vrijdag 31 mei 2013

Noordse witsnuit

Was op het juiste moment in het Haaksbergerveen om de Noordse witsnuitlibel te zien uitsluipen. Prachtig moment om daar foto's van te kunnen maken.

donderdag 30 mei 2013

Zweefvlieg

Op de top van een uitlopende adelaarsvaren zat een zeefvlieg uit te rusten.

woensdag 29 mei 2013

Elzenvlieg

Laatst een foto gemaakt van een Elzenvlieg, deze soort wordt ook wel Slijkvlieg genoemd.

dinsdag 28 mei 2013

Juffer

Heerlijk om af en toe met de macro lens op pad te gaan, levert weer heel andere foto's op dan alleen maar vogels.

maandag 27 mei 2013

Roodborsttapuit

Een stelletje Roodborsttapuiten heeft inmiddels jongen, het is voor de beide ouders dan ook een drukte van belang om die snaveltjes te vullen. Snel even vanuit de auto een aantal foto's gemaakt en dan weer weg om ze niet verder te storen.

zondag 26 mei 2013

Paapje

Deze erg boos kijkend Paapje kon ik laatst fotograferen aan de rand van het Haaksbergerveen. Paapjes waren lange tijd gewone broedvogels in landelijk Nederland. Vooral de hooilanden en blauwgraslanden voldeden perfect aan de biotoopeisen, terwijl de verspreiding op de weilanden wat minder was. Daarnaast kwam de soort voor op duingraslanden en heidevelden. Met de enorme veranderingen in agrarisch Nederland is het paapje sterk in aantal afgenomen. In de eerste helft van de eeuw bedroeg het aantal broedparen tenminste enkele duizenden. Rond 1975 waren hiervan nog 1250-1750 en anno 1990 circa 700-1100 paar over.

zaterdag 25 mei 2013

Geelgors

Dit mannetje van de Geelgors liet zich even prachtig op de foto zetten, wat een pracht vogel. De geelgors is een stand- en zwerfvogel van diverse halfopen landschappen, zoals licht beboste heide, bosranden en agrarisch gebied met heggen, houtwallen en grazige wegbermen. Geelgorzen worden vrijwel uitsluitend aangetroffen in het oosten van het land.

vrijdag 24 mei 2013

Kleine plevier

Aan de rand van het Haaksbergerveen liep laatst een paartje Kleine pleviertjes. Kon er redelijk dichtbij komen om er een aantal plaatjes van te maken.

donderdag 23 mei 2013

Boomvalk

Door de kou en de regen zijn er weinig libellen in de lucht en dit is toch wel het hoofdvoedsel van de Boomvalken in deze periode. Maar omdat het zo nat en koud is zitten ze wat vaker te rusten in een dode boom en dat gaf mij de kans om er een paar foto's van te maken.

woensdag 22 mei 2013

Bont zandoogje

Een keer een heel andere foto van deze vlindersoort, dit keer helemaal frontaal geschoten.

dinsdag 21 mei 2013

Vlieg

Op de bloeiende Japanse azalea in mijn tuin zat deze vlieg, kon het natuurlijk niet laten om er een paar foto's van te maken. Prachtig met die knal kleur van de bloemen.

maandag 20 mei 2013

Uitsluipen

Afgelopen week even in de gelegenheid geweest om een uitsluipende libel te fotograferen. In dit geval ging het om een Noordse witsnuit libel.

zondag 19 mei 2013

Groene bladsnuitkever.


Deze prachtige kever die ongeveer een halve centimeter groot is heb ik de afgelopen dagen in het Haaksbergerveen  gefotografeerd.

zaterdag 18 mei 2013

Bont zandoogje


Een close-up van deze prachtige vlindersoort, gemaakt tijdens een zonnige dag in mijn tuin.

