zondag 31 mei 2015

Insect

Weet nog niet welke soort het is maar ik vond het zeker de moeite waard om er een foto van te maken.

vrijdag 29 mei 2015

Bont dikkopje

Blijft elk jaar altijd mooi om deze vlindertjes te zien. Zag laatst op een programma van de BBC dat er mensen zijn in zuid Engeland die 600 km reizen naar het noorden om dit vlindertje in het echt te zien.

donderdag 28 mei 2015

Kleine vuurvlinder

Dit was de eerste die ik dit jaar zag, heb hem ook gelijk maar even op de foto gezet. Ging niet gemakkelijk want overdag zijn ze erg snel deze kleine vlindertjes.

woensdag 27 mei 2015

Wikke met kever

Tijdens de wandeling langs de beek heb ik ook deze bloeiende wikke met kevertje gefotografeerd.

dinsdag 26 mei 2015

Juffer

Volgens mij een Azuurwaterjuffer. Deze heb ik verleden week gefotografeerd langs de Buurserbeek. ik was daar op zoek naar uitsluipende Beekrombouten. Deze soort alleen vliegend gezien maar wel enkele huidjes gevonden.

maandag 25 mei 2015

Buurserbeek

Vandaag maar een landschapsfoto gemaakt tijdens een inventarisatieronde langs deze beek. We hebben het deel tussen de Haarmülle in Duitsland en de koekoeksbrug afgezocht naar broedgevallen van IJsvogel en Grote gele kwikstaart.

zondag 24 mei 2015

Landkaartje


Vandaag twee foto's van het Landkaartje een vlindersoort die in twee generaties vliegt. Vlinders van de voorjaarsgeneratie en de zomergeneratie verschillen sterk van elkaar, maar de onderkant van de vleugels vertoont altijd een karakteristiek landkaartpatroon. Bij vlinders van de voorjaarsgeneratie is de bovenkant van de vleugels oranjebruin met een zwart vlekkenpatroon, waardoor de vlinder enigszins doet denken aan een parelmoervlinder. De vlinders van de zomergeneratie hebben zwarte bovenvleugels met langs de achterrand een oranjerode gevlekte band en over het midden van de vleugel een witte band.

zaterdag 23 mei 2015

Boerenzwaluw

Bij een kennis aan de rand van het Haaksbergerveen broed jaarlijks een paartje boerenzwaluwen. Als ze even zitten uit te rusten doen ze dat heel vaak op de waslijndraad en daar laten ze zich dan ook makkelijk fotograferen.

vrijdag 22 mei 2015

Mug

Als zo stil op een blad zitten dan wil ik ze wel even fotograferen maar verder mogen zo op afstand blijven.

donderdag 21 mei 2015

Juffertje

Zag dat ze mij met die mooie grote ogen aan zat te kijken. Hoe kan ik dan zo'n prachtig model zomaar voorbij lopen. Dus weer een hele verzameling foto's gemaakt.

woensdag 20 mei 2015

Snuitvlieg

De naam 'snuitvlieg' duidt op het kegelvormige, gepunte uitsteeksel vooraan de kop dat bruin van kleur is. Hieraan heeft de vlieg zijn bijnaam te danken. Dit uitsteeksel dient niet om mee te steken, maar om nog dieper in de bloem door te dringen om zo meer nectar op te kunnen zuigen. Veel andere soorten zweefvliegen eten zowel nectar als stuifmeel, maar deze soort heeft geen stuifmeel nodig als voedsel. Onder de verlenging van de kop zit de eigenlijke zuigsnuit; een zwarte, nog veel langere gelede 'snuit', die als de snuitvlieg niet eet opgevouwen wordt en dan niet zichtbaar is.

dinsdag 19 mei 2015

Klein geaderd witje

Genietend van de zon zo tussen de buien door, hoewel het wel redelijk koud is en er een harde wind waait.

