maandag 31 januari 2011

Haaksbergerveen

In de wintermaanden heerst er stilte in het hoogveen. Er zijn dan weinig vogels en ook de insecten laten zich niet zien, maar als het de komende maand ook maar een paar dagen boven de veertien graden wordt dan begint het leven weer. De eerste insecten en ook de kikkers komen dan weer voor de dag.

zondag 30 januari 2011

IJs

Een foto van een bevroren plas op een van de zandwegen in het Haaksbergerveen.

zaterdag 29 januari 2011

Ringmus

Het blijven altijd mooie vogels om op de foto te zetten de Ringmussen. Dit is een van de vaste bezoekers op het voerplekje maar soms wordt er wel een eentje weggevangen door een Sperwer. Ik merk het vaak al aan de vogels op de voerplaats als er een Sperwer in de omgeving is, de vogels zijn een stuk schuwer en reageren op elk alarmroepje.

vrijdag 28 januari 2011

Aalscholver

Eergisteren heb ik een foto geplaatst van een Aalscholver die nog geen broedvlekken had. Vandaag een foto die ik gisteren kon maken van een vogel die duidelijk een witte hals en kin heeft en ook is de witte vlek op de dij te zien. Deze vlekken verdwijnen na het broedperiode weer.

donderdag 27 januari 2011

Reeën


Nog een keer een paar foto's van de Reeën die ik in de sneeuwperiode op de plaat kon krijgen.

woensdag 26 januari 2011

Aalscholver

Deze foto is alweer van een paar weken gelden en deze Aalscholver heeft dan ook nog geen broedkleed. Ik heb de afgelopen dagen meerdere Aalscholvers gezien waarvan de onderkin, zijkanten van de kop en de nek al wit waren gekleurd.

dinsdag 25 januari 2011

Barmsijs


Deze Barmsijsjes heb ik een tijdje geleden toen ik met een collega in het Haaksbergerveen was op de foto kunnen zetten. Het is een soort die je in de wintermaanden vaker tegenkomt dan zomers, vaak zie je ze in de elzenbomen zitten.

maandag 24 januari 2011

Patrijs

Nog een foto van de Patrijzen die zich tijdens de winterperiode goed lieten benaderen. De Patrijs is een standvogel die houd van open agrarisch gebied, heidevelden en hoogvenen.

zondag 23 januari 2011

Pluis

Heb een beetje zitten oefenen met macro-lens. Heb toen deze foto van een plant, een soort distel denk ik, uit een boeketje dat op tafel stond gemaakt. Vind hem zelf wel aardig.

zaterdag 22 januari 2011

IJssculptuur

Toen de dooi laatst intrad heb ik een aantal foto's gemaakt ven het smeltende ijs. Op het moment dat ik aan het fotograferen was brak de zon even door en het licht scheen even op de houten schutting, hierdoor kreeg ik deze mooie kleuren.

vrijdag 21 januari 2011

Muis

Deze kleine rakker zat even op zijn gemak te genieten van een eikel, en ik kon het natuurlijk niet laten om er een foto van te maken.

donderdag 20 januari 2011

Groenling

Ook deze foto is gemaakt vanuit de schuilplaats en ja het is weer een Groenling. Ik moet ook wel bekennen dat het wel de soort is die het meest op mijn voerplek komt. Dus makkelijk te fotograferen.

woensdag 19 januari 2011

Sperwer

Laatst zag ik een Sperwer zitten op een paar dode boomstammen in het Haaksbergerveen, ik heb er snel even een paar foto's van gemaakt. Ik was net klaar met het fotograferen toen de Sperwer weer op jacht ging.

dinsdag 18 januari 2011

Maan

Zondagavond was het mooi helder en stond het maantje mooi te schitteren aan de donkere hemel. Ineens kreeg ik de inspiratie om dit weer eens op de foto vast te leggen en na wat gepruts met de instellingen is dit uiteindelijk het resultaat geworden.

maandag 17 januari 2011

Groenling

Vandaag een foto van een vrouwtje Groenling gemaakt vanuit de schuilplek. Heb het idee dat het aantal Groenlingen nog steeds groeit, afgelopen weekend zaten er 21 op het voer. Misschien dat ik aankomend weekend nog wel mee ga doen met het tellen van alle tuinvogel voor vogelbescherming, kijk voor meer info op www.tuinvogeltelling.nl

zondag 16 januari 2011

Patrijs

Tijdens de sneeuwperiode liet een groepje Patrijzen zich aardig benaderen en ik kon dan ook een leuke serie foto's van deze hoenders maken.

