maandag 31 maart 2008

Vink

Overal hoor je ze weer zingen de mannetjes Vinken. Ze zijn schitterend van kleur en zijn nu volop te zien en te horen.

zondag 30 maart 2008

Brandgans

Afgelopen week zag ik dit paartje Brandgans in het Haaksbergerveen zwemmen, heb ze gelijk op de foto gezet. Voor zover ik weet heeft de Brandgans nog nooit in het Haaksbergerveen gebroed dus wie weet misschien dit jaar.

zaterdag 29 maart 2008

Fazant

Een schitterend mooi gekleurde Fazanthaan liep langs en ik kon vanuit de auto nog snel deze foto maken voordat hij wegvloog, De foto is niet heel scherp meer ik vond de haan zo mooi gekleurd dat ik hem er toch maar opzet.

vrijdag 28 maart 2008

Wilg

Het begint nu echt voorjaar te worden in het bos de Wilgenkatjes bloeien en de eerste trekvogels zijn weer terug. We gaan wat mij betreft weer een mooi jaargetijde in.

donderdag 27 maart 2008

Reebokken

Vandaag een foto van drie Reebokken die stonden te grazen aan de rand van het Haaksbergerveen. Het zijn alle drie nog jonge bokken met het gewei nog in de bast.

woensdag 26 maart 2008

Koe

Gewoon dit plaatje geplaatst omdat ik vind dat het wel iets heeft. Het geeft in iedergeval de sfeer van de stal weer.

dinsdag 25 maart 2008

Haas

Dit keer een Haas die via een zandweggetje zijn heil elders wil gaan zoeken. Deze foto is een tijdje geleden gemaakt toen de Hazen begonnen met hun paartijd ook wel het rammelen genoemd.

maandag 24 maart 2008

Vlieg

Als het zonnetje schijnt dan komen ook weer de insecten te voorschijn en dan is het weer leuk om met een macro-objectief bezig te zijn. Deze vlieg liet zich redelijk op de foto zetten.

zondag 23 maart 2008

Grauwe gans

Terwijl de vrouwtjes op het nest zitten te broeden vliegen de mannetjes rond om een oogje in het zeil te houden.

zaterdag 22 maart 2008

Haaksbergerveen

Dit keer een foto van de overgang van zand naar veen. Wanneer de omstandigheden hier optimaal waren geweest dan was hier een zogenaamde laggzone geweest. Maar helaas is dit nog niet zover.

vrijdag 21 maart 2008

Reebok

Soms zie je ze rustig lopen de andere keer weten ze niet hoe snel als ze moeten vluchten.
Deze Reebok springt met grote sprongen over de heide. Het lijkt wel of hij zweeft zo elegant springt hij.

donderdag 20 maart 2008

Reeën

Soms loop je door het bos en met een beetje geluk kom je een groepje Reeën tegen. In eerste instantie dacht ik dat ik ze had opgeschrikt maar op een gegeven moment keken ze ergens anders na. Afijn wat maakt het uit als je ze in alle rust op de foto kunt zetten en ze pas na een poos in de gaten hebben dat jij er ook staat. Mooi Toch?

woensdag 19 maart 2008

Wilde eend

Verscholen tussen enkele bomen en takken stond dit vrouwtje Wilde Eend lekker in het zonnetje te genieten.

dinsdag 18 maart 2008

Zebraspin of Harlekijnspin

Deze Spin wordt Zebraspin maar ook Harlekijnspin genoemd. Ik kon hem afgelopen weekend op de foto krijgen toen het zonnetje lekker op de buiten muur scheen.
D
e springspinnen (in totaal ongeveer vierduizend soorten) zijn te herkennen aan de twee grote middelste ogen, opzij daarvan sluiten drie kleinere ogenparen aan. Eveneens typisch voor deze familie is de gedrongen lichaamsbouw en het puike springvermogen. De harlekijnspin wordt vijf tot zeven mm groot en is opvallend zwart en wit gestreept.
Verspreiding : één van de meest voorkomende springspinnen. Verkiest gebouwen en muren, waar ze het hele jaar aan te treffen zijn.
De grote ogen van de springspinnen behoren tot de beste van het spinnenrijk. Ze zijn gebouwd als een telelens en zijn voorzien van een beweeglijk netvlies waarmee verandering van de gezichtshoek mogelijk is, net als bij bewegende ogen.

