zondag 31 augustus 2008

Paddestoel

Ondanks het schitterend mooie weer vandaag zie je zo hier en daar ook alweer een paddestoel staan, de eerste voorbode van de herfst.

zaterdag 30 augustus 2008

Heidkikker

Op het ogenblik zie je in zowel het Haaksbergerveen en in het Engbertsdijksveen enorm veel kikkers. Dit kunnen groene en bruine kikkers zijn, maar ook heidkikker kun je tegen komen.

vrijdag 29 augustus 2008

Zanglijster

Deze Zanglijster zat heerlijk te smullen van de vlierbessen toen hij hoog in de lucht een Sperwer gewaar werd. Om hem goed in de gaten te houden rekte hij zich flink uit en verscholen tussen de takken bleef hij muisstil zitten.

donderdag 28 augustus 2008

Heksenboter

Heksenboter is een slijmzwam behorende tot het geslacht Fulgio. Heksenboter is het best te vinden na een regenbui bij warm weer. Het is een slijmzwam die helemaal geen paddestoel is omdat hij geen zwamdraden bezit. Toch wordt hij wel door paddestoeldeskundigen bestudeerd. De slijmzwammen ondergaan een tien-delige ontwikkelingscyclus. Wat wij in het bos tegenkomen is het protoplasma dat eruit ziet als een netwerk van aderen en zich waaiervormig uitbreidt. In het kussenvormige vruchtlichaam, dat duidelijk geel is, rijpen de sporen. Als dit gele kalklaagje verdwenen is blijft er een bruine massa met rijpe sporen, met daar tussen draadjes, over. De sporen kunnen nu door de wind verspreid worden.

woensdag 27 augustus 2008

Gladde slang

Soms kom je met wat geluk een soort tegen die je niet dagelijks ziet, vandaag was dat deze Gladde slang. Een collega zag hem en via het mobietje werd ik gewaarschuwd gelukkig was ik vlak bij hem in de buurt en kon deze foto maken.
Gladde slangen worden weinig gezien en ook nog eens veel verward met de Adder.
Gladde slangen komen vooral voor in heideterreinnen, hoogvenen en op stuwwallen en zijn in hun verspreiding duidelijk beperkt tot zandgronden.

dinsdag 26 augustus 2008

Merel

Deze merel is aan het genieten van de bessen die nu volop aanwezig zijn, ze eten zich er bijna helemaal tonnetje rond mee.

maandag 25 augustus 2008

Ooievaar

Afgelopen week streek er een groep van 8 Ooievaars neer in het beekdal van de koffiegoot. Collega's waren daar bezig met maaiwerkzaamheden en daardoor kwamen er veel kikkers uit het lange natte gras en dat was natuurlijk goed voer voor deze groep ooievaars.

zondag 24 augustus 2008

Watersnuffel

Deze watersnuffel de afgelopen dagen veel gezien in het Haaksbergerveen en daar ook op de plaat gezet.
De Watersnuffel lijkt erg op de andere waterjuffers. Het verschil zit hem in de tekeningen op het borststuk en segmenten. Op de foto het blauwe mannetje. Het vrouwtje is licht groen van kleur. De grootte van deze juffer varieert van 32 tot 35 mm.

zaterdag 23 augustus 2008

Gewoon vuurzwammetje

Deze paddestoelen trof ik samen met een collega bij toeval aan in de Engbertsdijksvenen.

vrijdag 22 augustus 2008

Geelvlekheidelibel

Nogmaals een foto van de schitterende Geelvlelheidelibel. Deze foto is gemaakt in het Haaksbergerveen langs de koffiegoot.

donderdag 21 augustus 2008

Juffer


Deze foto is gemaakt in het Haaksbergerveen het licht was behoorlijk hard. Ik heb de achtergrond iets donkerder gemaakt.

woensdag 20 augustus 2008

Boerenzwaluw

Verleden week kon ik deze jonge Boerenzwaluw op mijn gemak vanuit de auto op de foto zetten. Op een afrastering ergens in de Engbertsdijksvenen zaten twee jonge zwaluwen die gewoon bleven zitten toen ik er met de auto op circa één meter afstand al fotograferend langs kwam.

dinsdag 19 augustus 2008

Koraaljuffer

Deze foto van een koraaljuffer heb ik in het Haaksbergerveen gemaakt. De koraaljuffer is duidelijk vel rood. Dit geldt voor het hele lichaam. Ze worden ongeveer 26 tot 34 mm groot en vliegen later dan de vuurjuffer. Deze juffer kun je aantreffen van mei tot augustus met de grootste aantallen in juli en augustus. In Nederland is deze juffer vooral te vinden in hoogveengebieden en voedselarme vennen. Hij is in Nederland vrij zeldzaam, vooral nog in Drenthe, Brabant en Limburg te vinden.

