maandag 30 september 2013

Bloedrode Heidelibel

De bloedrode heidelibellen vertonen ongeveer hetzelfde gedrag als de meeste andere heidelibellen. Jonge dieren zijn in de wijde omtrek van het voortplantingswater aan te treffen, zittend in ruige vegetatie. Geslachtsrijpe mannetjes vliegen bij het water en gaan regelmatig zitten op uitstekende stengels in de oevervegetatie. Ze speuren naar vrouwtjes voor de paring. Mannetjes die dichtbij komen worden meestal verjaagd. De eitjes worden vliegend in tandempositie afgezet. Dit gebeurt meestal op vochtige modder op de oever, dus niet in het water

zondag 29 september 2013

Ree

Zo midden op de dag liep dit Ree te grazen in de wei. Zelf zat ik in de auto en ik kon vanuit het raam een paar aardige foto's maken.

zaterdag 28 september 2013

Citroenvlinder

Alsof er een spiegel staat maar het zijn toch echt twee citroenvlinders achter elkaar. Zal wel een van de laatste vlinderplaatjes zijn van dit jaar vooral nu de nachten weer flink kouder worden.

vrijdag 27 september 2013

Koolmees

Blijft toch altijd leuk werk om deze vaste bezoekers van de voederplek op de foto te zetten. Dit jaar heb ik meer Koolmezen dan Pimpelmezen op het voer.

donderdag 26 september 2013

Heggenmus

Zo ineens zat er een Heggenmus op de voer plek, had ze daar de laatste tijd nog niet gezien. Natuurlijk even een serie foto's gemaakt van dit leuke vogeltje.

woensdag 25 september 2013

Roodborsttapuit

Zo klein en dan op weg naar Zuidwest Europa, dan moet je af en toe even uitrusten. Waar kan je dat dan beter doen dan aan de rand van het Haaksbergerveen op een prikkeldraad.

dinsdag 24 september 2013

Blauwe reiger

Deze nog jonge blauwe reiger had net een snack te pakken toen ik hem op de foto zette. De kleine kikker ging in een hap naar binnen.

maandag 23 september 2013

Reekalf

Dit paar maanden oude Reekalf was even helemaal alleen op stap om een hapje te eten. Ik kon haar redelijk benaderen en er een paar foto's van maken.

zondag 22 september 2013

Paardenbijter

Valt nog niet mee om deze snelle vliegers in de vlucht vast te leggen. Deze is nog redelijk gelukt.

zaterdag 21 september 2013

Steenrode heidelibel

Laatst in het Haaksbergerveen bezig geweest met het fotograferen van de libellen. Thuis is het dan soms zoeken om welke soort het gaat. Volgens mij geven de zwart-gele poten ditmaal uitsluitsel namelijk de steenrode heidelibel.

vrijdag 20 september 2013

Weidebeekjuffer

Een paar dagen geleden liep ik langs de Buurserbeek en daar zag ik nog volop weidebeekjuffers vliegen. Had helaas geen macrolens meegenomen maar met de 50-500mm lukte het ook wel.

donderdag 19 september 2013

Klein geaderd witje

Tijdens een bezoekje aan een bijzonder mooi schraalgraslandje in Twente heb ik deze foto kunnen maken van dit klein geaderd witje. Het is een soort die vooral voorkomt op vochtige terreinen zoals moerassen, hooilanden en langs bosranden; ook graslanden, tuinen, parken en heiden.

woensdag 18 september 2013

Tapuit

Deze tapuit zat aan de rand van het Haaksbergerveen even bij te komen. Zo rond deze tijd van het jaar zie je ze deze doortrekkers geregeld op een paal of op de akkers zitten te rusten of te foerageren.
Soms heb je dan kans om er een paar mooie foto's van te maken.

dinsdag 17 september 2013

Citroentje

Zal wel zowat een van de laatste Citroenvlinder zijn voor dit jaar. De spanwijdte is tot 55 millimeter, de mannetjes zijn meer geel, de vrouwtjes meer groen van kleur maar dit is in het veld niet altijd even eenvoudig te zien. De vlinder is uitstekend gecamoufleerd en het hele lichaam is hierop aangepast. De onregelmatige oranjebruine vlekjes lijken sprekend op de brandgaatjes in bladeren. De vleugeladering is lichter en duidelijk te zien en lijkt op de nerven van een blad. De donkere uiteinden van de adering op de vleugelrand lijkt op de bladrand en zelfs kleine stekeltjes worden nagebootst.