maandag 17 maart 2008

Aalscholver

Deze foto is gemaakt vanuit de auto, de Aalscholver zat op een lantarenpaal. Dus snel stoppen en een foto maken anders was de vogel weer gevlogen. Door het snel moeten handelen is de foto niet helemaal zo geworden als ik had gehoopt maar leuk genoeg om te laten zien.

zondag 16 maart 2008

Scholekster

Ze zijn weer terug de Scholeksters. Deze foto een paar dagen geleden gemaakt in het Haaksbergerveen van dit paartje. De Scholekster is dit jaar gekozen tot vogel van het jaar.
Scholeksters zijn vrij stevig gebouwde, zwart-witte steltlopers die algemeen in het binnenland kunnen worden aangetroffen. De grootste aantallen bevinden zich in het Noorden en Westen van het land, de Veluwe, Zuid-Limburg en Flevoland huisvesten nauwelijks Scholeksters. Opvallend is dat scholeksters vaak allemaal dezelfde kant op zitten, zodat ze elkaar niet hinderen wanneer gevlucht moet worden voor naderend gevaar.

zaterdag 15 maart 2008

Grauwe ganzen

Drie invallende Grauwe ganzen op de foto gezet tijdens bezoek aan de Mepperhooilanden.

vrijdag 14 maart 2008

Waterdruppel

Een tijdje terug op een mistige ochtend zag ik deze druppel aan een tak hangen ik kon het niet laten er een foto van te maken.

donderdag 13 maart 2008

Zwarte Specht

Afgelopen maandag liep ik met collega's in een natuurgebied langs de IJssel bij Olst toen we deze Zwarte Specht bezig zagen. Het dier een vrouwtje was druk bezig met het opschonen en verder uithakken van een nest. De spaanders vlogen in het rond.

De zwarte specht is een grote, zwarte vogel en onderscheidt zich met deze kenmerken meteen van de andere in Nederland levende spechten. De vogel leeft voornamelijk in bossen waar het nest uitgehakt wordt in een oude boom. Door de grote, ovale ingang is het nest te onderscheiden van de nesten van andere spechten. In de vlucht valt op dat de vogel in een rechte lijn vliegt, terwijl de meeste andere spechten een golvende vlucht hebben. Het voedsel van de zwarte specht bestaat uit mieren, andere insecten en kleine diertjes. De zang is een lachend geluid dat erg lijkt op de zang van veel andere spechten.
Het vrouwtje is van het mannetje te onderscheiden doordat bij haar enkel het achterhoofd rood gekleurd is, terwijl het mannetje een geheel rode kruin heeft.

woensdag 12 maart 2008

Haas

Een Haas vluchtend over akker. Het is dat hij zich beweegt maar wanneer hij stil ineengedoken blijft zitten dan is hij bijna niet te zien.

dinsdag 11 maart 2008

Eik

Nogmaals een foto uit de Mepperhooilanden. Dit keer een prachtige eik die daar net op het droge staat en van daaruit de boel lijkt te bewaken.