 
Een algemene standvlinder die zich in de twintigste eeuw sterk uitgebreid heeft. Het bont zandoogje komt tegenwoordig verspreid over het hele land voor, maar wordt slechts weinig waargenomen in Drenthe, delen van de Achterhoek, de Betuwe, het westen van Friesland en de provincies Noord- en Zuid-Holland.

vrijdag 17 mei 2013

Blauwborst

Volop zingend op de foto gezet, wat een fraaie vogeltjes zijn het toch. Het mannetje heeft een blauwe kin en borst met in het midden een witte vlek. Aan de onderkant wordt de blauwe borst begrensd door een zwarte band met daaronder een roestbruine vlek. Bij het vrouwtje ontbreekt de blauwe borst.

donderdag 16 mei 2013

Boerenzwaluw

Deze prachtige vogel zat even uit te rusten op een draad lans de wei. Snel even een paar plaatjes geschoten en hem weer met rust gelaten.

woensdag 15 mei 2013

Veldkers

Een macro opname van dit kleine plantje en dan een keer gewoon van bovenaf gemaakt.

dinsdag 14 mei 2013

Spin

Een poging gewaagt om een van die springspinsoorten op de foto te zetten, viel echt nog niet mee.

maandag 13 mei 2013

Zwartkop

Wat een geweldige zanger is dit, meestal hoor je ze luid zingend in het struikgewas. Deze liet zich tussen de bladeren door ook nog even zien en ik kon toen snel een foto maken.

zondag 12 mei 2013

Oranjetipje

Deze vlindersoort vliegt meestal rond deze tijd. Je vindt ze meestal op beschutte plaatsen op vochtige hooilanden en zonnige ruige plekken langs bosranden. Op deze foto is het vrouwtje te zien.

zaterdag 11 mei 2013

Kievitsbloem

Gisteren een overzicht van een aantal van deze bloemen vandaag een close-up van één Kievitsbloem.

vrijdag 10 mei 2013

Kievitsbloem

Laatst even langs de ijssel geweest en toen even in de gelegenheid geweest om de Kievitsbloemen te fotograferen.

donderdag 9 mei 2013

Visdiefje

Een dag langs de ijssel geweest en net op het moment dat ik een kans kreeg om een jagende visdief te fotograferen ging mijn telefoon. Na het gesprek zat het visdiefje op een paal dus nog even een paar foto's gemaakt. Had hem liever in de lucht vastgelegd maar ook deze is mooi.

woensdag 8 mei 2013

Reebok

Deze reebok stond samen met een jonger bokje en een reegeit te grazen in de wei. Je ziet dat hij nog moet verharen en nog een stuk dikker moet worden, de vetreserves zijn bijna geheel verbruikt.

dinsdag 7 mei 2013

Boompieper

Volop zingend op een braamstruik zag en hoorde ik deze boompieper. Zo af en toe vloog hij in een typische zangvlucht omhoog om zich vervolgens met stijve vleugels, als een parachute, naar beneden te laten vallen.

maandag 6 mei 2013

Fitis

Een van de meest voorkomende vogeltjes in het Haaksbergerveen de Fitis. Maar wat is die moeilijk om mooi op de foto te krijgen, altijd in beweging tussen het lage struikgewas. Eindelijk gelukt om er een mooie foto van te maken.

zondag 5 mei 2013

Keep

Afgelopen dagen nog steeds een keep op bezoek op de voerplek, wat zijn ze mooi als ze helemaal op kleur zijn.

zaterdag 4 mei 2013

Kraanvogel

Eigenlijk is dit gewoon een foto opgebouwd uit twee plaatjes. Eerst kwam er een Kraanvogel overvlieg en daarna heb ik een foto gemaakt van de Rieselfelder het gebied waar ik toen was.
Heb deze twee plaatjes samen gevoegd tot één, vond het wel een aardig plaatje geworden.

vrijdag 3 mei 2013

Slechtvalk

Wat een prachtige vogels zijn dit toch maar ook heel erg moeilijk om te fotograferen. Deze foto kon ik maken tussen alle takken door en ook nog onder moeilijke licht omstandigheden. Maar ik vind hem nog wel de moeite waard om hier te laten zien.

donderdag 2 mei 2013

Wintertaling

Normaal zien de mannetjes er prachtig uit met een kastanjebruine kop met een donker groene vlek rond het oog die doorloopt tot het achterhoofd. Alleen bij deze is het groen veranderd in blauw, heel appart, maar niet minder mooi.

woensdag 1 mei 2013

Krakeend

Even de vleugels strekken en dan weer rustig verder zwemmen. Zijn toch heel mooi getekende eendje die Krakeenden.