maandag 16 september 2013

Kleine vuurvlinder

Tijdens de mooie en soms erg warme dagen van augustus en de eerste dagen van september heb ik deze kleine vuurvlinder op de foto gezet. Op het boerenwormkruid langs de wegbermen kon je als je even goed zocht er vaak meerdere zien. Een werkelijk schitterend mooi vlindertje.

zondag 15 september 2013

Zwarte heidelibel

De zwarte heidelibel is de kleinste van de heidelibellen en heeft een gele grondkleur met zwarte tekening. Jonge exemplaren kunnen met zekerheid herkend worden aan de zwarte band op de thorax met drie gele stipjes. Oudere mannetjes zijn bijna helemaal of geheel zwart.

zaterdag 14 september 2013

Citroenvlinder

Heb geprobeerd één van deze vlinders in de vlucht te fotograferen, tjee wat valt dat tegen. Dit is nog een van de betere opnames.

vrijdag 13 september 2013

Ree

Gewoon midden op de dag lekker grazen in de wei, Ik kwam er langs en maakte twee foto,s en ben weer snel verder gegaan om deze reegeit niet te storen. Blijft altijd een leuk gezicht om ze zo rustig te zien eten.

donderdag 12 september 2013

Torenvalk

Deze torenvalk had een muisje gevangen en daar ging hij tot mijn verbazing heel dichtbij mij op een paaltje zitten.

Daar moest natuurlijk een foto van worden gemaakt en terwijl ik zat te fotograferen begon hij het op te eten.

Dit leverde mij een geweldige serie foto's op en hij en ik hebben er ieder op zijn manier van genoten.

woensdag 11 september 2013

Zwarte heidelibel

De zwarte heidelibel is een echte zomersoort de vliegtijd is van mei t/m eind oktober, de vliegpiek is rond half juli tot half september. Dit mannetje zat mooi vanaf zijn uitkijkpunt te wachten op voorbij vliegende prooien.

dinsdag 10 september 2013

Houtpantser juffer

In deze periode kun je als je langs stilstaande en traag stromende wateren zoekt deze juffers tegenkomen.. Voorwaarde is dat er struiken of bomen langs de waterkant aanwezig zijn. Ook kun je ze vinden bij vijvers in de bebouwde omgeving (tuinen, parken, enz.).

maandag 9 september 2013

Levenbarende Hagedis

Deze Hagedis heeft wel een heel mooi schuilplaatsje gevonden. In een grote paal langs een fietspad zit op ongeveer een meter hoogte een flink boorgat en daar houd hij zich schuil als je in de buurtkomt. Ga je er even voor zitten en je hebt een tien minuten geduld dan kot hij te voorschijn en gaat lekker op de paal in het zonnetje zitten. Mooi toch.

zondag 8 september 2013

Koe

Eén van de koeien die zijn ingezet om de vergrassing en het dicht lopen met berkenbos tegen te gaan op het droge deel van de Engbertsdijksvenen.

zaterdag 7 september 2013

Gewone pantserjuffer

Zo mooie en fragiel deze juffersoort. In het Haaksbergerveen heb ik deze pantserjuffer op de foto gezet.
 

vrijdag 6 september 2013

Kleine vos

Wat waren er veel laatst op de heide. Ben even languit in de hei gaan liggen en heb er op mijn gemak een prachtige serie foto's van kunnen maken. Wat een mooi vlinder jaar is het toch.

donderdag 5 september 2013

Ree

Vroeg in de ochtend liep deze reegeit samen met haar kalf te grazen in een van de graslandjes langs het Haaksbergerveen. Even gestopt en geprobeerd beide dieren op de foto te krijgen, maar helaas ging dat niet want moeder ree was te schuw.

woensdag 4 september 2013

Torenvalk

Waag het is om nog dichterbij te komen lijkt deze vrouwtjes Torenvalk uit te stralen. Ik hoefde niet dichterbij te komen, afstand is prima zo om mooie foto's te maken. 

dinsdag 3 september 2013

Heideblauwtje

Languit liggend in de heide met de 50-500mm deze opname gemaakt van het heideblauwtje. Het zal nu wel zowat voorbij zijn het seizoen van deze mooie soort, moeten we weer een jaar wachten.

maandag 2 september 2013

Zwarte kraai

Deze zwarte kraai heeft een tak in het veld als uitkijkpost uitgekozen, kon hem benaderen tot op een meter of twintig toen vertrouwde hij het niet meer. Wat zijn deze vogels in het buitengebied super schuw.

zondag 1 september 2013

Ree

Zag haar daar staan en heel voorzichtig kon ik dichterbij komen, maar net toen ik een foto wilde maken vertrouwde ze het niet meer. Snel en met grote sprongen verdween ze in het bos. Maar het was toch wel weer een leuke ontmoeting.