vrijdag 31 oktober 2008

Tjiftjaf

Afgelopen periode in mijn tuin bezig geweest om een opstelling te maken om de vogels rond huis te fotograferen. Ben begonnen met het maken van een schuilhut en het voeren van de vogels. Een van de vogels die zich het eerst liet fotograferen vanuit de schuilhut was deze tjiftjaf een soort die hier niet overwintert.

donderdag 30 oktober 2008

Wintertalingen

Nogmaals een foto van een paartje wintertalingen, op het moment van fotograferen stond er redelijk veel wind.

woensdag 29 oktober 2008

Steenuil


Geen beste foto maar ik wil hem toch plaatsen omdat dit de eerste steenuil is die ik op de foto heb gekregen. Ook de plaats waar deze steenuil zat was niet een plek die ik direct zou verwachten hij zat namelijk op het dak van een transportbedrijf.

dinsdag 28 oktober 2008

Buizerd

In deze periode kom je af en toe een Buizerd tegen die niet zo schuw is, misschien nog een jonge vogel of eentje die uit het noorden komt en geen negatieve ervaringen heeft gehad met mensen.
Maar hoe dan ook een schitterend mooie vogel blijft het.

maandag 27 oktober 2008

Grauwe gans

De laatste dagen zie en hoor je de ganzen weer overtrekken. Op deze foto een groep grauwe ganzen maar ook riet en kolganzen trekken volop.

zondag 26 oktober 2008

Doorkijkje

Tijdens het fotograferen in het Haaksbergerveen zag ik opeens tussen een groep eiken dit doorkijkje. Vanaf de anderekant stonden de dames ook nieuwschierig naar mij te kijken.

zaterdag 25 oktober 2008

Bonte strandloper

Een Bonte strandloper op de foto gezet aan de rand van het Haaksbergerveen.

vrijdag 24 oktober 2008

Haaksbergerveen

Nogmaals een foto gemaakt op het moment dat de zon net boven de horizon kwam en de mist nog boven het veen hangt.

donderdag 23 oktober 2008

Haaksbergerveen

Een beetje mist en een schitterende zonsopkomst en je proeft als het ware de mistieke sfeer van het veengebied.

woensdag 22 oktober 2008

Staartmees

De laatste dagen zie je in het bos grote groepen mezen en daar zitten ook veel Staartmezen tussen. Als je dan even stil gaat staan tegen een boomstam dan kun je ze met een beetje geluk op de foto krijgen.

dinsdag 21 oktober 2008

Tapuit

Een weekje geleden trokken er nog vrij veel tapuiten door ons land en een van die vogels kon ik in de Engbertsdijksvenen op de foto krijgen. de tapuit is een van die soorten die al broedvogel in ons land nog steeds achteruitgaat. Maar tijdens de najaars en voorjaarstrek zie je ze nog wel eens.

maandag 20 oktober 2008

Engbertsdijksvenen

Deze foto een paar weekjes geleden gemaakt in de Engbertsdijksvenen toen de Krenten op hun mooist gekleurd waren.

zondag 19 oktober 2008

Vliegenzwam

De vliegenzwam (Amanita muscaria) is de overbekende paddestoel met de rode of oranje hoed met witte stippen. Hij groeit gewoonlijk onder berken en naaldbomen op donkere en beschutte plekjes in het bos en komt in Nederland ook voor op wat zanderige grond. Hij behoort tot de familie van de Amanita en binnen deze familie huizen de mooiste, maar ook de meest giftige paddestoelen die er bestaan.

zaterdag 18 oktober 2008

Morgenstond heeft goud in de mond

Heerlijk om te fotograferen op een mooie mistige ochtend als de zon opkomt. Deze foto is gemaakt in het Haaksbergerveen toen de zon een eindje boven de horizon stond en er als je goed kijkt zijn ze nog zichtbaar, een groep ganzen overtrok.

vrijdag 17 oktober 2008

Wintertalingen


Wintertalingen die aan het voedsel zoeken in de slikrandjes van het Lauwersmeer.

donderdag 16 oktober 2008

Groene specht


Eindelijk een keer dicht genoeg bij om een redelijke foto te maken, alhoewel de foto door het raam van de auto is genomen en daarom is hij niet echt mooi. Maar wel een soort die je niet makkelijk op de foto krijgt. De groene specht heeft naast grijsgroene rug en vleugels een rode pet (mannetje en vrouwtje). Het mannetje heeft bovendien rode wangstrepen en een helder gele stuit. Hij roffelt niet vaak en niet hard, maar zijn luide, lachende roep laat hij vaak horen. Hij heeft zoals de meeste spechten een govende vlucht.

woensdag 15 oktober 2008

Herfst

Het is soms echt prachtig in het bos, mooie paddestoelen en geweldige herfstkleuren.

