vrijdag 31 juli 2009

Steenuil

Niet al te ver van mijn woning staat een schuur waar dit jaar een paar steenuilen hun jongen heeft groot gebracht. Iedere dag als ik er met mijn hond langs loop zijn ze te zien. Soms zitten ze zoals deze op het dak maar meestal zijn ze te zien op de stapel brandhout onder het afdakje.

donderdag 30 juli 2009

Graanakker in buurtschap Junne te Ommen

Tijdens een fietstocht in de omgeving van Ommen kwamen we langs deze graanakker die mooi stond te wuifen in de wind. Meer weten van de buurtschap Junne klik dan even op deze link;

woensdag 29 juli 2009

Sahara Ommen

De sahara gelegen in de boswachterij Ommen is een zandverstuiving die ten oosten van Ommen
ligt nabij de buurtschappen Zeesse en Junne. Vroeger behoorde het tot het zuidelijker gelegen Landgoed Eerde. Door begrazing met schapen en het afplaggen van heide, ontstond er veel kale, onbegroeide grond. Onder invloed van wind ontstonden grote zandverstuivingen, die een bedreiging vormden voor omliggende buurtschappen. Rond 1840 heeft Baron van Pallandt van Eerde besloten om het gebied te bebossen, om zo verdere verstuiving tegen te gaan. Het overgrote deel van de voormalige zandverstuivingen is nu met bos begroeid. Het huidige reliƫf in omgeving van de Sahara bestaat voornamelijk uit niet meer actieve stuifduinen.

dinsdag 28 juli 2009

Vliegen


Dit plaatje heb ik een aantal weken geleden geschoten in het Haaksbergerveen. De exacte naam van de vliegen heb ik nog niet opgezocht maar zodra ik het weet zal ik dit hier melden.

maandag 27 juli 2009

Pyamazweefvlieg


Een tijdje niet aanwezig geweest dus geen foto's kunnen plaatsen maar vanaf nu weer bijna dagelijks een nieuwe plaat.

dinsdag 21 juli 2009

Bontzandoogje

Een veel voorkomende vlinder het bontzandoogje.

maandag 20 juli 2009

Sprinkhaan

Deze kleine springer zat in het Haaksbergerveen en hij speelde verstoppertje achter een stengel van het pijpestroo. Iedere keer als ik dichterbij kwam met de lens dan draaide hij weer zo dat hij achter de stengel zat.

zondag 19 juli 2009

Kleine karekiet


Op deze foto is een kleine karekiet te zien die zijn jongen wil voeren. De kleine karekiet is een echte moerasbewoner. De markante, krassende zang (met altijd een 'karre-karre-kiet-kiet-kiet' achtige strofe) maakt vrijwel elke natte ruigte en ieder rietland compleet. De voorkeur van deze onopvallende bruine vogel gaat uit naar rietlanden, welke met de stengels in ondiep water staan. Kleine karekieten zoeken naar voedsel in natte ruigten, waar ze grote aantallen insecten verorberen.

zaterdag 18 juli 2009

Geelbaardroofvlieg

Deze roofvlieg zat op een blad te wachten op een prooi, en liet zich zo mooi op de foto zetten.

vrijdag 17 juli 2009

Atalanta


Een foto van een vlindersoort die redelijk veel te zien is, vooral de laatste dagen zie je ze volop vliegen.

donderdag 16 juli 2009

St-jansvlinder

Deze st-jansvlinder trof ik aan in een natuurgebied in de omgeving van Wierden.

woensdag 15 juli 2009

Boompieper


Tijdens een wandeling rond Haaksbergen zag ik deze Boompieper op een paal landen. Hij kijkt een beetje scheef omdat er een jong op de grond zat en deze vogel mij in de gaten bleef houden.

dinsdag 14 juli 2009

Heideblauwtje

Nogmaals een foto van een heideblauwtje maar dit keer is het een foto van een mannetje.

