maandag 31 oktober 2011

Mooie kleuren boven het veen.


Laatst was ik s'morgens vroeg in het Engbertsdijksveen en daar had ik even de tijd om de zon opkomst te fotograferen. Deze foto is gemaakt ongeveer een half uur voordat de zon boven de horizon kwam.

zondag 30 oktober 2011

Grauwe gans


Nog een ganzensoort die voorbij kwam vlieg toen ik op die uitkijktoren in de Rieselfelder stond.

zaterdag 29 oktober 2011

Canadese gans


Deze foto van een langs vliegende Canadese gans heb ik laatst in Duitsland gemaakt. Zelf stond ik op een uitkijktoren toen deze gans op ooghoogte voorbij kwam vliegen.

vrijdag 28 oktober 2011

Wintertaling


Een van die eendjes die je vaak ziet vliegen maar zelden echt goed kunt bekijken en ze zijn toch zo mooi. Wintertalingen zijn kleine eenden. Ze leven vooral in open gebieden, met een moerassig karakter. Met de kop onder water zwemmen ze rond om kleine waterdieren en plantaardig materiaal te verzamelen. In de winter verblijven wintertalingen in soms zeer grote groepen in ons land.

donderdag 27 oktober 2011

Wilde eend

Een vrouwtje wilde eend die even voor een kijkhut langs kwam zwemmen. Heerlijk om ze zo te fotograferen met een mooi spiegelbeeld.

woensdag 26 oktober 2011

Kleine plevier

Een jonge kleine plevier van dit voorjaar eet zich nog even vol voordat hij vertrekt naar Afrika. Om deze lange reis te kunnen maken moet er wel voldoende brandstof in zitten.

dinsdag 25 oktober 2011

Rietgors


In het veengebied zie je rond dit jaargetijde veel rietgorzen sommige zijn op doortrek naar het zuiden andere blijven de gehele winter in ons land. Rietgorzen zoeken hun voedsel, dat voornamelijk uit insecten bestaat, in ruigtestruwelen en in het riet

maandag 24 oktober 2011

Spiegelbeeld

Deze Knobelzwaan liet zich gewoon dubbel fotograferen.

zondag 23 oktober 2011

Krakeenden en Meerkoeten


Op een van de plassen in de Rieselfelder zatten grote groepen Krakeenden en Meerkoeten. Ik vond dit plaatje wel de moeite waard om te plaatsen.

zaterdag 22 oktober 2011

Grauwe gans

Deze gans was even lekker in bad geweest en daarna is het altijd vaste prik dat ze even de vleugels lekker droog wappert. Dat was nu ook het geval en dan is het snel even op de sluiter knop drukken om het vast te leggen.

vrijdag 21 oktober 2011

Slechtvalk




Dit was echt een geweldige toevalstreffer tijdens het bezoek aan de Rieselfelder zat daar op een van de dode bomen een slechtvalk. Terwijl wij in de uitkijktoren klommen bleef de vogel rustig zitten en op een gegeven moment kon ik een paar foto's maken op ooghoogte van de slechtvalk. Gave waarneming en mooi om er enkele foto's van te hebben.

donderdag 20 oktober 2011

Watersnip


Ik heb al vaker geprobeerd om watersnippen te fotograferen en soms was het ook nog redelijk gelukt, maar laatst was ik in de Rieselfelder en daar stapte deze vogel zomaar uit de dekking. Een hele serie foto's geschoten van deze vogel. Meestal zie je ze als je er bijna opstaat en dan vliegen met een flinke schreeuw weg.

woensdag 19 oktober 2011

Knobbelzwaan


Tijdens een bezoek aan het natuurgebied de Rieselfelder in de omgeving van Munster, vlogen er s'ochtends in de mist twee Knobbelzwanen over. Ik kon deze vogel nog net helemaal scherp op de foto krijgen voordat die weer in de mist verdween. Toen ze in mist verder vlogen kon je het geluid van de vleugels nog een tijdje horen.

dinsdag 18 oktober 2011

Rust


Verleden week trokken er enorm grote groepen ganzen over en tegen het eind van de middag gingen veel gazen rusten in het Haaksbergerveen. Op deze foto zijn zowel Grauwe ganzen als Kolganzen te zien.

maandag 17 oktober 2011

Buizerd


Nog een foto uit de serie die ik van deze buizerd heb gemaakt, nu gewoon omdat ik het een erg mooie vogel vind.

