maandag 30 juni 2008

Grote Lijster

Een foto van een grote lijster, deze had ik nog niet eerder op de foto gezet. De foto is helaas niet honderd procent scherp maar volgende keer hoop ik dat ik iets meer tijd krijg om hem er goed op te krijgen.

zondag 29 juni 2008

Metaalvlinder

Deze foto van een Metaalvlinder heb ik gemaakt in een natuurgebied in de omgeving van Vriezenveen.
Op zonnige dagen kan de dagactieve metaalvlinder worden waargenomen bij het bezoeken van bloemen van diverse kruiden. Een niet zo gewone soort die vooral voorkomt op de zandgronden in het oosten van het land en op Waddeneilanden; komt lokaal ook voor in het veenweidegebied.
De vlinders vliegen vooral bij zonnig weer. Ze besteden veel tijd aan het bezoeken van bloemen zoals jakobskruiskruid, klaver, slangenkruid en distels, waarop ze bij bewolkt weer rusten. Parende exemplaren worden vooral ´s middags gezien. Op warme avonden beginnen de mannetjes soms rond een uur voor zonsondergang opnieuw te vliegen.

zaterdag 28 juni 2008

Kleine bij

Vermoedelijk een Grasbij, een kleine (10 tot 13mm) soort die veel voorkomt. Deze foto is verleden week gemaakt in het Haaksbergerveen.

vrijdag 27 juni 2008

Distelboktor

Alweer een foto van een boktorsoort, deze heet Distelboktor en ook deze is fraai om te zien.

donderdag 26 juni 2008

Roodborsttapuit

Een foto van een jonge Roodborsttapuit gemaakt in de Engbertsdijksvenen. Jammer genoeg zat deze op het puntdraad en niet op een mooie tak of struik.

woensdag 25 juni 2008

Groot dikkopje

In veel gebieden zie je ze weer vliegen, tenminste als je goed kijkt want ondanks de naam Groot dikkopje is deze vlinder maar 12 tot 15 mm groot. Ze komen vooral voor in vrij vochtige graslanden en ruigten, zoals vochtige heide met pijpenstrootje en op open plekken in het bos.

dinsdag 24 juni 2008

Gevlekte smalbok

Deze foto van de Gevlekte Smalbok is genomen in het Haaksbergerveen. Deze soort komt voornamelijk voor in de bosranden en in loofbossen.

maandag 23 juni 2008

Haaksbergerveen

Deze foto is gemaakt aan de rand van het Haaksbergerveen, het betreft een weiland dat helemaal vol staat met boterbloemen.

zondag 22 juni 2008

Rode smalbok

De laatste tijd wel erg veel bezig met het fotograferen van insekten, maar er zijn er ook zoveel en soms zo mooi. Dit is een foto van het mannetje rode smalbok, een boktorsoort die op het ogenblik overal in het Haaksbergerveen is te vinden.

zaterdag 21 juni 2008

Sprinkhaan

Deze sprinkhaan gefotografeerd in een weiland in Markelo.

vrijdag 20 juni 2008

Heideblauwtje

Afgelopen dagen vlogen de schitterend mooie Heideblauwtjes volop. Deze foto heb ik aan het eind van de middag gemaakt in het Haaksbergerveen. Het licht was toen echt mooi en de vlinders lieten zich redelijk goed benaderen.

donderdag 19 juni 2008

Gekraagde roodstaart

De gekraagde roodstaart is een prachtige vogel om te zien maar ik heb hem nog steeds niet perfect kunnen fotograferen. Deze foto van een mannetje is eigenlijk vanuit een te laag standpunt gemaakt, maar kon helaas niet anders, volgende keer beter.

woensdag 18 juni 2008

Bruin zandoogje

Het bruin zandoogje is een vlinder die nog in redelijke aantallen voorkomt.
De vlinder vliegt in juni en augustus in heel Nederland. Hij vliegt ook nog als het een beetje regent. Met zonnig warm weer is het bruine zandoogje veel actiever dus dan zul je hem eerder zien. Wat heel grappig is, is dat het bruin zandoogje bijna altijd in groepen leeft. Als je één vlinder ziet, zitten er vast meer.

