maandag 30 juni 2014

Graspieper

In de Engbertsdijksvenen gefotografeerd deze graspieper. Deze soort heeft het in het landelijk gebied erg moeilijk. Dit komt niet alleen door afname van de opervlakte agrarisch gebied, maar vooral ook door de toenemende ongeschiktheid ervan. In moderne graslanden en akkers bestaat gebrek aan nestgelenheid (egale grasmat zonder reliëf, grote kavels, waardoor weinig berm- en slootlengte). Mogelijk wordt het broedsucces nadelig beïnvloed door verstoringen en voedselgebrek. Vogels in heide- en hoogveengebieden zijn gevoelig voor terreinbeheer.

zondag 29 juni 2014

Grasmus

Deze grasmus was druk bezig met het voeren van de jongen, via een vast patroon vloog ze telkens naar het nest. Even geduld hebben en je kunt er een serie foto's van maken.

zaterdag 28 juni 2014

Witte kwikstaart

Na een bad even flink de veren uitschudden dat is het moment waarop ik deze foto van de witte kwikstaart heb gemaakt.

vrijdag 27 juni 2014

Roodborsttapuit

Een jonge roodborsttapuit gefotografeerd in het Haaksbergerveen. Het eerste legsel van deze soort vliegt daar alweer vrolijk rond.

donderdag 26 juni 2014

Graspieper

Is echt waar deze vogel zit meestal in het gras en roept dan af en toe "piep, piep". Verder zijn deze graspiepers ook niet zo luidruchtig.

woensdag 25 juni 2014

Vos

Een laatste plaatje uit de serie van de jonge vosjes. Deze jongen zwerven inmiddels al in de omgeving rond en gaan al regelmatig zelfstandig op muizenjacht.

dinsdag 24 juni 2014

Grauwe klauwier

Gaat goed met het broeden van deze soort, prachtig als dit helemaal goed zal gaan.

maandag 23 juni 2014

Smaragdlibel

Foto gemaakt in de Engbertsdijksvenen waar deze mooie libellensoort in redelijk grote aantallen voorkomt.

zondag 22 juni 2014

Spaanse ruiter

In het natuurgebied in de omgeving van Denekamp deze opname gemaakt van deze zeldzame plantensoort de Spaanse ruiter. Deze planten groeien op zonnige plaatsen en op natte, matige voedselarme grond.


 
 

zaterdag 21 juni 2014

Vos

Nog een mooi plaatje van de jonge vos die ik de afgelopen periode heb gemaakt.

vrijdag 20 juni 2014

Rode wouw

Ze keek me aan en kwam toen bijna recht op mij af vliegen, pracht ervaring. De rode wouw heeft een opvallend silhouet met een lange, diep gevorkte staart en vrij smalle, iets gehoekte en vanaf de vleugelbocht naar achter gehouden vleugels.

donderdag 19 juni 2014

Vos

Laatst in de gelegenheid geweest om een stel jonge vossen te fotograferen. Jammer genoeg waren ze niet met elkaar aan het spelen. Maar ben al er gelukkig om ze zo vrij in het veld op de foto te hebben.

woensdag 18 juni 2014

Klaprozen

Een erg mooie periode van het jaar als alles weer groeit en bloeit. Langs diverse bermen en randen van akkers zie je alle soorten bloemen staan. Deze klaprozen kon ik echt niet zomaar voorbij gaan.

dinsdag 17 juni 2014

Weidebeekjuffer

Langs de Regge, ter hoogte van de vistrappen in Hankate, heb deze foto van dit mannetje weidebeekjuffer gemaakt. Weidebeekjuffers zijn forse juffers met brede vleugels, en dicht netwerk van vleugeladers. Mannetjes: blauw metaalglanzend lichaam. Grote zwarte vlek in vleugels (van knoop tot vlak onder top). Vleugeladers met blauwe glans.

maandag 16 juni 2014

Spin

Dit kleine spinnetje zat in de bloem van een boterbloem toen mijn oog erop viel. Gelukkig had ik mijn macrolens bij me, snel een paar opnames gemaakt. Is toch prachtig mooi zo met die schutkleuren.

zondag 15 juni 2014

Haas

Zelfde haas als die van twee dagen geleden ze is nu een stuk dichterbij gekomen en opeens heeft ze iets in de gaten. Ze blijft staan en neemt alle geuren in haar op, en dan vertrouwt ze het niet meer en draait zich om en verdwijnt in het grasland.

zaterdag 14 juni 2014

Koekoeksbloem

Beetje zitten stoeien om deze bloemen door de andere vegetatie heen te fotograferen, valt nog niet mee om het geheel naar wens te krijgen.

vrijdag 13 juni 2014

Haas

Deze dame kwam recht op mij af lopen, gewoon op de grond gaan liggen een paar foto's maken en afwachten wat er gebeurd. Prachtig toch.

