zaterdag 31 mei 2014

Smaragdlibel

Een foto van een uitsluipende smaragdlibel gemaakt in de Engbertsdijksvenen. Eind april tot eind juli, piek in mei en begin juni. Na het uitsluipen zoeken de imago’s meestal het bos op om te jagen en geslachtsrijp te worden.

vrijdag 30 mei 2014

Viervleklibel

Een prachtige soort en er dan gelijk drie op een foto kunnen zetten, "geweldig"! Op sommige plaatsen en in sommige jaren kan de dichtheid aan viervlekken erg hoog zijn

donderdag 29 mei 2014

Smaragdlibel

Smaragdlibellen zijn vaak te vinden boven bospaden en langs bosranden, heen en weer vliegend op ca. een meter hoogte. Geslachtsrijpe mannetjes maken eindeloze patrouillevluchten, waarbij ze vlak langs de oevervegetatie en op geringe hoogte boven het water vliegen. Ze blijven daarbij vaak stilhangen in de lucht, waarbij de groene ogen en het knotsvormig achterlijf opvallen. Ze kunnen echter ook snelle uitvallen maken.

woensdag 28 mei 2014

Juffer

Deze bedauwde juffer laatst heel vroeg in de ochtend op de foto gezet in de Engbertsdijksvenen. Was een morgen met veel dauw en overal zag je juffers, libellen en haften vol met druppeltjes.

dinsdag 27 mei 2014

Eendagsvlieg

Er komen in Nederland 59 soorten eendagsvliegen of haften voor. De larve (nymf) leeft  in zoet water. In het voorjaar kruipen ze uit het water en vormen ze grote zwermen van miljoenen individuen. Omdat eendagsvliegen vaak slechts enkele uren tot hooguit een paar weken leven hebben ze geen mond. Het enige wat een eendagsvlieg doet is zich voortplanten.

maandag 26 mei 2014

Boompieper

Als ze weer terug zijn die boompiepers dan hoor en zie je ze in het Haaksbergerveen dan ook op meerdere plaatsen. Vaak vliegen ze dan een stuk je zingend omhoog om dan als een paraschutje naar beneden te zweven.

vrijdag 23 mei 2014

Kievit

Dit vrouwtje stond vlak langs de weg met haar jongen, ben snel even door de knieën gegaan om een paar foto's te maken. Later zag ik haar aan de rand van het gras lopen met in ieder geval twee jongen.

donderdag 22 mei 2014

Groentje

Wat zijn ze soms moeilijk te vinden die kleine groene vlindertjes. Zitten vaak op de jonge groene bladeren van de bomen en struiken in het veld.  De vlinders voeden zich met nectar van onder andere wilde lijsterbes, sporkehout, rode bosbes, dopheide en braam. De mannetjes scholen vaak samen in een één tot twee meter hoge struik.

woensdag 21 mei 2014

Roodborst

Is met dit weer (25 graden) toch heerlijk om een fris bad te nemen. Je ziet deze roodborst hier dan ook volop genieten.

dinsdag 20 mei 2014

Goudvink

Wat een kleurenpracht hebben die goudvink mannen. Zowel het mannetje als het vrouwtje hebben een zwarte kap. Het mannetje heeft een opvallende helder roze buik en wangen. Het vrouwtje is onopvallender gekleurd. Beide hebben donkere staart en vleugels met opvallende witte vleugelstreep.

maandag 19 mei 2014

Merel

Heerlijk genieten van een verkoelend bad. Prachtig om een merelvrouwtje dit ook te zien doen.

zondag 18 mei 2014

Grutto

Nog zo'n soort die in het Twentse landschap steeds zeldzamer wordt de grutto. Omstreeks midden jaren zestig kon de grutto het tempo van de agrarische veranderingen niet meer bijbenen. Sindsdien is het bergafwaarts gegaan.

zaterdag 17 mei 2014

Tureluur

Een vogel die het de laatste jaren in het Twentse landschap ook niet zo goed doet is de tureluur. Tureluurs worden stelselmatig weggedreven uit grote delen van het agrarisch gebied doordat moderne bedrijfsvoering niet overeenkomt met de biotoopeisen van de tureluur. Dit lijkt de belangrijkste oorzaak voor de achteruitgang van de tureluur te zijn; in gebieden die wél aan de eisen van deze weidevogel voldoen, gaat alles vooralsnog goed.

vrijdag 16 mei 2014

Moerasviooltje

Moerasviooltjes bloeien vroeg in de lente. Zoals de naam zegt komen ze in moerassen voor, op kalkarme, zure grond. Ze hebben worteluitlopers aan de oppervlakte, waarmee de planten zich kunnen verspreiden

donderdag 15 mei 2014

Noordse witsnuit

In het Haaksbergerveen heb ik laatst deze uitsluipende Noordse witsnuitlibel kunnen fotograferen. Blijft altijd heel erg mooi om dit van dichtbij te zien en te fotograferen.

