woensdag 30 november 2011

Buizerd


Meestal valt het erg tegen om roofvogels te fotograferen, vaak moet je er veel moeite voor doen om ook maar een beetje dichtbij te komen. Laatst had ik echter het geluk een buizerd tegen te komen die zich totaal nergens wat van aantrok. Ik kon hem benaderen tot ruim vier meter en ook toen liet hij zoch rustig fotograferen. Dat was natuurlijk een geweldige ervaring en het leverde een prachtige serie foto's op.

dinsdag 29 november 2011

Zilverplevier


Een van de Zilverplevieren die we laatst op Texel hebben gezien. Deze vogel liep daar te foerageren nabij het natuurgebied de schorren.

maandag 28 november 2011

Wintertaling


Wat zijn dit toch mooi gekleurde eendjes. De mannetjes zien er echt prachtig uit met een kastanjebruine kop met een donker groene vlek rond het oog die doorloopt tot het achterhoofd. Het lichaam is grijs met een horizontale witte streep en een gevlekte borst. De staart is zwart met gele vlekken op de zijkant. Vrouwtjes zien er minder spectaculair uit en lijkt enigszins op een vrouwtje wilde eend. Vrouwtjes hebben een bruin kleed met donkere vlekken en strepen. De kruin is donker en de spiegel is glanzend groen.

zondag 27 november 2011

Kauw


Eindelijk weer eens een kauwtje op een mooie manier kunnen vastleggen. Eigenlijk zijn dit schitterende vogels, vooral als het licht er mooi op valt.

zaterdag 26 november 2011

Kluut


Deze foto was eigenlijk overbelicht maar ik had hem bewaard. Thuis op de computer een paar kleine dingen aangepast met dit als resultaat. Zelf vind ik het wel een pentekening lijken.

vrijdag 25 november 2011

Kluut


Ook gemaakt tijdens de vakantie op Texel. Kluten zijn kenmerkende pioniervogels die leven op de grens van land en zout of brak water. Vooral zilte kreken, schorren, inlagen en zandplaten zijn als broedgebied in trek. De nabijheid van ondiep water en losse, slikkige bodems is een vereiste, daar kluten liefst daarin naar voedsel zoeken. De oogst bestaat uit kleine kreeftachtigen, insekten en wormen. Deze prooi wordt gezocht op de tast: met snelle maaibewegingen wordt de snavel als een zeis door het water bewogen, de beide snavelhelften een stukje uit elkaar.

donderdag 24 november 2011

Rotganzen


Nog maar een plaatje van de rotganzen. Gewoon omdat het een soort is die je hier in dit deel van Nederland bijna nooit zult tegenkomen.

woensdag 23 november 2011

Rotganzen


Tijdens het fotograferen van de slobeend kwam er een grote groep rotganzen op de zelfde plas binnenvallen. Deze vogels begonnen gelijk met het nemen van een bad.  Tijdens dat badderen werd er ook nog een beetje met elkaar gedold. Mooi om dit vast te leggen, alleen jammer dat het donker weer was.

dinsdag 22 november 2011

Slobeend


Deze mooie eend laat duidelijk zien waarom hij slobeend word genoemd. Hij zit constant met zijn grote lepelvormige snavel te slobberen naar kroos en kleine waterdiertjes.

maandag 21 november 2011

Smient


Een van Nederlands mooiste eendensoort de smient. Deze heb ik laatst gefotografeerd op Texel.
De smient wordt ook wel 'fluiteend' genoemd. Wie wel eens smienten heeft gezien en gehoord weet onmiddellijk waarom. In Nederland is de smient hoofdzakelijk in de winter talrijk aanwezig.

zondag 20 november 2011

Bonte strandloper



Heerlijk aan de voet van de dijk zittend langs de wadden en dan deze vogels fotograferen, wat was het een heerlijke dag, 5 november en 15 graden heerlijk. De bonte strandloper is een kleine en compacte steltloper, welke het gehele jaar in Nederland gezien kan worden. Vooral tijdens de voor- en najaarstrek en gedurende de winter kunnen op het Wad reusachtige groepen gezien worden welke van en naar de hoogwatervluchtplaatsen trekken.

zaterdag 19 november 2011

Steenloper


Tijdens onze vakantie op Texel hebben we diverse bezoekjes gebracht aan het natuurgebied de Schorren. Daar heb ik o.a. deze foto van een Steenloper gemaakt. De steenloper is een wereldburger in vogelland. Deze echte kustvogel komt op bijna alle continenten voor. Alleen de tijd van het jaar wanneer hij er is varieert. Hij heeft een sterke voorkeur voor kusten met een stenige ondergrond. Zo'n omgeving is in Nederland van nature niet te vinden. Dijken en pieren hebben echter dezelfde aantrekkingskracht op deze vogels. Ze zijn er dan ook vaak in groten getale te vinden. Bij hoog water in groepjes rustend even boven de waterlijn, bij eb druk in de weer voedsel te verzamelen. Deze vogels hebben een eb- en vloed-ritme, in tegenstelling tot het dag-nacht ritme van de mens.