dinsdag 17 juni 2008

Geelbaard roofvlieg

Deze vlieg zag ik verleden week in het natuurgebied De Borkeld, kon natuurlijk niet nalaten om hem op de foto te zetten. Thuis proberen uit te zoeken welke soort het is en daar kwam ik op de Geelbaard roofvlieg.

maandag 16 juni 2008

Gaai

Verleden week was ik in de Engbertsdijksvenen toen deze Gaai op een hek ging zitten met in zijn snavel een flinke harige rups. Hij was druk bezig om deze rups dood te maken en met al dat schuren over de plank misschien ook wel om van al die haren op het beest af te komen.

zondag 15 juni 2008

Hommel

Een foto van een hommel en na een beetje zoeken is het zeer waarschijnlijk een Veldhommel.
De Veldhommel is ook een gewone soort in tuinen en zeer lastig te onderscheiden van de aardhommel. Weliswaar is hij iets kleiner, maar dat zie je vaak pas goed als beide soorten tegelijk te zien zijn. Bovendien is de grootte bij beide soorten erg variabel. Met name de eerste werksters kunnen opvallend veel kleiner zijn dan de latere. De koningin is tot 2 cm. lang en bereikt een spanwijdte van 35 tot 40 mm. De werksters zijn enorm variabel: lengte 9 tot 16 mm, spanwijdte 20 tot 33 mm.

zaterdag 14 juni 2008

Heideblauwtje

Donderdag kon ik dit schitterende Heideblauwtje fotograferen in de Borkeld bij Markelo.
Het heideblauwtje komt voor op warme plaatsen met lage begroeiing, zoals heide en schrale graslanden. Ze kunnen droog tot matig vochtig zijn.

vrijdag 13 juni 2008

Lelie

Foto gemaakt in mijn tuin, van de binnenkant van een bloem met de meeldraden.

donderdag 12 juni 2008

Grauwe klauwier

Vandaag een foto van een vogelsoort die niet elke dag ziet namelijk de grauwe klauwier.
De grauwe klauwier is een broedvogel van ruige, halfopen gebieden met opslag van struweel of jong geboomte. De aanwezigheid van flink wat grote insekten als kevers, bijen en hommels is erg belangrijk, zij vormen de hoofdmoot van het menu. Verder worden hagedissen, kleine zoogdieren en jonge vogels gegeten. De naam 'klauwier' slaat op de gewoonte van de vogels om een voorraadje prooidieren op te hangen aan de doornen van bramen of andere stekelige struiken. Grauwe klauwieren zijn trekvogels en overwinteren in zuidelijk Afrika. Grauwe klauwieren zijn erg zeldzaam geworden en worden alleen nog gevonden in kleinschalige, zeer gevarieerde landschappen, zoals hoogvenen en enkele kleinschalige, oude akker- en weidelandschappen.

woensdag 11 juni 2008

Ronde zonnedauw

Een close up van een ronde zonnedauw, je ziet hir goed dat op alle tentakels druppeltjes zitten die ook in de zon niet opdrogen. De dauwdruppels trekken muggen en andere insekten aan, die aan de bladeren blijven kleven, als ze met deze druppels in aanraking komen. Daarna vindt er een keten van reacties plaats, waarbij het insekt een hopeloze strijd moet strijden. want bij het spartelen om los te komen, kunnen ze andere druppels raken en dan kleven nog meer vast. Door mierezuur, dat de bladeren afscheiden, wordt een klein deel van het eiwit van het insekt opgelost. Door dit eiwit wordt de rest van het blad geprikkeld en langzamerhand gaat het blad zich dan om het insekt heenrollen. De volgende stap is de vertering. De tentakels gaan enzymen afscheiden, die de eiwitten van de mug afbreken. De aminozuren, die bij deze afbraak ontstaan, worden door de tentakels ook opgezogen en zodoende wordt de stikstofvoorraad van de plant aangevuld. Het hele verteringsproces duurt enkel dagen en daarna ontrolt het blad zich weer.

dinsdag 10 juni 2008

Wulp

Laatst zag ik een paartje wulpen met jongen lopen, toen ik even stopte met de auto kwam deze direct alarmerend naar mij toe. Ik heb gauw even een paar foto's gemaakt en heb ze toen snel weer met rust gelaten.

