woensdag 31 juli 2013

Nog een kleine springer

Wat zijn ze snel en wat springen ze soms ver. Moeilijk om mooi te fotograferen maar wel leuk om te doen.

dinsdag 30 juli 2013

Gouden Tor

Deze prachtige Gouden Tor laatst kunnen fotograferen in de omgeving van Denekamp. De maximale lengte is ongeveer 2 centimeter en de kleur van de rug is vrijwel altijd goud-groen gekleurd. De schildranden vertonen een wat rode tot goudglans en de onderzijde van het lichaam is sterk behaard. De kop is donkerder gekleurd en de goudglans van de achterzijde kan ook meer naar paars neigen. Kenmerkend zijn de dunne en lichtgekleurde streepjes dwars op de dekschilden, die bestaan uit witte haartjes.

zondag 28 juli 2013

zwartkopvuurkever

Deze mooie zwartkopvuurkever laatst op de foto kunnen zetten. De kleuren van deze kever zijn onmiskenbaar; een knalrood borststuk en achterlijf, de rest van het lichaam is gitzwart. Kenmerkend zijn ook de twee tasters die bij het vrouwtje sterk getand zijn en enigszins doen denken aan de tanden van een zaag en bij het mannetje gekamd zijn.

zaterdag 27 juli 2013

Hooibeestje

Een vlindersoort die zich niet zo heel makkelijk laat fotograferen, altijd in beweging en vaak laag bij de grond. Het is een soort die voorkomt op open, droge tot vrij vochtige en vrij voedselarme graslanden, heiden en pioniersvegetaties met een voorkeur voor mozaïekvormige vegetaties.

vrijdag 26 juli 2013

Pad

Deze pad stak laatst vlak voor mij de weg over, kon het weer eens niet laten om hem super close op de foto te zetten. Mooie ogen hebben die padden toch.

donderdag 25 juli 2013

Jumper

Deze kleine laatst in Duitsland op de foto gezet, moet hem nog determineren.

woensdag 24 juli 2013

Zwartsprietdikkopje

Deze soort breid zich de laatste jaren iets uit alleen nemen de aantallen vlinders op de vliegplaatsen af. Blijven wel fantastische vlinders om op de foto te zetten, helemaal als je in een vegetatie vol met akkerkruiden mag werken.

dinsdag 23 juli 2013

Koolmees

Deze vogel heeft zo juist genoten van een bad en heeft nu de landing ingezet om een hapje te gaan eten. Prachtig werk om te proberen dit soort foto's te maken.

maandag 22 juli 2013

Kleine vos

Prachtige vlinder op een heel erg mooi plekje. De kleine vos kun je herkennen aan zijn prachtige kleuren. Het is een bruinrode vlinder en als je goed kijkt, zie je aan de rand van zijn vleugels allemaal blauwe vlekjes.

zondag 21 juli 2013

Bruin zandoogje

Ook zo'n soort die je in een keer massaal ziet vliegen op vooral de ruigere graslanden en ruigten met structuren in het landschap zoals houtwallen, hagen, bermen of slootkanten; ook landbouwgebieden, stedelijk groen en braakliggende terreinen.

zaterdag 20 juli 2013

Pimpelmees

Kost wel een paar uurtjes proberen om ze vliegend vast te leggen maar uiteindelijk toch een prachtig resultaat. Ben hier wel heel tevreden mee!

vrijdag 19 juli 2013

Groot dikkopje

Ook deze vlinder laatst in de omgeving van Lüneburg gefotografeerd, maar deze komen ook hier gewoon voor. Het is een algemene standvlinder. De soort vliegt op de zand- en veengronden en in grote delen van de duinen. Op de meeste kleigronden ontbreekt hij en op de Waddeneilanden en in Zuid-Limburg is hij wat schaarser.

donderdag 18 juli 2013

Kleine vos

Het heeft dit jaar lang geduurd voordat we de eerste vlinders konden zien, maar het lijkt of de natuur het de laatste weken weer goed wil maken.

woensdag 17 juli 2013

Heideblauwtje

Prachtig als je op een heideveldje loopt waar volop Heideblauwtjes vliegen, echt geweldig.
Kon het ook niet laten om een aantal foto's van deze prachtige vlindertjes te maken.