zondag 16 oktober 2011

Buizerd


Tijdens een dag dat het de hele dag regende kreeg ik onderweg naar huis de kans om een buizerd te fotograferen. Deze mooie vogel bleef wat langer zitten dan normaal en dat leverde een aantal mooie foto's op.

zaterdag 15 oktober 2011

Zwarte kraai


Hoog in de top van een dode berk zit deze zwarte kraai rond te kijken of hij nog iets te eten kan vinden.

vrijdag 14 oktober 2011

Adder


Afgelopen periode op meerdere plaatsen jonge adders waargenomen, meestal fotografeer ik ze niet om ze op geen enkele manier te verstoren.
Dit exemplaar lag zo heerlijk te zonnen en bleef zo mooi liggen dat er toch maar een plaatje van heb gemaakt.

donderdag 13 oktober 2011

Hommel


Deze hommel vloog de afgelopen week nog in de heidevegetatie, zal wel een van de laatste zijn van dit jaar. Maar het leverde wel een mooie macro opname op.

woensdag 12 oktober 2011

Gladde slang eet jonge adder


Wat een toevals treffer had ik laatst. Ik was voor werkzaamheden in een van de natuurgebieden ergens in het land toen ik deze gladde slang zag liggen in een aparte houding. Na even goed te hebben gekeken bleek hij bezig een adder te wurgen en op te eten. Een zeldzaam plaatje dat natuurlijk gelijk moest worden vastgelegd.

dinsdag 11 oktober 2011

Torenvalk


Dit torenvalkje biddend vastgelegd boven het Haaksbergerveen. De laatste weken meerdere torenvalken gezien boven en in de omgeving van het Haaksbergerveen. Het is een redelijk broedseizoen geweest voor deze soort.

maandag 10 oktober 2011

Buizerd


Laatst met die mooie dagen was er een behoorlijke trek van roofvogels en boven het Haaksbergerveen vlogen meerdere buizerds. Deze kwam nog even laag over vliegen en ik vond het zeker een foto waard.

zondag 9 oktober 2011

Grasklokje


Een week of twee gelden liep ik langs de Buurserbeek en daar bloeide tegen het talud nog een groot aantal grasklokjes. Altijd mooi om die kleine blauwe klokjes te zien en dan ook te fotograferen.

zaterdag 8 oktober 2011

Water



Afgelopen dagen licht geblesseerd daarom vandaag geen buiten foto maar een paar plaatjes die ik binnen heb gemaakt. Kwam ook wel goed uit want het weer is ook wel omgeslagen, dus lekker warm binnen blijven.

vrijdag 7 oktober 2011

Zon en mist.


Onderweg naar het Haaksbergerveen zag ik de zon en de mist, dus snel even stoppen een een paar foto's maken. Dit is een van de mooiste plaatjes geworden.

donderdag 6 oktober 2011

Tapuit


Deze tapuit zat op een bankje op de rand van de hoogveenkern in de Engbertsdijksvenen en hij liet zich daar mooi op de plaat zetten.

woensdag 5 oktober 2011

Waterhoen


Tijdens een bezoekje aan de Zoddebeek in Buurse kon ik dit plaatje maken van een waterhoentje. Het waterhoen is een vogel met een opvallende rode snavel met een gele punt. Het is een algemene broedvogel in Nederland.

dinsdag 4 oktober 2011

Buizerd



Heel vaak zie je een buizerd zitten op een paal in de weilanden maar als je daar een foto van wil maken dan zijn ze verdwenen. Deze bleef even wat langer zitten en de andere foto heb ik vanuit een rijdende auto gemaakt.

maandag 3 oktober 2011

Engbertsdijksvenen

Een foto van de droge delen van de het natuurgebied de Engbertsdijksvenen. Deze foto is gemaakt vanaf het wandelpad aan de noordwesthoek van het gebied.

zondag 2 oktober 2011

Gaai

Er lijkt op dit moment wel of er een enorme invasie van gaaien is, deze heb ik van de week in het Haaksbergerveen vast gelegd. Maar je ziet ze echt overal vliegen en slepen met eikels.

zaterdag 1 oktober 2011

Reekalf


Dit reekalf stond op ongeveer 15 meter van de weg te eten en liet zich door mij ook niet verjagen.
Soms heb je gewoon van die ongelooflijke momenten dat ze nergens bang voor lijken te zijn, heb dat een tijdje terug ook al met een reebok gehad.