016

Roodborsttapuit

Dit mannetje heeft inmiddels een eigen territorium en is al weer bezig met het vinden van de juiste broedplaats.

woensdag 27 april 2016

Uitsluipende Libel

Een jaar geleden deze foto gemaakt van uitsluipende Smaragdlibel en toen vlogen er al veel libellen. Dit jaar nog geen een gezien, met nog 8 graden is het veel te koud.

dinsdag 26 april 2016

Eenarig wollegras

Altijd een fraai gezicht om het eenarig wollegras in het Haaksbergerveen te zien staan, Ook het pluis van het veenpluis komt er over een week of twee nog bij.

maandag 25 april 2016

Reebok



Oude Reebok
Plotseling zag ik je tussen de bomen door staan, nog net op het wandelpad. Even snel een foto maken en dan kijken wat je gaat doen. Langzaam loop je het bos in, ik kan je op een afstand volgen. Bijna verdwijn je door de hoge varens uit mijn gezichtsveld. Ik loop iets sneller door naar een open plek in het bos. Hopelijk dat ik daar wat betere foto’s van je kan maken. Aan de rand van de open plek ga je niet verder, ik zie nog net je gewei boven de varens uitkomen. Een kleine 10 minuten heb ik daar staan wachten zonder dat er iets gebeurde. De windrichting is nog steeds in mijn voordeel, voorzichtig probeer ik dichterbij te komen. Ik zie dat je bent gaan liggen en dat je lekker van de zon geniet. Nu ik zo dichtbij ben zie ik ook dat je zeker geen jonge bok meer bent. Op ongeveer vijf meter van je af ga ik mijn knieĆ«n zitten en maak ik nog een paar foto’s, je blijft rustig liggen en kijkt me een beetje wazig aan. Bijna een kwartier later sta je voorzichtig op en loopt van mij weg. Ook ik sta op en we kijken beide nog een keer om, snel schiet ik nog een paar foto’s terwijl je over je rug kijkt. Ik dank je voor het vertrouwen in mij en dat ik foto’s van je mocht maken. Ik hoop dat je deze moeilijke periode door komt en dat je nog een mooie zomer tegemoet gaat, maar dat dit moeilijk gaat worden is in je ogen duidelijk te zien.

zondag 24 april 2016

Geoorde fuut

Eindelijk weer eens gelukt om prachtige de geoorde fuut te fotograferen. Niet elk jaar krijg ik de kans om ze in het veen te fotograferen.

vrijdag 22 april 2016

Blauwborst

Volop zingend zit deze blauwborst op zijn favoriete plekje. Is een prachtig mooie vogel om te zien maar ook de zang is erg fraai.

donderdag 21 april 2016

Winterkoning

Dat zo'n klein vogeltje zoveel lawaai kan maken, indrukwekkend. Wel gaaf om ze zo op de foto te zetten.

woensdag 20 april 2016

Grauwe gans

Als ik door het Haaksbergerveen loop en de ganzen vliegen luid roepend over dan is vaak mijn reactie om er een foto van te maken. Vind het altijd mooi om te horen als ze  met elkaar communiceren.

dinsdag 19 april 2016

Grote Zilverreiger

Een soort die je de laatste jaren steeds vaker ziet de Grote Zilverreiger. Wel een erg fraaie soort om er weer bij te hebben.

maandag 18 april 2016

Blinde Bij

De blinde bij is familie van de zweefvliegen en heeft ongeveer de zelfde vorm en kleur als de honingbij. Om de gelijkenis nog te versterken, maakt deze soort ook een zoemend geluid tijdens het vliegen en als men hem vast pakt, terwijl veel andere zweefvliegen bijna niet te horen zijn. Het verschil is vooral te zien in de vlucht: Bijen maken een vrij vloeiende beweging, terwijl de blinde bij van positie naar positie kan schieten en regelmatig stil blijft hangen in de lucht.

zondag 17 april 2016

Dreigende wolken boven het Haaksbergerveen

Tijden een van mijn tochtjes door het Haaksbergerveen kwam er een bui opzetten. Tijdens het snel terug lopen naar de fiets zag ik dit beeld en heb ik ruim de tijd genomen om hier nog een serie foto's van te maken. Kon het grootste deel van deze bui schuilen in het paviljoen langs de veenweg.

zaterdag 16 april 2016

Kuifeend

Startende kuifeend man in het Haaksbergerveen gefotografeerd. Schitterend eendensoort met een prachtig mooi geel oog.

vrijdag 15 april 2016

Blauwborst

Wel een van de mooiste vogeltjes en ze zingen ook nog eens geweldig. Kan het ook niet laten om er foto's van te maken.

donderdag 14 april 2016

Kuifeend

Er zitten weer veel kuifeenden in het Haaksbergerveen en de eersten zullen binnenkort ook wel gaan broeden. Dat was ruim tien jaar geleden echt een zeldzaamheid.

woensdag 13 april 2016

Winterkoning

Schitterend om deze kleine vogeltje zo hard te horen zingen, je hoort ze vaak al op grote afstand.

dinsdag 12 april 2016

Blauwborst

Vaak zie je de blauwborst zo, helemaal verscholen tussen de struiken en takken. Maar met een beetje geluk geeft dat ook weer een mooie foto.

maandag 11 april 2016

Grauwe ganzen

Blijft iedere keer leuk om te doen zo mee pannen in de vlucht. Ieder keer vliegen er nog paartjes over het veen rond, maar de meeste zitten toch te broeden.

zondag 10 april 2016

Rietgors

Gewoon nog een plaatje uit de serie die ik gemaakt heb van de rietgors in het Haaksbergerveen.

zaterdag 9 april 2016

Grauwe gans


De grauwe ganzen zitten inmiddels vast te broeden op de eieren. Deze foto's zijn van een twee weken geleden toen dit paartje beide van het nest kwamen om zich even te wassen.

vrijdag 8 april 2016

Bruine Kiekendief

Prachtig als ze zo dichtbij aan het jagen zijn en je ze zo in actie kunt fotograferen.

donderdag 7 april 2016

Rietgors

Wat een lastige soort om op de foto te krijgen. In het Haaksbergerveen zitten er meerdere maar allemaal blijven ze een beetje verscholen in de bosjes.

woensdag 6 april 2016

Blauwborst

Vaak zie je ze zo verstopt tussen de takken, met een beetje geduld en geluk kun je dan nog scherpstellen op het kopje en dan een foto maken.

dinsdag 5 april 2016

Bruine Kiekendief

Prachtig gezicht om deze roofvogel te zien jagen boven het riet in het Haaksbergerveen.

maandag 4 april 2016

Rietgors

Op veel plekken te zien en te horen in het veen de rietgors. Niet altijd even makkelijk om te fotograferen ze zijn vrij schuw.

zondag 3 april 2016

Dodaars

Ook de dodaars is weer volop terug in het Haaksbergerveen. Heerlijk om het lachende geluid weer uit veel veenputten te horen, gaar redelijk goed met deze soort in het veen.

zaterdag 2 april 2016

Wilde eend

Terwijl de vrouwtjes op het nest zitten te broeden zwemmen de mannetjes alweer vrolijk rond.

vrijdag 1 april 2016

Blauwborst

Altijd weer een prachtig gezicht als de Blauwborsten weer terug zijn en in de struiken hun hoogste lied zingen. Ook is het een prachtig gezicht als ze hun baltsvlucht dan af en toe laten zien.