maandag 28 februari 2011

Juffer

Ik plaats deze foto omdat ik zo langzamerhand erg verlang naar het voorjaar. Vandaag was ik weer in het veld en ik hoorde de Wulpen en Kievitten weer roepen. En langs de rand van het veen zong een Veldleeuwerik het hoogste lied. Nu nog een lekker zonnetje en heerlijke temperaturen en dan wordt het echt genieten.

zondag 27 februari 2011

Koolmees

Een plaatje van een Koolmees gemaakt vanuit mijn schuilplaatsje. De Koolmezen zijn al weer de nestkasten aan het inspecteren om te kijken of ze er gaan broeden.

zaterdag 26 februari 2011

Knobbelzwaan




De laatste tijd komt het geregeld voor dat er een groep van zes Knobbelzwanen vertoefen aan de rand van het Haaksbergerveen. Deze vogels laten zich mooi fotograferen en daar heb ik dan ook maar even gebruik van gemaakt. Vandaag laat ik enkele foto's van deze serie zien.


vrijdag 25 februari 2011

Sijs


Wat is het verschrikkelijk moeilijk om Sijzen te fotograferen in hun natuurlijke habitat. Toen het de afgelopen week een paar dagen zonnig was en ik door omstandigheden mijn huis niet voor langere tijd kon verlaten heb ik geprobeerd deze vogeltjes te platen. Uiteindelijk lukte het vanuit het slaapkamerraam toen ze in de Elzenbomen bij mijn huis aan het foerageren waren.

donderdag 24 februari 2011

Blauwe Kiekendief 2

Dit is een foto die ik direct na die van gisteren heb gemaakt. Je ziet dat de Kiekendief mij wel degelijk in de gaten heeft gehad. Hij vliegt hier dan ook weg met een blik in de ogen van: waag het is om aan mijn prooi te komen. Mooi om te zien.

woensdag 23 februari 2011

Blauwe Kiekendief

Laatst was ik aan de rand van de Engbertsdijksvenen toen ik een Blauwe Kiekendief man zag vliegen. Heb toen even de auto aan de kant gezet om even een paar foto's te maken. Toen de Kiekendief mijn richting kwam liet hij zich plots vallen en na een korte tijd vloog hij weer op met een muis in de klauwen. Mooi moment om mee te maken en op de foto te zetten.

dinsdag 22 februari 2011

Goudhaantje


Laatst reed ik in een bos toen mijn aandacht werd getrokken door een aantal mezen en Goudhaantjes. Na even wachten kwam dit Goudhaantje naar mij toe en ging in de berk naast mij op zoek naar voedsel. Heb geprobeerd hier een hele serie foto's van te maken maar dat viel met het weinig aanwezige licht heel erg tegen. Daar komt nog bij dat deze kleine vogeltjes zo goed als nooit stil zitten. Deze twee plaatjes zijn de enige van een serie van circa 50 foto's die zijn overgebleven.

maandag 21 februari 2011

Ringmus

Deze Ringmus houd de lucht boven hem goed in de gaten. Want daar vliegt erg hoog een roofvogel over en je weet maar nooit, even niet opletten als Ringmus en je verandert in een maaltijd voor een Sperwer.

zondag 20 februari 2011

Grauwe Gans

Een trio Grauw Ganzen vliegend over de rivier de ijssel. Deze foto is van een paar weken geleden en intussen zijn in het Haaksbergerveen de Grauwe Ganzen alweer in koppeltjes aan het zoeken naar een geschikte broedplaats.

zaterdag 19 februari 2011

Voorjaar


Even een tweetal plaatjes die aangeven dat het voorjaar er echt aankomt. De Krokussen bloeien weer volop en de eerste Ooievaars bezetten de nesten alweer. Nu maar afwachten dat ook de zon wat meer kans krijgt om te gaan schijnen en de temperatuur oploopt want vandaag is het nog erg koud.

vrijdag 18 februari 2011

Kleine Zwaan


Langs de IJssel zaten laatst behalve Wilde Zwanen ook veel Kleine Zwanen. Het verschil tussen deze twee soorten zit hem onder ander in de gele vlek op de snavel. En de kleine zwaan is zoals de naam al zegt een stuk kleiner. Ook zagen we een aantal vogels die waren voorzien van een gele kleurring om de hals. Als je goed kijkt en de nummers leest dan zijn het twee jongen uit een nest en de moeder zwaan heeft behalve een kleurring volgens mij ook nog een zender om. Zal e.a. nog eens uitzoeken en doorgeven aan Sovon.