maandag 10 maart 2008

Kleine Plevier

Op 3 maart deze Kleine Plevier gefotografeerd in de buurt van de Engbertsdijksvenen.
Het is in iedergeval mijn vroegste waarneming ooit.
De kleine plevier is een echte pioniersoort. Dat wil zeggen dat hij op plekken broedt die tijdelijk geschikt zijn om te broeden (afgravingen, bouwplaatsen, opspuitingen, grindgaten) en een jaar later weer verkast omdat de omstandigheden op de 'oude' broedplaats zo veranderd zijn dat ze er niet meer willen broeden.Kleine plevieren worden nog weleens een verward met bontbekplevieren, maar deze hebben een oranje snavelbasis, oranje poten en geen geel oogringetje. Bovendien is de bontbekplevier veel meer aan de kust te vinden dan de kleine plevier die meer van het binnenland hou

zondag 9 maart 2008

Vlieg

Gisteren heerlijk foto's gemaakt met de macro-lens, gewoon lekker uitproberen. En deze foto van een vlieg is één van de resultaten.

zaterdag 8 maart 2008

Blauwe Kiekendief

Deze foto van een schiterend mooi mannetje Blauwe Kiekendief heb ik afgelopen woensdag gemaakt in het Haaksbergerveen.
De Blauwe Kiekendief zit als broedvogel duidelijk in de gevarenzone in Nederland. De populatie floreerde in de jaren tachtig, en bereikte haar top in 1993 met bijna 120 broedparen op de Waddeneilanden. In slechts tien jaar tijd halveerde de Waddenpopulatie echter naar ongeveer 60 paren.

vrijdag 7 maart 2008

Keep

Deze foto kon ik een week geleden maken vauit mijn huis deze Keep kwam geregeld op mijn voerplaats maar telkens als ik hem op de foto wilde zetten dan was meneer verdwenen. Maar na lang wachten kreeg ik de kans om dit mooie vogeltje op de plaat te krijgen.
Vooral in de winter is de keep in Nederland te zien, meestal als doortrekker, maar soms ook als wintergast, samen met vinken in grote groepen en op plaatsen waar voldoende voedselaanbod is.

donderdag 6 maart 2008

Eiken

Deze schitterende eiken-houtwal heb ik verleden week in de Mepperhooilanden op de foto gezet. Vind zelf de lijnen die uiteindelijk op de horizon aan de rechterzijde van de foto bij elkaar komen mooi.

woensdag 5 maart 2008

Bloem

Dit keer een macro opname van een bloem, gewoon omdat ik het een mooi plaatje vind.

dinsdag 4 maart 2008

Goudplevier

Zowel verleden week in de Mepperhooilanden als vandaag in de Engbertsdijksvenen waar ik deze foto heb gemaakt zag ik meer Goudplevieren dan ik de laatste 30 jaar heb gezien. Een geweldige gezicht een graslan of een akker vol met deze vogels.
De goudplevier is sinds 1937 als regelmatige broedvogel verdwenen. Er zijn na die tijd nog welke enkele baltsende mannetjes aangetroffen, maar bewijzen voor broedpogingen zijn er niet. In anderhalve eeuw tijd is de broedpopulatie van de goudplevieren in de Benelux, Noord-Duitsland en Denemarken, sterk achteruit gegaan. Er broeden nog enkele broedparen in Neder-Saksen en Jutland. Deze sterke achteruitgang is het gevolg van de enorme teruggang van hoogveengebieden en heideterreinen. De goudplevier lukt het niet, zoals andere typische broedvogels van hoogveengebieden, de stap te zetten naar weidelandschappen.

maandag 3 maart 2008

Mepperhooilanden

Een eerste landschapsfoto van de Mepperhooilanden waar we verleden week woensdag een bezoek aan hebben gebracht. Behalve dat we veel vogels hebben gezien was het landschappelijk ook bijzonder fraai. Zal proberen door middel van een paar foto's te laten zien hoe het daar is.

zondag 2 maart 2008

Rups

Een weekje geleden vond ik deze rups in mijn tuin, kon het toen niet laten om enkele macro foto's te maken van het beestje. Welke vlinder (rups) soort heb ik nog niet uitgezocht eerst met de foto bezig geweest.

zaterdag 1 maart 2008

Kievit

Deze foto afgelopen woensdag genomen in de Mepper hooilanden, ik stond met de zon in de rug toen dit groepje Kievitten afstekend tegen een donkere wolk, langs kwam vliegen.