maandag 13 juli 2009

Heideblauwtje

Het is weer de tijd dat de heideblauwtjes vliegen, op deze foto is het bruin gekleurde vrouwtje van het heideblauwtje te zien. Heideblauwtjes doen in Nederland hun naam eer aan. Hier vinden we ze alleen op heiden, en dan met name op vochtige en natte heiden. In het buitenland komen ze ook in allerlei graslanden voor.

zondag 12 juli 2009

Visdief


Vandaag een foto van een visdief een soort die ik in dit deel van twente niet vaak tegenkom. Deze foto heb ik gemaakt in west siberiƫ toen er meerdere exemplaren over kwamen vliegen.

zaterdag 11 juli 2009

Goudvink

Door de heldere kleuren is het mannetje met geen enkele vogel te verwarren, vooral de oranje-rode buik is onmiskenbaar. Het vrouwtje is veel minder helder gekleurd, maar is net als het mannetje te herkennen aan de witte stuit, de zwarte staart en de zwarte kruin. Vooral in de vlucht vallen de witte vleugelstrepen en de witte stuit op, die beiden afsteken tegen de verder zwarte vleugels

vrijdag 10 juli 2009

Groot dikkopje

Tijdens een zonnig moment tussen enkele buien door kon ik dit mooie vlindertje op de foto krijgen.

donderdag 9 juli 2009

Groenpootruiter


De groenpootruiter heb ik op meerdere plaatsen gezien in siberiĆ« maar op de foto zetten lukte verleden week prima in het Haaksbergerveen. De groenpootruiter met zijn kenmerkende ‘tjuu tjuu tjuu’ geluid is in Nederland een vrij algemene doortrekker die in het voorjaar en najaar regelmatig waargenomen kan worden op moddervlaktes en slikranden van plassen en meren in het binnenland. Bij het opvliegen laten ze een opvallend ‘tjuu-tjuu-tjuu’ horen. Vaak trekken ze in kleine groepen samen door.

woensdag 8 juli 2009

Bruinzandoogje

Tijdens het mooie weer een paar keer de gelegenheid gehad om verschillende vlinders te fotograferen en dit bruinzandoogje staat er mooi op.

dinsdag 7 juli 2009

Wandelende duinen

Deze foto van een gebied zoals de veluwe is gemaakt tijdens de reis in west siberiƫ. Op de foto zijn de stuifduinen te zien die steeds verder wandelen en zo hele bossen en venen bedelfen met meters zand.

maandag 6 juli 2009

Rand hoogveen - water

Foto gemaakt aan de rand van een hoogveen overgaand in een laagte gevuld met smeltwater van sneeuw.

zondag 5 juli 2009

Hoogveen

Vandaag een plaatje van een schitterend hoogveen is Siberiƫ. Op deze foto is goed het bult en slenk patroon te zien.

zaterdag 4 juli 2009

Witte berken


Een typisch bosbeeld van de bossen in Siberie, de witte berken.

vrijdag 3 juli 2009

Stroomgebied van de rivier de Irtysh

Dit plaatje heb ik gemaakt tijdens de tocht door west siberiƫ. Tijdens een overstap van bus naar boot moesten we een tijd wachten tijdens het wachten heb ik diverse foto's gemaakt van dit schitterende deel van de Irtysch.

donderdag 2 juli 2009

Groot geaderd witje

Het groot geaderd witje is sinds 1975 uit Nederland verdwenen; af en toe wordt nog een zwervend exemplaar waargenomen. Deze soort kwam vroeger als standvlinder voor op de zand- en lƶssgronden van Zuid- en Oost-Nederland, maar de laatste populaties zijn in de jaren zeventig van de twinigste eeuw verdwenen. Deze foto heb ik gemaakt in west Siberiƫ.

woensdag 1 juli 2009

Stroomgebied van de OB bij het plaattsje shapsha

Tijdens een tocht door het stroomgebied van de rivier de ob kon ik tijdens een lunch pauze deze foto maken.