dinsdag 31 maart 2009

Roodborst

Dit roodborstje ging zo lekker in het ochtend zonnetje zitten. En toen moest ik het hem wel op de foto zetten.

maandag 30 maart 2009

Grauwe gans

Terwijl ma gans op het nest zit te broeden houd pa de omgeving in de gaten. Bij onraad begint hij luid te roepen en na een tijdje vliegt hij op om al roepend een rondje te vliegen. Op deze manier is de hele populatie gewaarschuwd en weet elke gans in het gebied waar het niet pluis is.

zondag 29 maart 2009

Haas

Gisteren een verhaal van een jonge haas die het niet heeft gered. Vandaag laat ik zien hoe het kan gaan als ze dat moeilijke eerste jaar hebben gehad. Deze mooie volwassen haas ligt hier lekker in het zonnetje tussen de maïsstoppels. Je kan gewoon zien dat deze ligt te genieten.

zaterdag 28 maart 2009

Haas

Dit jonge haasje kwam ik verleden week tegen tijdens mijn werkzaamheden in de Engbertsdijksvenen. Heb snel de auto gestopt en heb er een serie foto's van gemaakt.
Het verbaasde mij dat het jonge haasje zo aan het rond huppelen was, meestal liggen ze goed verscholen op de grond. Dit beestje bleef maar rond huppelen alsof ze ergens naar opzoek was. Na de foto's te hebben gemaakt ben ik doorgegaan met mijn werkzaamheden en toen ik na circa twee uur weer langs deze plek kwam met een collega zagen we twee buizerds en ook twee kraaien opvliegen. En na enig zoeken vonden we het jonge haasje reeds aangevreten door de buizerds. Waarschijnlijk is er toch wel iets aan de hand geweest met de gezondheid van het beestje.

vrijdag 27 maart 2009

Steenuil

Verleden week reed ik met de auto richting kantoor toen ik deze Steenuil zag zitten tussen de dakpannen. De vogel zat echt te genieten van het zonnetje dat op dat moment scheen.

donderdag 26 maart 2009

Kuifeend

Deze Kuifeend tijdens een van de zonnige dagen van een week geleden op de foto kunnen zetten.
Het aantal Kuifeenden dat de hoogvenen bezoekt groeit volgens mij de laatste jaren gestaag.

woensdag 25 maart 2009

Knoppen

Langzaam maar zeker wordt het voorjaar en ondanks de slechte weersomstandigheden van vandaag zie je de knoppen verder opzwellen. Als het de komende dagen een keer wat warmer wordt dan springen ze open.

dinsdag 24 maart 2009

Mos

Deze macro opname gemaakt in mijn tuin. Op een stenen muurtje groeit op het cement dit mos. De afgelopen dagen toen het zonnetje lekker scheen heb ik het op de foto gezet.

maandag 23 maart 2009

Raaf en Zwarte kraai

Verleden week vloog er twee Raven aan de rand van het Haaksbergerveen. Ik zag ze op de grond zitten op een kadaver en er zaten enkele zwarte Kraaien bij. Maar zodra ik de auto stopte vlogen ze al op en kon ik alleen nog enkele plaatjes van het vliegbeeld maken. Deze foto vind ik zelf wel mooi omdat hier duidelijk het verschil in vliegbeeld tussen een Raaf en een Kraai is te zien. Ook valt nu duidelijk de wigvormige staart van de Raaf op.

zondag 22 maart 2009

Torenvalk

Deze foto moest ik door de voorruit van de auto nemen en is daarom niet helemaal perfect. Heb later nog geprobeerd om de auto iets bij te draaien om een foto te maken door een open zijraam. Jammer genoeg is dit niet gelukt.

zaterdag 21 maart 2009

Torenvalk

Een foto van een biddende Torenvalk stond al heel lang op mijn verlanglijstje en eindelijk eens een kunnen maken. Ben natuurlijk nog lang niet tevreden maar het begin is er.

vrijdag 20 maart 2009

Nijlgans

Sinds het einde van de jaren 1960 is de nijlgans in Nederland langzamerhand een gewone verschijning geworden. Enkele ontsnapte vogels wisten zich hier prima te handhaven. Inmiddels is de nijlgans niet meer weg te slaan uit Nederlandse natuur- en weidegebieden. Deze foto is gemaakt in de Engbertsdijksvenen.

donderdag 19 maart 2009

Wilde eend

Heerlijk met een mooi zonnetje buiten lopen en foto's maken, maakt eigenlijk niet uit wat je voor de lens krijgt. Op dit soort dagen is een plaatje van een mooie woerd al geweldig mooi om te maken.

woensdag 18 maart 2009

Flamingo

Verleden week een bezoekje gebracht aan het Zwillbrockerven net over de grens bij Eibergen. In dit kleine veengebied broeden behalve vele eenden soorten en Kokmeeuwen al jaren enkele Flamingo's. Kon helaas niet dichterbij komen om ze nog beter op de foto te krijgen.