maandag 18 augustus 2008

Groot populierenhaantje

Deze twee mogen wel opschieten anders vallen ze al parend naar beneden, want die larven hebben wel verschrikkelijk veel honger.

zondag 17 augustus 2008

Haaksbergerveen

Deze foto is gemaakt toen er twee onweersbuien over het Haaksbergerveen trokken. De bui op de foto is net geweest en de zon kwam er even lekker door en toen heb ik deze foto gemaakt.

zaterdag 16 augustus 2008

Gewone pantserjuffer

Gisteren een foto van een mannetje vandaag een plaatje van het vrouwtje van de gewone pantserjuffer.

vrijdag 15 augustus 2008

Gewone pantserjuffer

Een foto van een mannetje van de gewone pantserjuffer. Deze soort kwam ik de afgelopen dagen in redelijke aantallen tegen in een deel van de Engbertsdijksvenen.

donderdag 14 augustus 2008

Bontzandoogje

Dit is niet de eerste keer dat ik een bontzandoogje plaats maar ik vind deze zelf erg mooi, lekker rustig van kleur en mooi scherp.

woensdag 13 augustus 2008

Groot populierenhaantje

Gisteren dit groot populierenhaantje op de plaat gezet in de Engbertsdijksvenen. Het ging niet bepaald gemakkelijk want er stond vrij veel wind en dat is de vijand van de macrofotograaf.
Deze soort komt vooral op ratelpopulieren in vochtige bossen voor. Hij is niet zo algemeen in Nederland en België. Enigszins warmteminnend.

dinsdag 12 augustus 2008

Hooibeestje

Een foto van een Hooibeestje een vlindertje dat ik in het Haaksbergerveen heb gefotografeerd.
Het hooibeestje leeft in korte, open, droge tot vrij vochtige en vrij voedselarme graslanden, heiden en pioniersvegetaties en heeft een voorkeur voor mozaïekvormige vegetaties. Nectar wordt gevonden in de ruigere en bloemrijkere gedeelten van dit landschap. De hoogste dichtheid wordt gevonden in droge heidegebieden.

maandag 11 augustus 2008

Zweefvlieg

Nog maar weer een macrofoto van een zweefvlieg, hoop binnenkort weer wat andere plaatjes te schieten.

zondag 10 augustus 2008

Weidebeekjuffer

Deze foto verleden week met zeer veel wind gemaakt dus erg moeilijke omstandigheden voor een macro opname. Het is een foto van een mannetje weidebeekjuffer. Deze soort komt gelukkig nog veel voor langs de Buurserbeek. Ik vind het altijd prachtige diertjes.

zaterdag 9 augustus 2008

Inpakken

Deze kleine spin had een flinke vlieg in zijn web gevangen. Snel schoot ze onder de bladeren vandaan en na een beet werd de vlieg vlug ingepakt.

vrijdag 8 augustus 2008

Geelvlekheidelibel

Deze mooie Geelvlekheidelibel waargenomen en op de foto gezet in het waterpark Lankheet. Het is een prachtige libelle die veelal voorkomt op moerassige plekken.

donderdag 7 augustus 2008

Haaksbergerveen

Vandaag een plaatje van het Haaksbergerveen met een schitterende wolkenlucht.

woensdag 6 augustus 2008

Struiksprinkhaan

Deze foto van een Struiksprinkhaan heb ik gemaakt in mijn tuin. Ik kon van dit beest in alle rust een serie foto's maken maar het viel nog niet mee om alles van het beestje op de foto te krijgen, want hij heeft erg lange voelsprieten en achterpoten

dinsdag 5 augustus 2008

Bloemen

Vandaag een foto van bloeiende bloemen, een keer iets anders dan insekten. Komt eigenlijk omdat ik vandaag niet veel heb kunnen fotograferen. Maar ook deze is wel de moeite waard vind ik.

maandag 4 augustus 2008

Heidelibel

Waarschijnlijk een jonge bloedrode heidelibel. Deze heb ik een weekje geleden op de plaat gezet in het waterpark Lankheet.

zondag 3 augustus 2008

Zweefvlieg

Nogmaals een foto van een zweefvlieg. Deze foto heb ik afgelopen donderdag gemaakt het licht was wel erg hard.

zaterdag 2 augustus 2008

Pyamazweefvlieg

Deze mooie Pyamazweefvlieg zat op een bloeiende Hortensia in mijn eigen tuin. Hij bleef rustig zitten en ik kon hem dan ook mooi op de foto krijgen.

vrijdag 1 augustus 2008

Twents landschap

Zo maar een plaatje geschoten tijdens een van de fietstochten die we deze vakantie hebben gemaakt. De foto is genomen in de omgeving van Diepenheim.