donderdag 12 juni 2014

Ereprijs

Laatst een poosje bezig geweest om een aantal planten op de foto te zetten. Deze foto van het ereprijs heb ik gemaakt langs een wandelpad in de Engbertsdijksvenen.

woensdag 11 juni 2014

Rode wouw

Schitterend als je de rode wouw zo dichtbij ziet overvliegen. De rode wouw is één van de weinige vogelsoorten, die bijna alleen in Europa voorkomt. Door intensieve vervolging was hij sterk afgenomen en plaatselijk verdwenen. Beschermende maatregelen hebben hieraan een eind gemaakt; tegenwoordig komt de soort in onze buurlanden weer voor, zij het nergens talrijk.

dinsdag 10 juni 2014

Grasmus

Deze Grasmus afgelopen dagen kunnen fotograferen in het Haaksbergerveen. Daar kun je langs enkel wandelpaden in bijna alle braamstruiken wel een paartje van deze soort tegenkomen. Ondanks zijn naam is de grasmus niet nauw verwant aan de huismus. De 'familie' van de grasmussen is vooral een in het zuiden van Europa en in Afrika voorkomende groep vogels. De gramus heeft van het hele stel veruit het grootste verspreidingsgebied. 

maandag 9 juni 2014

Strontvlieg

Deze strontvlieg had net een prooi te pakken toen ik hem zag, gelijk maar een paar foto's van gemaakt. Een echte viezerik is de strontvlieg, ze legt haar eitjes in verse koeienstront. Deze soort komt gelukkig nooit vrijwillig ons huis binnen. Er zijn een paar soorten strontvliegen, waarvan de gele de bekendste is. De volwassen vliegen bezoeken vaak bloemen om nectar te zuigen, maar ze vangen ook wel andere insecten die worden leeggezogen. De eitjes zijn voorzien van zijvleugeltjes, zodat ze niet meteen in de verse koeievlaaien verdwijnen.

zondag 8 juni 2014

Rietgors

Volop zingend op de foto gezet deze rietgorsman. De rietgors is een tamelijk algemene vogel in laag Nederland. In drogere delen van het land echter laat de soort een sterke afname van het areaal zien. Zo is de rietgors vrijwel volledig verdwenen van de Veluwe en uit Zuid-Limburg,

zaterdag 7 juni 2014

Grauwe klauwier

Een tweede paartje heeft zich inmiddels gevestigd in de omgeving. Prachtig, maar deze zit vlak langs een redelijk druk weggetje, hopelijk gaat het goed.

vrijdag 6 juni 2014

Grote bonte specht

Wat een prachtig gezicht als je deze vogels zo bezig ziet. Heb de laatste week meerdere ouders met jongen rond zien vliegen in het Haaksbergerveen.

donderdag 5 juni 2014

Zeearend

Laatst vloog er een zeearend boven het Haaksbergerveen. En het mooiste was dat er meerdere andere roofvogels omheen vlogen. Er vloog o.a. een buizerd, bruine kiekendief en een zwarte wouw bij. Op deze foto zie je de buizerd en de zeearend.

woensdag 4 juni 2014

Ree

Deze prachtige reebok kon nog net boven het graan uitkijken om mij in de gaten te houden.

dinsdag 3 juni 2014

Paapje

Niet zo'n geweldige foto maar gaat in dit geval meer om de soort. Paapjes waren lange tijd gewone broedvogels in landelijk Nederland. Vooral de hooilanden en blauwgraslanden voldeden perfect aan de biotoopeisen, terwijl de verspreiding op de weilanden wat minder was. Daarnaast kwam de soort voor op duingraslanden en heidevelden. Met de enorme veranderingen in agrarisch Nederland is het paapje sterk in aantal afgenomen. In de eerste helft van de eeuw bedroeg het aantal broedparen tenminste enkele duizenden. Rond 1975 waren hiervan nog 1250-1750 en anno 1990 circa 700-1100 paar over. Inmiddels is de soort in voorheen goed bezette streken als het rivierengebied, Noord-Brabant, Texel en Limburg uitgesproken schaars geworden. De belangrijkste broedgebieden zijn nu de Drentse heide en hooilanden en de duinstreek. Het aantal broedparen in agrarisch gebied is tegenwoordig veel lager dan in natuurgebieden.

maandag 2 juni 2014

Grauwe klauwier

Gaaf als ze weer terug zijn op dezelfde locatie als verleden jaar, inmiddels is ook het tweede paar terug. Nu maar weer afwachten en kijken of de jongen groot worden.

zondag 1 juni 2014

Boerenzwaluw

De eerste jongen zijn geboren en tussen het voeren door nemen beide ouders even een moment voor hunzelf.