dinsdag 17 maart 2009

Wilgenkatjes

Het is weer de tijd van de wilgenkatjes. In alle natte bosjes en houtwallen waar de wilgen staan zijn ze weer te zien.

maandag 16 maart 2009

Knobbelzwaan

Tijdens een bezoek aan de Engbertsdijksvenen vloog er een paartje Knobbelzwanen op. Dit blijven toch altijd mooie vogels om te zien zeker als ze op de wieken gaan.

zondag 15 maart 2009

Vink


Dit keer een foto van een Vink. Deze zat luid zingend op een tak langs een wandelpad toen ik hem op de foto kon zetten.

zaterdag 14 maart 2009

Goudwesp

Een prachtig mooi beestje de Goudwesp. Deze soort parasiteert op andere wespen en bijen, ze legen hun eitjes in de nesten van graafwespen en bijen.

vrijdag 13 maart 2009

Gewoon krulmos

Gevangen in een waterdruppel zitten deze sporendoosjes van het gewoon krulmos.


donderdag 12 maart 2009

Klein hoefblad

Nogmaals een foto van de eerste lente dag want vandaag was het weer regen en nog eens regen. Maar gelukkig hebben we de foto's nog. Meer weten hoe het hoefblad aan zijn naam komt klik even op deze link: http://www.natuurverhalen.nl/pages/75/groot-en-klein-hoefblad.html

woensdag 11 maart 2009

Klein hoefblad

Vandaag de eerste zonnige dag waarbij de temperatuur op plaatsen uit de wind lekker opliepen tot ca 14 graden. Op dit soort dagen bloeit als eerste het klein hoefblad. Veel mensen denken dat het paardebloemen zijn, maar dat is toch echt niet zo.

dinsdag 10 maart 2009

Adder

De eerste waarneming van dit jaar van deze bijzondere soort was op 4 maart. Dit was de eerste dag waarop het een beetje zonnig was. Meer weten van de Adder kijk dan op deze site:
http://www.ravon.nl/Soorten/Reptielen/Adder/tabid/145/language/nl-NL/Default.aspx

maandag 9 maart 2009

Gewoon krulmos

Deze macro foto gemaakt op een gedeelte van een heideveld dat verleden jaar is afgeplagd. Dit plaggen is gedaan om op deze lokatie weer Gentianen te krijgen en daarmee hopelijk op den duur ook het zeldzame vlindertje het Gentiaanblauwtje. De naam van de gefotografeerde mossoort is voor zover ik kan vinden gewoon krulmos.

zondag 8 maart 2009

Mol

Deze mol had zich vergist door op het wandelpad boven de grond te komen. Ik kon zodoende rustig een serie foto's maken voordat hij de gang in de grond weer vond en verdween.

zaterdag 7 maart 2009

Reeën

Deze twee reegeiten kon ik tot op een meter of 20 benaderen voordat ze mij in de gaten hadden, Ik hoopte dat ze zich met grote hoge sprongen zouden verwijderen maar in plaats daarvan liepen ze in draf door de pollen pijpenstro.

vrijdag 6 maart 2009

Roodborst

Deze rakker heeft mij de afgelopen dagen met zijn gezang erg vroeg wakker gemaakt. Hij heeft ontdekt dat je als je maar dicht genoeg bij een lantaarnpaal gaat zitten het net lijkt alsof de zon opkomt.

donderdag 5 maart 2009

Geelgors

Deze geelgors man zat al weer volop te zingen. De geelgors is een stand- en zwerfvogel van diverse halfopen landschappen, zoals licht beboste heide, bosranden en agrarisch gebied met heggen, houtwallen en grazige wegbermen. Geelgorzen worden vrijwel uitsluitend aangetroffen in het oosten van het land.

woensdag 4 maart 2009

Vink

Dit Vinken vrouwtje zat afgelopen weekend op de voerplek en ook deze dame liet zich mooi op de foto zetten.

dinsdag 3 maart 2009

Grauwe gans

De eerste Grauwe ganzen zoeken hun broedgebied weer op en in het Haaksbergerveen zie ik overal al weer paartjes vliegen. Het zal dus wel niet zo heel lang meer duren of de eerste begint met broeden.

maandag 2 maart 2009

Kuifeenden

Het is inmiddels goed gaan dooien en het ijs is van het water verdwenen en dat betekend dat ook de diverse soorten eenden weer terug keren. Deze Kuifeendjes zaten alweer op de plas waar ze de afgelopen jaren hebben gebroed.

zondag 1 maart 2009

Kraanvogels

Zowel gisteren als vandaag weer grote groepen overtrekkende Kraanvogels.