donderdag 17 februari 2011

Buizerd

Zoals je ze vaak ziet van je af vliegend. Maar ook dan zijn ze mooi om te zien deze roofvogels.

woensdag 16 februari 2011

Putter

Wat een machtig mooie vogels zijn het toch de Putters. Deze foto stamt nog uit de serie die laatst langs de IJssel kon maken. Maar ik wil toch ook vermelden dat er een groepje van 6 Putters rond mijn huis zwerfen. En dat ze gisteren op ongeveer 40 cm van mijn voordeur zaten, prachtig om te zien, maar o zo moeilijk om ze dan te fotograferen.

dinsdag 15 februari 2011

Grauwe Gans

Deze Grauwe Gans vond het nodig om over de dijk heen te kijken, maar hij had daarbij niet op een fotograaf gerekend.

maandag 14 februari 2011

Buizerd

Eindelijk een redelijk geslaagde foto van een Buizerd. Deze foto is gemaakt vanuit een auto waarmee we even snel konden stoppen op de drukke IJsseldijk bij Zalk. Dus weinig tijd om even goed scherp te stellen.

zondag 13 februari 2011

Meerkoet

Zo langzaam aan zie je in de natuur dat het voorjaar er aan komt. De eerste schermutselingen om een geschikte partner te krijgen en te beschermen zijn er al.

zaterdag 12 februari 2011

Stormmeeuw

Deze vogel ging er echt even voor staan en dan moet je natuurlijk afdrukken met dit als resultaat. Als je goed kijkt dan zie je dat deze grappenmaker snel de tong uitsteekt.

donderdag 10 februari 2011

Ree

Soms hebben ze je helemaal niet in de gaten en laten ze zich mooi op de foto zetten. Dit is een kalf van verleden jaar dat samen met zijn moeder en een volwassen reebok in een klein bosje rondscharrelde.

woensdag 9 februari 2011

Mooie lucht


Laatst was ik in het Haaksbergerveen toen na een hele dag regen de zon door het wolkendek kwam en het snel opklaarde. Dit gaf mooie landschapsplaatjes met een schitterende wolkenlucht.

dinsdag 8 februari 2011

Sijs

Gisteren had ik al vermeld dat er bij de groep Putters ook Sijzen zaten, maar deze zaten bijna allemaal iets hoger dan de Putters. Dit mannetje liet zich nog redelijk op de foto zetten.

maandag 7 februari 2011

Putter

Laatst langs de IJssel in een Elzenbosje een grote groep Putters en Sijzen gespot. Ik kon vanuit de auto een mooie serie foto's van vooral de Putters maken. En wat zijn het toch geweldig mooie vogeltjes om te zien.

zondag 6 februari 2011

Kolganzen

Vliegende vogels fotograferen is niet altijd even makkelijk maar toen deze Kolganzen laag overkwamen en ook nog met veel licht, was het goed te doen.

zaterdag 5 februari 2011

Brilduiker

Deze Brilduikers gefotografeerd vanuit een kijkhut in de buurt van Windesheim. Jammer genoeg wilde dit paartje niet dichterbij komen vadaar dat de foto maar matig is. Misschien een volgende keer beter, want het zijn prachtige vogels.

vrijdag 4 februari 2011

Wilde Zwaan

Vandaag een foto van een echte wintergast namelijk de Wilde Zwaan. Deze mooie grote vogels hebben hun broedgebied in Scandinavië en Rusland. De Wilde Zwaan wordt ook wel eens zingende Zwaan of trompetter Zwaan genoemd.

donderdag 3 februari 2011

Haaksbergerveen

Het Haaksbergerveen is zoals hier op deze foto goed is te zien een veengebied waar vroeger in handkracht turf is gestoken. Doordat het zo kleinschalig is gedaan heb je nu een aaneenschakeling van kleine veenputjes die weer zijn begroeit met diverse soorten veenmos. Hierdoor is er veel afwisseling tussen droge en natte vegetaties.

woensdag 2 februari 2011

Nonnetje

Nonnetjes zijn de kleinste van de Zaagbekkenfamilie. Het zijn ook heel mooi, althans de mannetjes, zwartwit getekende eenden. Het is een soort die niet in Nederland broed maar hier afhankelijk van de weersomstandigheden overwinterd.

dinsdag 1 februari 2011

Veenmossen


Een aantal dagen gelden kreeg ik het verzoek om enkele foto's van het Hoogveen te maken en daarbij enkele opnames van veenmossen. Uiteindelijk zijn deze twee foto's van verschillende soorten veenmos het geworden.