woensdag 14 mei 2014

Grauwe klauwier

Deze schitterende en hier in Nederland zeldzame vogel is weer terug uit zuid Afrika, en dat om in het Twentse landschap te gaan broeden. De grauwe klauwier is een broedvogel van ruige, halfopen gebieden met opslag van struweel of jong geboomte. De aanwezigheid van flink wat grote insekten als kevers, bijen en hommels is erg belangrijk, zij vormen de hoofdmoot van het menu. Verder worden hagedissen, kleine zoogdieren en jonge vogels gegeten. De naam 'klauwier' slaat op de gewoonte van de vogels om een voorraadje prooidieren op te hangen aan de doornen van bramen of andere stekelige struiken.

dinsdag 13 mei 2014

Bonte vliegenvanger

Altijd weer prachtig als deze zangers weer terug zijn gekomen uit de zuidelijke oorden. Enkele decennia geleden was de bonte vliegenvanger nog een zelden in Nederland geziene vogel, tegenwoordig is deze tweekleurige verschijning op veel plekken te bewonderen. Bijna alle bonte vliegenvangers broeden in nestkasten, slechts een klein aantal bewoont natuurlijke boomholten.

maandag 12 mei 2014

Watersnip

Zo zie je ze af en toe in de veengebieden zittend op een afgebroken dode berkenstam. Op de groend zijn deze vogels niet te vinden vanwege hun perfecte camouflage kleuren.  De watersnip broed in de veengebieden en daar in die natte terreinen zoeken ze ook hun voedsel.

zondag 11 mei 2014

Tjiftjaf

De tjiftjaf is een klein geelgroen vogeltje dat je meer hoort dan ziet. Zijn "tjif,tjaf tjif,tjaf" gezang hoor je in het vroege voorjaar en zomer bijna overal op plaatsen waar struiken en bomen staan.

zaterdag 10 mei 2014

Merel

De merel is een vogel die iedereen wel kent en bijna dagelijks ziet. Maar ze zijn echt de moeite waard om eens goed te bekijken. In het zwarte verenpak zitten vaak nog veel details en kleurverschillen en ook de oranje oogring en snavel steken daar goed bij af.

vrijdag 9 mei 2014

Sijs

Vandaag een foto van een mannetjes sijs in prachtkleed. Volwassen mannetjes zijn geelgroen met een zwarte kruin en kin, de rug is geelgroen zwartgestreept. De buik heeft in tegenstelling tot de groenling een duidelijk onderbroken gestreept uiterlijk. De streep achter het oog en de stuit zijn geel. De gevorkte staart is zwart met geel aan zijden. De vleugel heeft een gele vleugelstreep.

donderdag 8 mei 2014

Kruisbek

Omdat het zulke mooie vogels zijn nog maar eens een foto van de kruisbekman gemaakt vanuit een fotohut in Lemele.

woensdag 7 mei 2014

Sijs

Dit sijs vrouwtje was een van de vele bezoekers tijdens een bezoek aan een fotohut. Prachtig wat er dan allemaal voor je lens kan komen.

dinsdag 6 mei 2014

Patrijs

Deze patrijs zag ik foerageren op een pas ingezaaid grasland langs de rand van het Haaksbergerveen. De laatste jaren zie ik ze daar jammer genoeg steeds minder, nu nog maar één koppeltje daar.

maandag 5 mei 2014

Kneu

In het Haaksbergerveen zag ik verleden week een paar groepje van deze vinkachtige vogeltjes de Kneu. De kneu is een wijdverspreide vogelsoort. Het leefgebied strekt zich uit van Ierland via zuiden van Scandinavië tot ver in Siberië. De oostrgrens van dit gebied wordt ongeveer gevormd door de 93 graden Oosterlengte-meridiaan. Ook in het Meditterrane gebied komen veel kneuen voor; Spanje heeft zelfs (absoluut gezien) de grootste hoeveelheid broedvogels van de Europese landen.

zondag 4 mei 2014

Spreeuw

Deze schitterend gekleurde spreeuw heb ik kunnen fotograferen in het Haaksbergerveen, daar zat een groepje te foerageren in een weilandje. Juist in deze tijd van het jaar zijn ze op hun mooist om te zien.

zaterdag 3 mei 2014

Vink

Helemaal in zijn prachtkleed deze mannetjes vink. Het mannetje heeft in het broedkleed een blauwgrijs petje, dat doorloopt in de nek. De wangen en de borst zijn diep oranje van kleur, de bovenrug is bruin en de veren van de vleugels zijn grotendeels zwart met twee witte vleugelstreepen.

vrijdag 2 mei 2014

Smaragdlangsprietmot

De smaragdlangsprietmot is een dag actieve nachtvlinder. De spanwijdte is tussen de 14 en 18 mm. De bovenvleugels van deze vlinders zijn metaallisch groen, de ondervleugels zijn meer bronskleurig. De mannelijke vlinders hebben zeer lange antennes die wit gekleurd zijn en ze hebben  een ruige zwarte haardos op hun kop.

donderdag 1 mei 2014

Blauwborst

Gisteren een roodborst vandaag een foto van de blauwborst. Deze soort komt de laatste jaren in redelijke aantallen voor in het Haaksbergerveen. Prachtige vogels om te zien maar ook om te horen, ze hebben een er mooie zang.