donderdag 31 juli 2014

Vlieg

Geen idee welke soort dit is, dus als iemand het weet hoor ik het graag. Deze liet zich in de omgeving van het kanaal Almelo - Nordhorn op de op foto zetten.

woensdag 30 juli 2014

Graspieper

Deze graspieper die af en toe een paar piep toontjes riep zat in de omgeving van het Haaksbergerveen.

dinsdag 29 juli 2014

Koraalzwam

Deze kwam ik een paar dagen geleden tegen, kon het natuurlijk niet laten om er een paar foto's van te maken. Erg mooi zo dat fel geel/oranje in het groen.

maandag 28 juli 2014

Rups helmkruidvlinder

Foto van de rupsen van de redelijk zeldzame Helmkruidvlinder. Deze foto alweer enige tijd geleden kunnen maken op het helmkruid groeiend op een openplekje langs een bospad.

zondag 27 juli 2014

Steenuil

Nog een foto van de steenuil nu met een van zijn jongen op een paal er achter.

zaterdag 26 juli 2014

Gentiaan met het Gentiaanblauwtje

Een prachtige zeldzame vlinder het gentiaanblauwtje. Het gentiaanblauwtje is een zeer gespecialiseerde dagvlinder die voor zijn overleving afhankelijk is van het klokjesgentiaan en knoopmieren. Na de paring legt het vrouwtje van het gentiaanblauwtje haar eitjes meestal af op de bijna volgroeide, maar nog gesloten bloemknoppen van klokjesgentiaan. Gemiddeld zetten ze zo’n zeven eitjes per bloemknop af, waarvan er slechts twee tot drie rupsen het vierde rupsstadium halen. Na 10 dagen kruipt een rupsje uit het eitje en eet deze zich een weg naar de zachte bloemdelen in het binnenste van de bloem. Na 10 dagen kruipt hij weer naar buiten en laat zich op de grond vallen. Hier is het geduldig wachten geblazen op bv. een bossteekmier. Deze nemen de rups mee naar hun nest. De rups scheidt een zoete stof af die de mieren heerlijk vinden in ruil daarvoor wordt hij door de mieren beschermd en gevoed met mierenlarven en –eitjes, maar ook met prooien van de mieren. In begin van de volgende zomer verpopt hij zich en na 3 weken, begin juli, komen de eerste vlinders uit de pop en verlaten zo snel mogelijk het mierennest waarna de cyclus zich herhaalt.

vrijdag 25 juli 2014

Klaprozen

Aan de rand van een van de akkers in Twente op de plaat gezet, deze mooie klaprozen.

donderdag 24 juli 2014

Ree

Het is weer de bronsttijd van de reeën en dan is de kans iets groter dat je ze tegenkomt. Deze jonge dame stond tussen het berken groen aan de rand van een heideterreintje.

woensdag 23 juli 2014

Atalanta

Deze Atalanta zat even te rusten op het blad van een braamstruik. Ook zo met dicht gevouwen vleugels zijn het prachtige dieren om te zien.

dinsdag 22 juli 2014

Steenuil

Prachtige locatie waar deze Steenuil een drietal jongen heeft groot gebracht. Overdag zitten ze vaak achter de boerderij in het zonnetje en daar kan je ze dan even mooi op de foto zetten.

maandag 21 juli 2014

Blauwe korenbloemen

In het Twentse landschap kom je soms geweldig fraaie akkers tegen met prachtige korenbloemen en andere akkervegetatie.

zondag 20 juli 2014

Koevinkje en Atalanta


Vandaag maar gelijk twee foto's geplaatst, gisteren met temperaturen van ruim 33 graden niet achter de computer gezeten. Vandaar deze twee foto's.

vrijdag 18 juli 2014

Lantaarntje

Deze juffer dankt zijn naam aan het fel oplichtende lichtblauwe deel aan het eind van zijn lichaam.

donderdag 17 juli 2014

Blauwe breedscheenjuffer

Een juffer-soort die ik in het hoogveen niet tegen kom maar meer in wat voedsel en zuurstofrijkere omstandigheden. Deze foto is gemaakt in de omgeving van het kanaal Almelo - Nordhorn.

woensdag 16 juli 2014

Platbuik

Dit prachtige mannetje van de Platbuik heb ik laatst op de foto gezet in de omgeving van het Twente kanaal.