maandag 18 mei 2015

Smaragdlibel

Zo is duidelijk waarom deze soort de naam smaragdlibel heeft gekregen. Wat een prachtige kleur zo tegen deze achtergrond.

zondag 17 mei 2015

Bonte vliegenvanger

In de tuin van een kennis aan de rand van het Haaksbergerveen zag ik deze bonte vliegenvanger zitten. Even wachten en toen kon ik een plaatje schieten.

zaterdag 16 mei 2015

Eenarig Wollegras

De afgelopen week was het Haaksbergerveen plaatselijk wit van de pluizen van het éénarig wollegras en het veenpluis.

vrijdag 15 mei 2015

Smaragdlibel

Vandaag een foto van de schitterend mooie smaragdlibel, een soort die je hier in het Haaksbergerveen nu volop kunt tegenkomen.

donderdag 14 mei 2015

Smaragdlibel en vuurjuffer

Tijdens het fotograferen van deze smaragdlibelle landde er een vuurjuffer op zijn rug. Prachtige serie foto's van dit niet alledaags beeld kunnen maken.

woensdag 13 mei 2015

Groene kikker

Het is weer de tijd dat het gekwaak van de groene kikker is te horen. Tijdens het fotograferen van deze kikker zat hij lekker verscholen op het veenmos te genieten van het zonnetje.

dinsdag 12 mei 2015

Haaksbergerveen

Altijd mooi blauwe lucht, een paar wolken en water en dan afgebakend door jong fris groen.

maandag 11 mei 2015

Bosuil

Ik mocht een keer mee met een ervaren vogel ringer om jonge bosuilen te gaan ringen. Dat was niet tegen dovemans oren gezegd. Gelukkig is het ook nog gelukt om een foto te maken van de volwassen bosuil op het moment dat ze uit de nestkast kwam vliegen.

zondag 10 mei 2015

Kleine ereprijs

Even zitten stoeien met de macrolens met dit als resultaat, altijd leuk om te doen.

zaterdag 9 mei 2015

Kokmeeuw

De kokmeeuw in het Haaksbergerveen. Altijd een fraai gezicht in het vroege voorjaar met het goudgele pijpenstrootje op de achtergrond.

vrijdag 8 mei 2015

Lavendelheide

Deze rodelijstsoort staat volop te bloeien langs een van de wandelpaden in het Haaksbergerveen. Als je er dan zonder natte voeten te krijgen, zo dichtbij kunt komen dan moet er een foto van worden gemaakt.

donderdag 7 mei 2015

Bosbes

Tijdens het fotograferen van libellen was ik even op de grond gaan zitten en toen viel mijn oog op de bloeiende bosbessen. Ook fraai om op de foto te zetten.

woensdag 6 mei 2015

Vuurjuffer

Als deze schitterende juffertjes weer vliegen dan is het macroseizoen weer geopend, heerlijk om weer gewapend met camera en macro objectief op pad te gaan.

dinsdag 5 mei 2015

Moerasviooltje

Op een van de wandelpaden in het Haaksbergerveen staat dit kleine viooltje te bloeien.

maandag 4 mei 2015

Bosanemoon

Tijdens een fietstocht heb ik toch maar de camera met macro lens erop meegenomen, gelukkig maar. Onderweg kwam ik op meerdere plaatsen bloeiende bosanemonen tegen. Later thuis een aantal van de foto's bewerkt.

zondag 3 mei 2015

Slobeend

Altijd een mooi gezicht om de slobeenden aan de rand van het Haaksbergerveen bezig te zien met het zoeken naar voedsel. Soms zijn er wel zo'n dertig stuks bezig op deze plas.

zaterdag 2 mei 2015

Dodaars

Nog maar een foto van een dodaars uit het Haaksbergerveen.

vrijdag 1 mei 2015

Kuifeenden

Prachtig om zo een paartje kuifeenden in het veen te kunnen fotograferen. De laatste jaren zie je steeds vaker in het Haaksbergerveen.