zaterdag 28 februari 2009

Kleine bonte specht

Ook vandaag weer veel overtrekkende Kraanvogels. En daardoor werd ik naar het Haaksbergerveen gelokt. Daar aangekomen kon ik dit vrouwtje van de Kleine bonte specht op de foto zetten. Dit is ook een soort die vroeg in het voorjaar het makkelijkst te zien en te horen is.

vrijdag 27 februari 2009

Merel

Vandaag een portretfoto van de Merel, hierop kun je de mooie oogring goed zien.

donderdag 26 februari 2009

Merel

Ze zijn nu op hun mooist de Merelmannen, schitterend bijna zwart en geeloranje snavel en oogring. En s'morgens en s'avonds zingen de eersten ook alweer hun melodietje. Deze foto heb ik een paar dagen geleden gemaakt tijdens een sneeuwbui.

woensdag 25 februari 2009

Haaksbergerveen

Het Haaksbergerveen op een windstille grijze winterdag. Het lijkt of de winter niet wil wijken, het is wel dooi, maar met niet meer dan 4 - 5 graden boven nul wil het ijs op enkele plaatsen nog niet weg.

dinsdag 24 februari 2009

Kraanvogels

Vandaag weer even de kans gehad om enkele foto's te maken. En het was een klein beetje voorjaar vandaag, de Wulpen en Kievitten zijn er weer. De kleine en grote bonte spechten waren aan het roffelen. En er kwam een groepje van acht Kraanvogels aan die wilden gaan rusten in het Haaksbergerveen. Jammer genoeg kwamen er net enkele recreanten via het fietspad het veen uit waardoor ze weer verder vlogen. Zo zie je maar rust is voor deze mooie vogels enorm belangrijk.

maandag 23 februari 2009

Staartmees

De afgelopen dagen geen mogelijkheid gehad om ook maar één foto te maken. Daarom maar een foto van een van de Staartmezen uit de Engbertsdijksvenen. Het blijven in ieder geval mooie vogeltjes om te zien.

zondag 22 februari 2009

Keep

Nog eentje dan van een vrouwtjes Keep. Dit zal voorlopig wel een van de laatste keren zijn dat ik ze van zo mooi dichtbij op de foto krijg.

zaterdag 21 februari 2009

Keep

Nog steeds komen de kepen op het voerplekje, zal wel niet lang meer duren voordat ze noordoosten vertrekken.

vrijdag 20 februari 2009

Staartmees

Deze Staartmees is een vaste bezoeker van een voerplekje in de Engbertsdijksvenen. Je hoeft hier maar even te wachten om ze te zien want ze komen geregeld een hapje halen.

donderdag 19 februari 2009

Groenling

Afgelopen dagen buiten geen plaatjes meer gemaakt moet het nu even doen met foto's van veleden weekend en toen alleen maar vogels op de plaat gezet.

woensdag 18 februari 2009

Goudhaantje

Na lange tijd weer eens een nieuwe soort op de voerplaats namelijk het Goudhaantje. Dit kleine 5 gram wegende vogeltje kwam even langs en ging snel even een hapje eten van de vetbollen.

dinsdag 17 februari 2009

Keep

Dit mannetje zat de afgelopen week zowat op mijn lens, doordat er een blad aan de onderkant van mijn schuilplaats zat is de linkerhoek van de foto niet helemaal scherp.

maandag 16 februari 2009

Haaksbergerveen

Het Haaksbergerveen op een koude wintermorgen, het zonnetje schijnt nog maar de bewolking neemt langzaam toe.

zondag 15 februari 2009

Staartmees

Staartmezen zijn zeer sociale dieren. Buiten het broedseizoen leven vogels in kleine groepen van ongeveer 20 exemplaren. Dwarrelend door twijgen en bomen roepen ze voortdurend naar elkaar. Blijft een lid van de groep ergens hangen, dan wordt er gewacht tot de achterblijver weer bij is. Bij ringonderzoeken is opgevallen dat als één lid van de groep gevangen wordt, de rest van de groep wacht tot hij weer losgelaten wordt. Dan pas vervolgen zij hun tocht.