vrijdag 18 november 2011

Drieteenstrandloper


Een van die vele vogeltjes die je ziet rennen langs het strand, ze zijn zo super snel en staan bijna nooit stil dat het moeilijk is om mooie foto's te maken. Deze foto is er een van een hele serie die ik laatst op Texel heb gemaakt van deze grappige vogeltjes.

donderdag 17 november 2011

Zilvermeeuw


Een van de vele foto's van een zilvermeeuw die ik de afgelopen periode heb gemaakt.

woensdag 16 november 2011

Fazant

Een van de vaste bezoekers bij de vakantiebungalow tijdens onze weekje op Texel. Kon het natuurlijk niet nalaten om deze haan te fotograferen.

dinsdag 15 november 2011

Kokmeeuw

Nogmaals een foto van een kokmeeuw in winterkleed gemaakt vanaf de boot. Wat zijn het toch fantastische vliegers, kunnen snel wenden maar ook geweldig zweven en daardoor soms moeilijk vast te leggen.

maandag 14 november 2011

Zilvermeeuw

Nog een plaatje geschoten vanaf de boot naar Texel. Deze zilvermeeuw kwam met een flinke vaart langs vliegen en met veel geluk kon ik dit plaatje schieten.

zondag 13 november 2011

Kokmeeuw

Deze foto gemaakt vanaf de boot naar Texel, dit exemplaar kwam bijna de lens invliegen. Ben de afgelopen week daar lekker op vakantie geweest. De komende foto's zijn bijna allemaal daar gemaakt. Dus dat wordt de komende periode erg veel plaatjes van vogels uit de kuststreek.

zaterdag 12 november 2011

Boomklever

Een van de vaste bezoeker op mijn voerplaats. Deze liet zich als een volleerd model ook nog een geweldig mooi fotograferen.

vrijdag 11 november 2011

Grauwe gans

Op weg naar het zuiden om daar te overwinteren, of misschien komen ze niet verder dan Zuid-Holland of Zeeland. Maar het is wel een mooi gezicht als ze zo over komen vliegen.

donderdag 10 november 2011

Groene specht

Hoewel geen super scherpe foto wil ik hem toch laten zien omdat de specht mooi in zijn eigen habitat zit. Foto is gemaakt in het Haaksbergerveen waar de laatste jaren weer meer van deze vogels worden waargenomen.

woensdag 9 november 2011

Koperwiek

Soms lukt het om soorten die je niet zomaar kunt benaderen goed op de foto te zetten. Deze mooie koperwiek was wel heel makkelijk te benaderen.

dinsdag 8 november 2011

Torenvalk

Had geluk dat deze mooie vogel iets langer bleef zitten dan normaal, zodoende kon ik een aantal foto's maken.

maandag 7 november 2011

Ringmus

Er zitten nu al een tijdje een groep van ongeveer 20 st. Ringmussen in de tuin en dat blijven altijd mooie vogeltjes om op de foto te zetten.

zondag 6 november 2011

Pimpelmees

Laatst een aantal uurtjes in de tuin bezig geweest met het fotograferen van de tuinvogels. Deze pimpelmees was een van de vaste bezoekers en daarom ook een van de eerste die op de foto kwam.

zaterdag 5 november 2011

Engbertsdijksvenen

De zon komt langzaam boven de horizon. Deze foto is vlak voor zonsopgang gemaakt.

vrijdag 4 november 2011

Wintertalingen


Boven het Haaksbergerveen vlogen grote groepen eenden en ganzen. Deze foto van een groep wintertalingen heb ik daar laatst gemaakt aan de noorkant van het gebied.

donderdag 3 november 2011

Ganzen


Tussen een groep Grauwe ganzen vloog er eentje met een afwijkende kleur en toen ze wat dichterbij kwamen heb ik er dit plaatje van gemaakt. Zal wel een kruising zijn tussen een grauwe en een boerengans. 

woensdag 2 november 2011

Slechtvalk


Verscholen tussen de bladeren van een eik zat daar lekker van de zon genietend deze slechtvalk. Om er mooie foto's van te maken was met het felle licht van de zon en de donkere schaduwen van de boom erg moeilijk. Dit was voor mij de beste uit de serie die ik daar heb gemaakt.

dinsdag 1 november 2011

Reebok

Dit reebokje heb ik afgelopen voorjaar ook al een keer op de foto kunnen zetten. Toen maar ook nu weer was erg makkelijk om te benaderen. Een echt fotomodel denk ik.