zaterdag 30 juni 2012

Spin met prooi

Deze spin heeft zich misschien wel gespecialiseerd in het vangen van juffers, in dit geval twee stuks.

vrijdag 29 juni 2012

Dambordvlieg

Deze Dambordvlieg zat in de volle zon te genieten van de warmte. Heb ondanks het harde licht er toch een aantal foto's van gemaakt.

donderdag 28 juni 2012

Echte bladwesp


Wat een wereld gaat er voor je open als je dat kleine spul op de foto gaat zetten, zoveel soorten en kleuren.

woensdag 27 juni 2012

Bladwesp

Het is groen en zwart en je ziet ze bijna niet. Dit is een opname van een bladwespensoort. Het zijn van die diertjes die tussen al het groen heel snel over het hoofd ziet.

dinsdag 26 juni 2012

Elzenhaantje

Vandaag een macro opname van een klein kevertje namelijk het Elzenhaantje. Deze foto is gemaakt in het waterpark te Haaksbergen.

maandag 25 juni 2012

Weidebeekjuffer


Gisteren een vrouwtje weidebeekjuffer en vandaag een foto van het blauwe mannetje. De mannetjes bezetten uitkijkplaatsen op oever- en waterplanten. Andere mannetjes worden verjaagd, soms pas na een minutenlang schijngevecht in de lucht. Vrouwtjes worden direct in een baltsvlucht achtervolgd. Eitjes worden onder water in planten afgezet, waarbij het vrouwtje soms geheel onder water verdwijnt. Overnachting gebeurt vaak groepsgewijs, in ruige vegetatie langs de beek.

zondag 24 juni 2012

Weidebeekjuffer

Dit is een foto van een vrouwtje Weidebeekjuffer. Deze foto heb ik gemaakt langs de Buurserbeek in Haaksbergen. Weidebeekjuffers zijn in Nederland voornamelijk bij stromend water van redelijke kwaliteit te vinden.

zaterdag 23 juni 2012

Lissenboorder

Deze twee zorgen er voor dat we ook het komend jaar weer van deze leuke kleine diertjes kunnen genieten.

vrijdag 22 juni 2012

Bont dikkopje


Een vrij zeldzame standvlinder die vliegt in twee gescheiden gebieden: enerzijds Noord-Brabant en Midden-Limburg (inclusief een populatie bij Schinveld) en anderzijds het oostelijke deel van de Achterhoek en Twente.

donderdag 21 juni 2012

Noordse witsnuit

Altijd mooi om een foto van een libel te maken. Maar het is niet altijd even makkelijk, vaak zijn ze al weer gevlogen voordat je kunt afdrukken. Deze keer is het weer eens gelukt.

woensdag 20 juni 2012

Zwarte stern 2

Vandaag nog een foto uit de serie die ik heb gemaakt tijdens nestcotrole van de zwarte sterns. Deze vogel vloog luid alarmerend boven de nesten. Inmiddels hebben ze daar jongen.

dinsdag 19 juni 2012

Zwarte stern


Tijdens een controle van de nesten kreeg ik ook nog even de kans om een paar foto's te maken van deze vogels. Zwarte sterns zijn vogels van ondiepe, zoete tot brakke moerassen en wateren.

maandag 18 juni 2012

Vos


Had laatst het geluk dat ik een aantal jonge vossen kon waarnemen. Mooi was dat ik er ook een aantal foto's van kon maken.

zondag 17 juni 2012

Boterbloemen


Wat heerlijk om gewoon even languit in een wei vol met boterbloemen te gaan liggen. Nog mooier is het om er een foto van te maken.

zaterdag 16 juni 2012

Witte kwikstaart


In de omgeving van het Haaksbergerveen heb ik dit kwikstaartje op de foto weten te zetten. Beestjes zijn altijd in beweging en daarom lastig te fotograferen.

vrijdag 15 juni 2012

Grauwe klauwier


Als je in het jaar van de klauwier het geluk hebt om een paartje grauwe klauwieren te zien dan ben ik al blij. Maar als ik de kans krijg om ze zo op de foto te zetten dan ben ik helemaal gelukkig. Wat een schitterende vogels zijn dit.

donderdag 14 juni 2012

Noordse Witsnuitlibel


De geboorte van een libel. De ontwikkeling van de libel verloopt vanaf eitje via larve tot volwassen insect met vleugels (imago). Libellen ondergaan via een serie van negen tot zestien vervellingen een onvolledige gedaanteverwisseling, niet een volledige metamorfose zoals vlinders, hoewel de verschillen tussen de laatste larvale fase en het volwassen insect zeer aanzienlijk zijn. In warmere streken verloopt de ontwikkeling van larve tot imago sneller.

