donderdag 28 februari 2013

Kramsvogel

Afgelopen dagen weer veel kramsvogel gezien die weer op weg naar het noord-oosten zijn. Op veel graslanden zie je ze samen met spreeuwen foerageren. Deze foto is er nog een van de serie die ik een maandje geleden heb gemaakt.

woensdag 27 februari 2013

Middelste bonte specht

Een spechtensoort in opmars in Nederland is de middelste bonte specht. Deze soort die qua grootte tussen de grote en kleine bonte specht in zit, houdt van oud eikenbos. Omdat de Nederlandse bossen steeds ouder worden, zal het aantal middelste bonte spechten de komende decennia hoogstwaarschijnlijk toenemen.

dinsdag 26 februari 2013

Keep

Zo langzaam aan wordt het tijd voor deze wintergasten om weer naar het noorden te trekken. Maar ook vandaag zat er nog een grote groep in mijn tuin.

maandag 25 februari 2013

Vink

Deze vinken man begint al mooi op kleur te komen en ook laat hij af en toe zijn zang (vinkenslag) horen.

zondag 24 februari 2013

Staartmees

Elke dag komt er een groepje enkele keren op bezoek om snel even een hapje te eten. Tijdens een van die korte bezoekjes kon ik een serie foto's maken van deze kleine snelle vogeltjes.

zaterdag 23 februari 2013

Middelste bonte specht

Foto is wel niet helemaal honderd procent maar ik ben er wel blij mee. Is mijn eerste waarneming van deze soort in het Haaksbergerveen en dan ook nog op de foto kunnen zetten.
Hopelijk krijg ik de komende tijd nog een kans om wat betere plaatjes te maken.

vrijdag 22 februari 2013

Staartmees

Nu is duidelijk te zien waarom deze vogeltjes zo worden genoemd. Het is niet meer dan een pingpongbal met een lange staart. Maar wel een heel fraai vogeltje om te zien.

donderdag 21 februari 2013

Matkop

Deze matkop is een van de vaste bezoekers op een voerplekje in de Engbertsdijksvenen. De matkop leeft in allerlei bossen met voldoende dode bomen. In dit zachte dode hout wordt een nestholte gemaakt. De matkop is vaak in iets vochtiger habitats te vinden dan de sterk gelijkende glanskop, die iets minder algemeen is.

woensdag 20 februari 2013

Kramsvogel

De Kramsvogel is een forse lijster. Afgezien van enkele broedparen in Limburg is de Kramsvogel een Algemene wintergast in ons land. In oktober-november komen hier grote aantallen uit zuidelijk Scandinaviƫ en Noord-Rusland langs, waarvan een gedeelte blijft om te overwinteren.
Kramsvogels zijn herkenbaar aan hun grijze kop en grijze stuit.

dinsdag 19 februari 2013

Boomkruiper

Een soort die ik eindelijk een keer erg mooi op de foto heb gekregen. Maar wat een lastige vogeltje om te fotograferen. De boomkruiper heeft namelijk een karakteristieke manier van voedsel verzamelen. De vogel hipt spiraalsgewijs langs een boomstam omhoog, daarbij de bast afzoekend naar insecten. Op enige hoogte aangekomen vliegt de boomkruiper naar een naburige boom, om daar weer aan de voet met klauteren te beginnen.

maandag 18 februari 2013

Koud

Zelf denk je wat zal hij koude voeten hebben maar misschien kunnen ze er ook wel goed tegen. Maar het lijkt wel erg koud om zo op het ijs te staan.

zondag 17 februari 2013

Kramsvogel

Kramsvogels kun je vooral in de winter tegenkomen. Kenmerkend is ook het Tjak-Tjak geluid dat ze maken. Deze mooie vogel heeft een aantal dagen in mijn tuin vertoefd en dat gaf mij de mogelijkheid er een mooie serie foto's van te maken.

zaterdag 16 februari 2013

Buizerd

Vanaf een paaltje zit deze muizenjager de omgeving in de gaten houden. Deze vogel hoeft maar een puntje van de neus van een muis te zien om hem aan te vallen.

vrijdag 15 februari 2013

Roodborst

Gewoon omdat het zulke leuke vogeltjes zijn.

donderdag 14 februari 2013

Kramsvogel

Zie ze de laatste dagen niet meer in het dorp maar nog wel in groepen op de weilanden in het buitengebied. Maar deze mooie kramsvogel kon ik laatst toch maar fraai op de plaat krijgen.

woensdag 13 februari 2013

IJsklompjes

Nogmaals een plaatje van de ijsklopjes die ik laatst heb gefotografeerd in de Berkel.
Plaats deze gewoon omdat ik hem zo fraai vind.

dinsdag 12 februari 2013

Meerkoet

Gelukkig voor deze soort wordt het de komende dagen wat warmer. Nog even doorbijten en dan begint het voorjaar.

maandag 11 februari 2013

Staartmees

Een pingpongbal met een lange staart. Als je dat door de bomen ziet vliegen dan weet je meteen waarmee je van doen hebt namelijk de Staartmees.

zondag 10 februari 2013

Keep

Gisteren even het aantal Kepen geteld, zit hier een groep van dertig exemplaren. Soms zit de voertafel helemaal vol met Kepen en Groenlingen. Erg mooi gezicht.

zaterdag 9 februari 2013

Mos

Groeiend in de tuin op een sierpot. Dan moet je als kleine mossoort ook nog de winter overleven. Maar zo te zien lukt het dit mos aardig goed.

vrijdag 8 februari 2013

Meerkoet

Ook de meerkoet heeft een moeilijke winterse tijd achter de rug. Afgelopen dagen zag ik de eertse exemplaren alweer in het Haaksbergerveen. Dit is meestal een teken dat er geen strenge vorst meer komt. Dus heel langzaam aan naar de lente toe.

donderdag 7 februari 2013

Waterhoen

Ze hadden het laatst even moeilijk met dat koude weer en de sneeuw. Nu gaat het weer prima en zie je ze weer scharrelen langs de waterkant.

woensdag 6 februari 2013

In de sneeuw

Mooi om zo'n roodborst op de sneeuw te zien, komen de kleuren nog mooier uit.

dinsdag 5 februari 2013

IJsklompjes

Tijdens een bezoekje aan de berkel vielen deze takjes met ijsklompjes op, heb er een aantal foto's van gemaakt.

maandag 4 februari 2013

Staartmees

Zo af en toe komt er een groep staartmezen naar een voerplekje in het bos. Als je dan geluk hebt kun je er snel een paar foto's van maken. Na enkele minuten zijn ze weer vertrokken en moet je weer een uurtje geduld hebben.

zondag 3 februari 2013

Groenling

Heel attend staat deze groenling te kijken, hij is op zoek naar het geluid veroorzaakt door het geklick van de camera.

zaterdag 2 februari 2013

Roodborst

Een Roodborst die bijna binnen kwam, moest er gewoon een foto van maken. Schitterende vogeltjes en soms zo brutaal.

vrijdag 1 februari 2013

Keep

Het groepje kepen wordt volgens mij als maar groter, vandaag zaten er 15 op en rond de voerplek.
En ik blijf het leuk vinden om ze te fotograferen.