maandag 9 juni 2008

Grote Knoopwesp

Gisteren in mijn tuin op de foto gezet deze Grote Knoopwesp.
De grote knoopwesp is inderdaad onze grootste. Opvallend is verder dat de verschillen in grootte tussen mannetjes en vrouwtjes vaak maar klein zijn. Mannetjes worden 9 tot 15mm lang, vrouwtjes 11 tot 16mm. De vrouwtjes herken je het best aan de relatief brede kont. De mannetjes zijn met een loep wel van de andere knoopwespmannetjes te onderscheiden. Ze hebben namelijk enkele lange haren op het laatste antennelidje. Toch blijft het benoemen van knoopwespen op uiterlijk een moeizaam gebeuren.

zondag 8 juni 2008

Nachtvlinder

Deze foto de afgelopen week gemaakt, soort is waarschijnlijk een spanner maar welke precies weet ik nog niet. Nog maar eens een keer zoeken op internet.

zaterdag 7 juni 2008

Zonnedauw

De een zijn dood is de andere zijn brood. Zo is het ook hier, het vleesetende plantje zonnedauw heeft hier een lantaarntje gevangen met zijn kleverige druppels. De juffer zal langzaam oplossen en de plant zal hem zodoende opeten.

vrijdag 6 juni 2008

Watersnuffel

Weer een foto van een juffer-soort, dit keer een plaatje van een vrouwtje Watersnuffel.

donderdag 5 juni 2008

Boompieper

Ik zag deze boompieper zo mooi tussen de bladeren zitten zingen, moest er wel een foto van maken. De boompieper lijkt erg op de graspieper. Beide vogels zijn ongeveer zo groot als een mus. De boompieper is iets steviger gebouwd. Aan het geluid en gedrag zijn ze nog het meest te onderscheiden van de graspieper. Wanneer ze opvliegen van een struik laten ze zich vaak onder luid gezang neerstrijken op een andere struik of boom. Hierbij vallen de brede vleugels en de wijdt uit elkaar staande staartveren extra op. De borst van de boompieper is licht gekleurd met donkere vlekken. Op de zijkant zijn duidelijk de lichte lijnen te zien die de opgeklapte vleugels sieren.

woensdag 4 juni 2008

Lantaarntje

Deze mooie juffer met de naam Lantaarntje zag ik laatst in mijn eigen tuin en toen kon ik hem niet op de foto krijgen, gisteravond lukte het wel in het Haaksbergerveen.

dinsdag 3 juni 2008

Reegeit

Vanmiddag moest ik in een grasland enkele palen plaatsen om een paar Orchideeën te beschermen voor het komende maaiseizoen. In het betreffende grasland liggen vaak reeën en in deze periode hebben ze ook vaak hun kalfjes daar verstopt. Deze geit sprong op en liep met een grote boog om mij heen en aan het gedrag was duidelijk te zien dat er in de buurt nog een kalf moest liggen. Heb er niet naar gezocht ben snel weer verder gegaan met mijn werk.

maandag 2 juni 2008

Strontvlieg

Dit plaatje in de omgeving van mijn huis gemaakt, de vlieg op deze foto is een Strontvlieg.
Deze algemene vliegen leven niet van mest maar van nectar (en een occasioneel ander insect dat ze leegzuigen). Mest hebben ze enkel nodig voor hun voortplanting. Vandaar dat je ze dikwijls aantreft in de buurt van schapenkeutels of Koeievlaaien. Daar proberen de mannetjes een wijfje te vinden, dat na de paring de eitjes afzet op de mest. Die eitjes beschikken over vleugelachtige uitsteeksels om niet weg te zakken in al te verse mest. Ook de larve leeft niet van mest, maar van andere insectenlarven die wel van mest leven, vooral vliegenlarven.

zondag 1 juni 2008

Vlieg

De afgelopen dagen was ik niet zo mobiel als normaal, dus weinig op de foto kunnen zetten. Deze vlieg kon ik in mijn eigen tuin op de foto krijgen. De foto is niet helemaal scherp maar vond hem goed genoeg om deze keer te plaatsen.