dinsdag 15 juli 2014

Bruin zandoogje

Laatst een bruin zandoogje op de foto gezet. Deze soort vliegt vooral op de ruigere graslanden en ruigten met structuren in het landschap zoals houtwallen, hagen, bermen of slootkanten; ook landbouwgebieden, stedelijk groen en braakliggende terreinen.

maandag 14 juli 2014

Grauwe klauwier


Helaas is dit broedsel mislukt, aan de sporen in de vegetatie vermoed ik verstoring door mensen. Jammer want het ging dit paartje de laatste jaren goed af om op dit plekje jongen groot te brengen en ook de fotografen konden hier vanuit de auto volop van genieten.
Toch nog even een aanvulling op dit bericht, kreeg vandaag een reactie (zie opmerkingen) dat er wel degelijk een jong is gezien bij dit koppeltje. Vandaag tussen de middag nog eens goed gekeken en beide ouders gezien en ze waren druk bezig met jagen. Dus ziet het er inderdaad niet zo negatief uit als ik had gedacht.

zondag 13 juli 2014

Boerenzwaluw

Di gezinnetje Boerenzwaluwen kwam ik tegen in de Engbertsdijksvenen. De jongen zaten uit te rusten op een tak langs de rand van de wei. Geregeld kwamen de ouders langs om de jongen te voeren en dat gebeurde zo al vliegend.

zaterdag 12 juli 2014

Zwarte Heidelibel

Ook net uitgeslopen deze zwarte heidelibel. Tijdens een tocht door het Haaksbergerveen kwam ik op het vlonderpad veel exemplaren van deze libellensoort tegen.

vrijdag 11 juli 2014

Heidelibel

Volgens mij een Zwervende Heidelibel, een soort die ik in het Haaksbergerveen nog niet zo vaak heb gezien. Dit net uitgeslopen exemplaar liet zich prachtig fotograferen.

donderdag 10 juli 2014

Heideblauwtje

Een van de mooie kleine vlindertjes die ik zomers in het veld tegen kom het Heideblauwtje.

woensdag 9 juli 2014

Groot dikkopje

Ook het groot dikkopje is een algemene soort in de Hoogvenen van Twente. Deze heb ik in het Haaksbergerveen op de foto kunnen zetten.

dinsdag 8 juli 2014

Kleine IJsvogelvlinder

Nogmaals een foto van deze prachtige zeldzame vlinder.

maandag 7 juli 2014

Kleine vos

Een vrij algemeen voorkomende stand vlinder. Deze heb ik zittend op de bloem van een braam op de foto gezet. Soms zie je op een rijk bloeiende braamstruik wel meerdere exemplaren zitten.

zondag 6 juli 2014

Reeën

Een perfecte moeder deze reegeit. Ik kon met de auto aardig dichtbij komen en via een bosje en een heuveltje ongezien nog wat dichtbij komen. Maar na de eerste click van de camera besloot ze om geen enkele risico te nemen en ging ze op de vlucht met haar kalfjes.

zaterdag 5 juli 2014

Kleine IJsvogelvlinder

Nog maar een foto van deze prachtige vlindersoort. Het is een vrij zeldzame standvlinder met alleen in Twente en de Achterhoek nog een groot en min of meer aaneengesloten verspreidingsgebied.

vrijdag 4 juli 2014

Heideblauwtje

Ze vliegen weer volop de Heideblauwtjes. Deze mooie kleine vlinder heb ik in het Haaksbergerveen op de foto gezet. Het is vooral op terreintjes met jonge dopheide eventjes zoeken en dan vind je ze zeker.

donderdag 3 juli 2014

Grote roodoogjuffer

Tijdens een wandeling in het Waterpark op het landgoed het Lankheet zag ik enkele roodoogjuffers vliegen. De volgende dag met het fototoestel op pad om ze te fotograferen. Dat viel nog niet mee, meestal bleven ze ver van de kant op drijvend alg zitten. Maar met een beetje geduld is het uiteindelijk toch nog gelukt om een paar foto's te maken.

woensdag 2 juli 2014

Weidebeekjuffer

Wat is dit toch een fraaie juffer soort om te zien, dit vrouwtje liet zich prachtig bekijken en op de foto zetten. Heerlijk om zo een aantal uren met macro opnamen bezig te zijn.

dinsdag 1 juli 2014

Kleine IJsvogelvlinder

Kom ik tijdens het fotograferen van libellen toch heel onverwacht deze prachtige zeldzame vlindersoort tegen. Kostte me wel twee uur om er een paar mooie foto's van te maken. De locatie waar ik deze vlinders heb gevonden was voor mij nieuw.