woensdag 13 juni 2012

Landkaartje

In de omgeving van Vriezenveen heb ik dit Landkaartje op de foto gezet. Deze vlindersoort van half april-eind juni en begin juli-half september in twee generaties. De vlinders zoeken vooral 's morgens en laat in de middag naar nectar. De mannetjes verdedigen een territorium of maken patrouillevluchten langs een bosrand; in de middag scholen de mannetjes vaak samen bij een opvallende struik.

dinsdag 12 juni 2012

Kleine vuurvlinder


Ontzettend mooi deze kleine vlindersoort. De kleine vuurvlinder is een soort van vrij open en meestal droge gebieden, zoals schrale plekken op de zandgronden in graslanden, heidevelden, kapvlakten, duinen, braakliggende gronden, tuinen en bermen; ook schrale graslanden in moerassen en op vochtige heiden.

maandag 11 juni 2012

Zwartkop

Deze zwartkopman kon ik laatst in de Engbertsdijksvenen op de foto zetten. Aan de rand van het veen in een houtwal zag ik hem mooi in het zonnetje zitten. Heb toen snel een aatal foto's tussen de bladeren door gemaakt.

zondag 10 juni 2012

Fluiter

Een moeilijke soort om goed op de foto te krijgen. Deze vogels zitten meestal tussen het bladerdek in het bos te zingen. Op die lokaties heb je vaak te weinig licht om foto's te maken. Deze foto van een zingende fluiter is aardig gelukt.

zaterdag 9 juni 2012

Vuurjuffer


Een van de mooiste juffers de vuurjuffer. Is trouwens ook een van de vroegste juffers die je in het voorjaar kunt zien.

vrijdag 8 juni 2012

Groentje


Een foto van een aantal weken gelden. Het was het eerste groentje die ik dit jaar tegen kwam.
Blijven moeilijk te vinden en te fotograferen deze vlug vliegende groentjes.

donderdag 7 juni 2012

Boomvalk


Ook vadaag weer diverse boomvalken gezien en eentje zat er mooi in de boom, kon het niet na laten een foto te maken. Blijf het samen met de slechtvalk toch een van de mooiste vogelsoort vinden.

woensdag 6 juni 2012

Boomvalk

Nog een keer een jagende Boomvalk, wat een geweldig fraaie vogels zijn het toch. Het is werkelijk een adembenemend schouwspel om een jagende boomvalk met hoge snelheid en een luide 'tsjak' een libel uit de lucht te zien grijpen. Boomvalken zijn gespecialiseerd in het vangen van vliegende prooidieren als insecten en kleine vogels. Het zijn lange-afstandstrekkers die de winter in het verre zuiden doorbrengen. Bij volwassen boomvalken valt de rode 'broek' op.

dinsdag 5 juni 2012

Grasmus


Ik zei het gisteren al na de eerste foto van de grasmus zijn er al heel wat bijgekomen. Deze foto van een grasmus tussen het groen heb ik in de buurt van Vriezenveen gemaakt.

maandag 4 juni 2012

Grasmus


Heb er heel lang overgedaan om er eentje fatsoenlijk op de foto te krijgen. Nu het een tijdje geleden eindelijk is gelukt lijkt het wel of ze er gewoon op wachten om op de foto te worden gezet.

zondag 3 juni 2012

Bonte vliegenvanger


Volop zingend kon ik dit mannetje van de bonte vliegenvanger op de foto zetten. Enkele decennia geleden was de bonte vliegenvanger nog een zelden in Nederland geziene vogel, tegenwoordig is deze tweekleurige verschijning op veel plekken te bewonderen. Bijna alle bonte vliegenvangers broeden in nestkasten, slechts een klein aantal bewoont natuurlijke boomholten.

zaterdag 2 juni 2012

Boomvalk


Een foto van een op libellen jagende Boomvalk. Blijft een schitterend gezicht om deze vogel met hoge snelheid een libel te zien pakken. En dan eten ze deze zo in de lucht op.

vrijdag 1 juni 2012

Boomvalk


Als in het voorjaar de libellen weer vliegen dan is ook de Boomvalk weer terug. Deze prachtige roofvogeltjes eten erg veel van deze grote insecten.