zaterdag 15 januari 2011

Keep

Het was de afgelopen periode mooi om in de schuilplek te zitten en dan te genieten van de grote hoeveelheid Kepen die op het voer kwamen. Ook het fotograferen ging af en toe geweldig, heb een aantal series kunnen maken van deze mooie vogels.

vrijdag 14 januari 2011

Sneeuwketting

Tijdens een tocht door het Haaksbergerveen zag ik een spinnenweb geheel behangen met rijp. Ik heb hier maar een foto van gemaakt, een prachtige ketting lijkt het wel.

donderdag 13 januari 2011

Vink

Deze mannetje vink zit even lekker in de sneeuw te genieten van een zonnepit. Zo door de winter heen krijg je heel wat bezoekers op een voerplekje.

woensdag 12 januari 2011

Ree

Afgelopen dagen geen tijd gehad om ook maar één plaatje te maken, daarom moet ik even putten uit onder meer de serie die ik gemaakt heb van de reeën in het winterlandschap.

dinsdag 11 januari 2011

Galloway

Aan de rand van het Haaksbergerveen ligt een landgoedje waar wordt begraast met een Schots runderras genaamd De Galloway. Het is een ras dat veel lijkt op de Schotse Hooglander alleen is een Galloway hoornloos en is ze wat kortbeniger en gedrongener.

maandag 10 januari 2011

Reeën


Deze reeën heb ik gefotografeerd in het Haaksbergerveen tijdens de afgelopen sneeuwperiode, ze hadden het echt moeilijk met het zoeken naar voedsel. Ook heb ik de afgelopen periode reeën gezien die gewond waren aan de poten. Misschien komt dit door de hardheid van de bovenste sneeuwlaag, of aan het gladde ijslaagje hier onder.

zondag 9 januari 2011

Haaksbergerveen

Een foto van een winters Haaksbergerveen. Op de foto staat een van de schuilhutten die zijn gebouwd langs de flamingoroute. Binnenkant van deze gebouwtje staat vol met informatie over het Haaksbergerveen en omgeving, en natuurlijk ook de info over de route.

zaterdag 8 januari 2011

Ree

Vandaag een zwartwit foto van een jong ree geboren in de afgelopen lente. Het beest staat in een weiland de sneeuw weg te krabben om bij het gras te kunnen komen.

vrijdag 7 januari 2011

Ringmus

Ook van deze soort de Ringmus komen er dagelijks een stuk of tien op de voerplaats. Deze foto is enkel dagen geleden gemaakt toen het nog niet dooi was.

donderdag 6 januari 2011

Reeën


Door het winterweer van de afgelopen weken hebben de Reeën hier rond het Haaksbergerveen het erg moeilijk, het had gesneeuwd en daarop lichte dooi met iets regen en toen weer sneeuw. Door deze combinatie is het moelijk voor de dieren om aan voedsel te komen en ook is het lopen door deze harde sneeuwlaag niet makkelijk. Heb al enkele dieren gezien met problemen aan de pootjes. Gelukkig dooit het nu en gaat het weer beter.

woensdag 5 januari 2011

Vink

Deze vinken dame kon ik vanuit mijn schuilplek mooi op de foto krijgen maar met de iets mooier gekleurde mannetjes wil het nog niet zo lukken. Wie weet krijg ik vandaag of morgen nog een kansje.

dinsdag 4 januari 2011

Pimpelmees

Zelf blijf ik het altijd mooi vinden om pimpelmezen te fotograferen, maar ik moet bekennen dat ik zo langzamerhand een grote hoeveelheid plaatjes bijelkaar heb verzameld.

maandag 3 januari 2011

Eikenbos in de winter

Een foto van een eikenbos in het Haaksbergerveen, deze eiken groeien op een van de zandruggen die in het veen liggen. Door een laagstandpunt in te nemen en de camera een beetje scheef te houden kon ik deze foto zo maken.

zondag 2 januari 2011

Keep

Deze keep liet zich wel heel gewillig fotograferen, hij bleef geruime tijd in de struiken zitten. Heb vandaag ook nog weer eens geteld hoeveel er op de voerplek zaten, kwam tot 12 stuks.

zaterdag 1 januari 2011

Gelukkig Nieuwjaar

Via deze weg iedereen een heel gelukkig en gezond nieuwjaar gewenst. Deze keer geen vuurwerk op de foto van 1 januari maar een foto van een mooie zonsopkomst boven het Haaksbergerveen.