dinsdag 14 oktober 2008

Zwartkop

Zwartkoppen zijn zomervogels, die normaal gesproken in de herfst naar het zuiden trekken. Maar niet alle zwartkoppen doen dat. Zwartkoppen blijven steeds vaker hier. Vooral in het westelijk deel van Nederland, waar het door de invloed van de zee meestal wat milder is. Sommigen wijten het aan onze goed voorziene voedertafels in winterse tijden. De zwartkop is als een soort alleseter. Zelfs brood wordt met graagte gegeten en verder allerlei soorten wintervoer, vet, appels en zaden. Hetgeen op zich niet zo bijzonder is, want veel insektenetende zangvogels schakelen in het najaar op ander voedsel over.

maandag 13 oktober 2008

Zanglijster

Inmiddels zal deze zanglijster al wel vertrokken zijn richting het zuiden. Maar de afgelopen weken heeft hij zich volgegeten met diverse soorten bessen om zo voldoende kracht te krijgen voor de lange reis naar het middelandse zeegebied.

zondag 12 oktober 2008

Groene zandloopkever

Deze foto heb ik in september tijdens een heerlijke zonnige dag gemaakt in de Engbertsdijksvenen. De groene zandloopkever wordt 10,5 tot 14,5 mm. groot. De dekschilden zijn opvallend groen met enkele lichte vlekjes. Duidelijk te herkennen zijn de als een sikkel uitstekende, getande monddelen en de grote, uitstekende ogen. Verspreiding : in Europa één van de bekendste en talrijkste vertegenwoordigers van het geslacht Cicindela. Te vinden op zandige of zandlemige grond, boswegen of hooiland. Deze kevers zijn van april tot september te vinden. Ze jagen bij voorkeur op spinnen en insecten, die ze na visuele waarneming bliksemsnel overvallen. Bij bedreiging vleigen ze plots omhoog.

zaterdag 11 oktober 2008

Tjiftjaf


Nogmaals een foto van een Tjiftjaf. Warschijnlijk is deze op weg naar het zuiden.
De Tjiftjaf is in het vroege voorjaar als één der eersten weer terug. Dat is vaak in de eerste helft van Maart. Uiteraard afhankelijk van de duur en intensiviteit van de winter. Overwinteren doet de Tjiftjaf in de landen rond de Middellandse zee.

vrijdag 10 oktober 2008

Tjiftjaf


Met dit mooie weer zie je en af en toe hoor je ze ook nog de Tjiftjaf. Deze foto kon ik vanuit mijn keukenraam maken. Deze vogel was druk bezig allerlei insecten tussen de struiken te zoeken.

donderdag 9 oktober 2008

Geelbaardroofvlieg

Deze enorme roofvlieg een paar weken geleden in de Engbertsdijksvenen op de foto gezet. Het beestje was ongeveer 2,5 cm lang. Roofvliegen vallen vaak behoorlijk grote prooien aan. Soms zelfs prooien die veel groter zijn dan zijzelf. De geelbaardroofvlieg bijvoorbeeld eet heel graag waterjuffers.

woensdag 8 oktober 2008

Kastanjeboleet

De Kastanjeboleet is één van de meest algemene boleten van Nederland en gemakkelijk te herkennen aan de roodbruine hoed, die aan de kleur van de paardekastanje doet denken.

dinsdag 7 oktober 2008

Pimpelmees

Deze Pimpelmees op de foto gezet in het Lauwersmeergebied maar het is een soort die in deze periode weer volop is te zien in en rond de tuinen.

maandag 6 oktober 2008

Haaksbergerveen

Nogmaals een sfeerplaatje van een mistige ochtend in het Haaksbergerveen.

zondag 5 oktober 2008

Meerkoet

Gewoon even snel op de foto gezet deze Meerkoet. Ze zijn inmiddels weer vertrokken uit o.a. het Haaksbergerveen, richting grote open wateren en rivieren.

zaterdag 4 oktober 2008

Kleine vuurvlinder

Deze foto van een Kleine vuurvlinder is gemaakt in de Fayerseheide.

vrijdag 3 oktober 2008

Haaksbergerveen

Ruim een week geleden was het s'morgens heerlijk om de zon te zien opkomen in de mist. Als je dan zo in alle vroegte door het veen loopt dan zie je het licht langzaam kleuren, altijd weer prachtig om mee te maken.

donderdag 2 oktober 2008

Zilvermeeuw

Deze zilvermeeuw was volgen mij uitgeteld, moet in ieder geval lekker gapen. Zag op de foto dat deze ook nog is geringd.

woensdag 1 oktober 2008

Lauwersmeer

Het tegengaan van de verruiging kan door jaarlijks te maaien en te kappen. Maar dat werkt zeer verstorend op de natuur en is zeer arbeidsintensief. Vandaar dat Staatsbosbeheer besloten heeft om natuurlijke 'maaiers' in te zetten. En na vele jaren experimenteren blijkt de combinatie van Schotse hooglanders en konikpaarden de beste resultaten te geven. Deze dieren proberen het open landschap te behouden. Maar het blijkt dat zij de verruiging niet helemaal kunnen stoppen.