zaterdag 14 februari 2009

Mist

Nogmaals een sfeer foto van een mistig Haaksbergerveen.

vrijdag 13 februari 2009

Boomkruiper

Eindelijk een redelijke foto van een Boomkruiper. Hier heb ik lang op moeten wachten en ik ben nog niet tevreden maar het begint erop te lijken.

donderdag 12 februari 2009

Reeën

Zaterdag liep dit trio Reeën in het veen, ze liepen vlak langs het wandelpad en ik kon ze dan ook redelijk op de foto krijgen. De bok heeft al een mooi gewei maar de stangen zijn nog wel omgeven door de bast, een soort dicht behaarde huid. Het gewei heeft aanvankelijk een vlezige kern. Later vindt, van onder af, kalk toevoeging plaats waardoor een snelle verbening plaatsvindt.

woensdag 11 februari 2009

Mist

Een foto gemaakt verleden week toen het voor de zoveelste keer weer eens grijs en mistig was. Dit weer accentueert het gevoel van de eenzaamheid en stilte in het hoogveen.

dinsdag 10 februari 2009

Winter in het riet

Tijdens een koude tocht door het Haaksbergerveen deze rietpluim vol met rijp op de foto gezet.

maandag 9 februari 2009

Roek

Vandaag een plaatje van een vliegende Roek. Deze vogels overwinteren en broeden in een redelijke kolonie tussen Haaksbergen en St. Isidorushoeve. Voor meer info over deze mooie vogel klik op deze link http://www.michelklemann.nl/roek/index.htm

zondag 8 februari 2009

Wintersbos

Nog een foto uit het Laarbos te Ommen. Dit keer het veel gefotografeerde bruggetje.

zaterdag 7 februari 2009

Buizerd

Vandaag een zwartwit foto van een wegvliegende Buizerd. Toen ik deze Buizerd op de foto wilde zetten bleef hij mooi op een paal zitten. Maar om een mooie foto te maken had ik te veel tegen licht en tot overmaat van ramp kwam er ook nog iemand aanrijden waardoor de Buizerd onrustig werd. Op het moment dat de Buizerd wegvloog en enkele meters voor mij langs ging heb ik maar afgeknipt, met dit als resultaat.

vrijdag 6 februari 2009

Laarbos Ommen

Een foto van een mooi zandweggetje met prachtige eiken in de berm. Deze plaat is gemaakt in het Laarbos te Ommen.

donderdag 5 februari 2009

Blauwe reiger

De blauwe reigers hebben het door de vorst de afgelopen dagen erg moeilijk gehad. Afgelopen dagen zag ik meerdere reigers die onderin een sloot liepen en niet meer de energie hadden om weg te vliegen. Een exemplaar lag voor dood tegen de slootkant aan en deze is door mij en een collega naar een vogelasiel gebracht. Misschien dat ze hem daar nog weer op de been kunnen krijgen. Maar eigenlijk is het een natuurlijk verschijnsel dat er tijdens een strenge winter veel reigers sterven.

woensdag 4 februari 2009

Ree in de mist.

Deze foto verleden week gemaakt op een behoorlijk mistige ochtend. Deze foto is niet bewerkt. Ik weet dat je van dit soort plaatjes moet houden, zelf vind ik deze wel geslaagd.

dinsdag 3 februari 2009

Winterbos

Een foto van een winters loofbos gemaakt in het Laarbos te Ommen. Het was deze dag schitterend winterweer mooi helder en een temperatuur net onder het vriespunt.

maandag 2 februari 2009

Pauw (Pavo cristatus)

Tijdens een wandeling in Ommen kwam ik bij het hertenkamp deze Pauw tegen en hij liet zich mooi van dichtbij fotograferen.

zondag 1 februari 2009

Zonsopkomst Engbertsdijksvenen

Nog net voordat het helemaal bewolkt werd nog een pachtige zonsopkomst. Deze foto is gemaakt in de Engbertsdijksvenen bij de Pluus een mooie schuilhut.