dinsdag 16 juli 2013

Huismus

De huismus is van de soorten die ik laatst tijdens het vliegen/landen heb kunnen fotograferen. Blijf het leuk werk vinden om vogels op deze manier vast te leggen.

maandag 15 juli 2013

Waterlelie

Langs het fiets-wandelpad in het Haaksbergerveen kom je langs een veenput waar deze Waterlelies groeien. Elk jaar zie ik daar wel mensen die er foto's van maken, dus ook ik heb er een paar van
gemaakt.

zondag 14 juli 2013

Geelgors

Deze dame geelgors zit nog lekker te smullen van een paar rupsjes die ze in het gras vond.

zaterdag 13 juli 2013

Gestreepte goudspanner

Prachtige kleine vlindersoort de gestreepte goudspanner. Enigszins variabel van kleur, maar altijd goed herkenbaar door de unieke combinatie van kleur en tekening. Bij de meeste exemplaren hebben zowel de voor- als de achtervleugel een goudgele grondkleur. De talrijke fijne bruinachtige gegolfde dwarslijnen geven deze spanner een gestreept uiterlijk.

vrijdag 12 juli 2013

Platbuik

Deze was net bezig om de laatste dauwdruppels van zijn vleugels te schudden. Door het wapperen van de vleugels warmt deze platbuik voldoende op om weg te kunnen vliegen.

donderdag 11 juli 2013

Zo maar in een boterbloem

Tijdens een wandeling in een grasland kwam ik dit insect bijna liggend in een boterbloem tegen.

woensdag 10 juli 2013

Kleine vos

Wat een prachtige kleuren hebben deze vlinders toch. Deze liet zich mooi op de foto zetten toen ik in de omgeving van Lüneburg was om de roggelelie te zien.

dinsdag 9 juli 2013

De laatste zonnestralen

Tijdens het tellen van nachtzwaluwen de laatste zonnestralen boven het veen op de foto gezet. Schitterend die rode gloed op de begroeiing van bochtige smele en pijpenstrootje.

maandag 8 juli 2013

Heide blauwtje

De eerste heideblauwtjes vlogen er laatst weer, had het geluk om er een paar foto's van te maken.
Prachtig als je ze dan zo op hun favoriete plant kunt fotograferen.

zondag 7 juli 2013

Grauwe klauwier

Schitterend om ze bezig te zien met het groot brengen van hun jongen. Dit mannetje heeft de jongen al zo groot dat ze het nest hebben verlaten.

zaterdag 6 juli 2013

Bruin zandoogje

Afgelopen dagen vlogen de vlinders weer eens, eindelijk weer wat beter hogere temperaturen en af en toe een zonnetje. Deze foto heb ik genomen met de groothoeklens, hierdoor een foto met iets meer van het biotoop van deze vlindersoort.

vrijdag 5 juli 2013

Geelgors

Prachtig in het vroege ochtendlicht zit deze Geelgors op zijn favoriete stekje te zingen.

donderdag 4 juli 2013

Gaai

Wat zijn ze schuw, ze laten zich haast niet benaderen. Gelukkig had deze iets meer vertrouwen in een auto. De wetenschappelijke naam 'Garrulus glandarius' is vrij te vertalen als 'voortdurend krassende eikelzoeker', en dat typeert de gaai uitstekend. In de winter althans, want in het broedseizoen zijn gaaien opvallend stille vogels. Daaraan voorafgaand echter zijn het echte lawaai(pape)gaaien, die als een bezetene krijsend door de bomen achter elkaar aanzitten. Gaaien zijn bekend om de prachtige, opvallende blauw-zwart gestreepte vleugelbocht.

woensdag 3 juli 2013

Huismus

Als ze dan uit bad komen zien ze er weer schoon en fris uit.

dinsdag 2 juli 2013

Huismus

Een groepje jonge huismussen kwam even langs om allemaal samen in bad te gaan, wat een gespetter. Heel fraai om zo te zien en te fotograferen.

maandag 1 juli 2013

Kievit

Deze kwam even alarmerend langs vliegen terwijl ik langs de rand van het Haaksbergerveen liep. Even gewacht en ja hoor daar liepen ook nog drie jonkies. Heb deze jongen maar niet op de foto gezet om verdere onrust te voorkomen.